Menü

A datolya áldásos hatásai

A datolya fáját az arab világban az élet fájának is nevezik, ami teljesen érthető. A termés magas vitamin- és tápanyagtartalma, illetve mindebből adódó áldásos hatásai valóban indokolják ezt a megnevezést.

Bár alapvetően magas kalóriatartalmú gyümölcs, a fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, hiszen kifejezetten édes ízével laktató, már néhány szem elnyomja az édesség utáni sóvárgást. Magas fehérjetartalma szintén biztosítja a jóllakottság érzését, továbbá az izmok építését is támogatja, így fogyás esetén segít, hogy a test a zsírtartalmából, ne pedig az izomtömegéből veszítsen.

Mi minden van a datolyában?

A datolyában nagy mennyiségben találhatóak B-vitamin-vegyületek - főleg B1-, B2-, B3-, B5-vitaminok. Emellett C-vitaminban gazdag, A-vitamint tartalmaz, illetve hasznos szénhidrátokat, fehérjét is. Rosttartalma szintén igen magas, emellett pedig nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található benne.

Energetizál és szépít

A datolya - a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak hála - rugalmassá teszi a bőrt, és védelmet nyújt az öregedéssel szemben, illetve a csontokat is erősíti. Emellett - főként hasznos szénhidráttartalma, természetes gyümölcscukor-tartalma miatt - a testet és a szellemet is feltölti energiával.

Hatásai a szív- és érrendszerre

Mind a vérnyomást, mind a koleszterinszintet csökkenti, káliumtartalmának köszönhetően pedig az agyvérzés kockázatát is redukálja. Vastartalma miatt vérszegénység ellen is kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Helyreállítja a bélflórát

Ez a csodás gyümölcs kiváló méregtelenítő hatással rendelkezik, másnaposság vagy mérgezés esetén kifejezetten ajánlják. Emellett, köszönhetően magas rosttartalmának, az emésztésre is remek hatással van, vízbe áztatva, majd azután fogyasztva beindítja az anyagcserét - meglepő, de székrekedés és hasmenés ellen egyaránt használható, utóbbi esetben nem beáztatva. A bélflórát tehát összességében rendbe teszi.

A datolya a pálmák családjába tartozó datolyapálma gyümölcse. Több mint 2000 fajta datolya létezik. A medjool datolya az egyik legelterjedtebb az Egyesült Államokban. Felismerhető az édes ízéről és a sötét, borostyán-barna színéről.

Felhasználható desszertekhez, fehérje turmixokban vagy akár húsételekhez is. A nagy csonthéjas magot eltávolítva megtölthetjük krémsajttal vagy mogyoróval. Ez a hihetetlenül édes gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges rostokkal.

Csupán négy datolya elfogyasztásával 6.4 gramm rostot viszünk be a szervezetbe. A férfiaknak ez a napi szükséglet 21%-a, a nőknek pedig a 30%-a az ajánlott mennyiségnek. A rost fogyasztása segíti az emésztést. A rost emellett segít abban, hogy minél tovább jóllakottnak érezd magad, mivel csökkenti a gyomor kiürülését. A rost bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, kifejezetten a rossz koleszterint.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.