Menü

Miért isszuk a gyomorkeserűket?

A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk? Erről szól mai cikkünk.

Bárkivel előfordul olykor, hogy lelassul az emésztése, gyomorproblémák fordulnak elő és emiatt puffadás, gyomorégés vagy éppen reflux alakul ki. A gyógynövények és gyomorkeserűk ekkor lehetnek segítségünkre. Gyógyszerként régóta alkalmazzák őket, élvezeti értéküket azonban csak a legutóbbi időkben fedezték fel.

Szakértők azt mondják, hogy néha szükség van az emésztőrendszer pihentetésére és regenerálására, a gyógynövények, illetve a gyomorkeserűk pedig ebben tudnak segíteni. A gyomorkeserűk számos keserű gyógynövényt tartalmaznak, ezek pedig jó hatással vannak az emésztésre, ugyanis támogatják a méregtelenítést, szabályozzák a vércukorszintet.

Bizonyos gyógynövények serkentik az emésztőrendszer működését, étkezés előtt fogyasztva segítik az emésztőenzimek munkáját, így támogatják az epetermelést és a gyomorsavra is jótékony hatást gyakorolnak. A gyomorkeserűk megfelelő és mértékletes fogyasztása segíthet puffadás, fokozott bélgázképződés, székrekedés, hányinger, gyomorégés és más gyomorpanaszok esetén.

Ezek a likőrök gyógyírt jelenthetnek gyomorrontás esetén is.

Gyomorkeserűket sokféle gyógynövényből készítenek, például bojtorjángyökérből, pitypangból, ürömből, tárnicsból, de tartalmazhatnak tormát, vízitormát és angyalgyökeret is.

A gyomorkeserűk jellegzetes, keserű ízüket főleg ezeknek gyógynövényeknek köszönhetik, a fent említettek mellett a rebarbarának, illetve számos felhasznált fűszernek, úgy, mint a fahéj, a sáfrány, a citrusfélék vagy éppen a szegfűszeg.

Az összetevők mellett az arányok és az érlelési idő határozza meg az ital gyógyerejét, ízét, karakterét, fajtáját. Nyáron van, aki a gyomorkeserűket szódával fogyasztja, így nem csupán hűsít és felfrissít, hanem kis mennyiségben a problémás gyomrot is megnyugtatja.

Ha azt mondjuk, gyomorkeserű, van, aki rögtön sorolja az alkoholokat név szerint, pedig a gyomorkeserű italoknak nemcsak alkoholos változatai léteznek, hanem vannak alkoholmentes fajtái is, így azok is fogyaszthatják, akik nem isznak alkoholt.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte