Menü

A túrázás, terepfutás elengedhetetlen kellékei

A túrázás, terepfutás rendkívül népszerű szabadidős tevékenységek és mozgásfajták lettek az elmúlt években, amit talán a koronavírus okozta gyakori karanténnak és bezártságnak, korlátozásoknak is köszönhetünk. Az emberek vágynak a természetbe, szeretnek kint sportolni, sok a terepfutó, a teljesítménytúrázó, a sétáló, erdőt járó, kiránduló. Nézzük mi az a felszerelés, ami elengedhetetlenül szükséges, ha terepcipőt húzunk.

Aki terepfutásra, tórára adja a fejét, számoljon az időjárás változásaival, a terep nehézségeivel, a veszélyekkel, amit rejt magában. Egy jó vízálló terepcipő, vízálló és nagyon kényelmes, sportos ruházat az alap, réteges öltözettel, esőkabáttal, lehetőleg váltóruházattal.

Egy órás erdei sétánál nem feltétlen, de egy hosszabb távú teljesítménytúra esetén a váltóruházatra nagy szükség lehet.

Ha valaki a hegyekben túrázik, ne érje váratlanul, hogy a hegyi időjárás nagyon változékony és könnyen a kellemes napsütésből egy zivatar kellős közepébe csöppenhetünk.

Futásaim során megtanultam, hogy fejlámpa és hozzá pótelem (nagyon fontos, mert Murhy ilyenkor „dolgozik” és pont akkor merül le, ami le tud merülni, amikor nem számítunk rá).

A hátizsákban kapjon helyet ívóvíz, pár szendvics, néhány banán, esetleg futóknál kis helyet elfoglaló energiagél, müzliszelet, szőlőcukor, olajos magvak.

Legyen nálunk ragtapasz, esetleg sebfertőtlenítő spray, csípésekre krém, kullancsriasztó, kullancskiszedő csipesz, nyáron naptej. Ezek nem felesleges cipelni valók, hanem az alapfelszerelésünk szükséges kellékei.

Telefon általában nálunk van, hiszen ezzel fotózunk, ám más miatt is fontos, például tudjunk segítséget kérni, ha bajba kerülünk, eltévedünk, vagy esetleg egy sporttársunk megsérül. Valaki powerbankot is be szokott pakolni.

Már hallom is a kérdést: mekkora hátzsákot vegyünk?

Úgy gondolom egy 30 literes zsákba már sok minden belefér, egy egynapos túra esetén.

Túrázók számára nagyon hasznos kiegészítő a kamásli – ez egy praktikus lábszár, védő funkciója vitathatatlan.

A futóversenyek ma már törekednek arra, hogy ne tegyék le ökológiai lábnyomukat, ezért sok esetben már nem használnak eldobható műanyagpoharakat, hanem saját pohár, vagy kulacs megléte a feltétel a frissítések igénybevételéhez. A frissítőpontokon saját pohárba vagy kulacsba kapjuk az italt, erre a célra kaphatóak remek szilikonos futókulacsok, összecsukható szilikonos poharak, melyek nagyon minimális helyet foglalnak el.

Bicska is célszerű, ha van a túrázós táskában, illetve szakemberek szerint egy síp is, mellyel baj esetén jelezhetünk.

Szemeteszacskó az nálam alap, ha elviszem magammal az ételt, a zacskóját is haza tudom hozni, vagy ahogy a mondás is tartja „okos ember nem szemetel, a többieknek meg tilos”.

Mennyi vizet vigyünk?

A futóhátizsákok általában tartállyal és ivócsővel rendelkeznek, egy egynapos túrához minimum másfél liter vizet számoljunk, télen lehet a kulacsban meleg tea, nyáron hideg víz, citromos víz, esetleg limonádé citrommal, mentával, gyömbérrel.

Kívánok mindenkinek megfelelő felszerelést, kényelmes cipőt, jó időt és kellemes tavaszi túrákat!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Tippek a frissesség megőrzéséhez nyáron

A nyár a pihenés, a természetes felfrissülés, és a szabadtéri tevékenységek időszaka. Azonban a meleg időjárás és a változó napi rutinok miatt fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk az egészségünkre és a jólétünkre. Íme néhány hasznos tipp, hogy hogyan maradjunk frissek, és egészségesek a forróságot hozó hónapok alatt.