Menü

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

A kutyasétáltatás manapság egy rendkívül megosztó téma a gazdik között. Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Már most az elején kijelenthetjük, hogy a legfontosabb, amit egy kutyának és gazdájának tudnia kell, a behívás. Aranyos, ha egy eb tud pacsit adni, érti az ül és fekszik vezényszavakat, mindez azonban nem sokat ér, ha meglát egy kutyatársat, és gondolkodás nélkül odafut hozzá, nem figyelve a visszahívásunkra.

Sokszor hallom, hogy sokan nem szeretnék kutyaiskolába járatni kis házi kedvenceiket, mégis jó, ha a kedvtelésből tartott állatnak szabunk bizonyos határokat, és bármikor, gond nélkül be tudjuk hívni egy séta során, hiszen sosem tudjuk, mi kerül az utunkba (vagy az ő útjukba).

Gondolnunk kell a következményekre!

Néhány héttel ezelőtt, amikor az újonnan befogadott családtagunkat vittük kontrollra, az állatorvos alaposan kifaggatott minket sétáltatási szokásainkról. Elmeséltük neki, hogy a város szélén lakunk, minden nap kijárunk a mezőre, illetve a szántóföldekre a kutyákkal, akiket ilyenkor természetesen útjukra engedünk, hogy élvezhessék a szabadságot, és ne csak a házon belül lehessenek szabadon, póráz nélkül. Azt mondta, hogy ez rendben van, de csakis abban az esetben, ha a kutyákat bármikor bármilyen körülmények között gond nélkül be tudjuk hívni. Ő személy szerint, ha egy idegen kutya odafut hozzá, és megijeszti őt vagy a kutyáját, gondolkodás nélkül feljelenti.

Habár a mi környékünkön jellemzően nem ilyen emberek élnek, sosem lehetünk biztosak, kivel állunk szemben, ezért jó megoldás lehet például egy hosszú sétáltató póráz vagy egy futtatópóráz beszerzése.

Ez mindösszesen annyit jelent, hogy ne hagyjuk, hogy a kutyánk sétáltasson minket! Legyünk mi a főnökök, az alfák, akik néha természetesen szabadságot adnak a kedvenceiknek, de főként mi mondjuk meg, merre tovább. Egy hanyagul vagy egyáltalán nem képzett kutya évente több ezer balesetet okoz, aminek sokszor kórházi kezelést igénylő következményei vannak.

Tanuld meg olvasni kutyád testbeszédét!

Persze, szereted a kutyádat, de biztos vagy benne, hogy valóban érted is őt? A csóválódó farok sem mindig egy jó jel, ami lehet, hogy most számodra is egy meglepő hír. Ha egy kutya például meg akar valakit fenyegetni, gyakran tartja a farkát felfelé, és mozgatja mereven előre-hátra. Ha ezt a jelet rosszul, például játékosságként értelmezed, akár meg is lepődhetsz, hiszen könnyen beszerezhetsz egy kutyaharapást.

Fontos tehát, hogy bármennyire is liberális elveket képviselünk a kutyatartással és neveléssel kapcsolatban, nem szabad őket teljesen korlátok és határok nélkül tartani. Nevelésük során elengedhetetlen elem a feltétel nélküli szeretet és a jutalmazás, és akár kutyaiskola pártiak vagyunk, akár nem, mindenképpen sok energiát kell fektetnünk abba, hogy kellőképpen megértsük, megismerjük és lefoglaljuk őket.

Fort Molnár Henriett

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.