Menü

A datolya áldásos hatásai

A datolya fáját az arab világban az élet fájának is nevezik, ami teljesen érthető. A termés magas vitamin- és tápanyagtartalma, illetve mindebből adódó áldásos hatásai valóban indokolják ezt a megnevezést.

Bár alapvetően magas kalóriatartalmú gyümölcs, a fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, hiszen kifejezetten édes ízével laktató, már néhány szem elnyomja az édesség utáni sóvárgást. Magas fehérjetartalma szintén biztosítja a jóllakottság érzését, továbbá az izmok építését is támogatja, így fogyás esetén segít, hogy a test a zsírtartalmából, ne pedig az izomtömegéből veszítsen.

Mi minden van a datolyában?

A datolyában nagy mennyiségben találhatóak B-vitamin-vegyületek - főleg B1-, B2-, B3-, B5-vitaminok. Emellett C-vitaminban gazdag, A-vitamint tartalmaz, illetve hasznos szénhidrátokat, fehérjét is. Rosttartalma szintén igen magas, emellett pedig nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található benne.

Energetizál és szépít

A datolya - a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak hála - rugalmassá teszi a bőrt, és védelmet nyújt az öregedéssel szemben, illetve a csontokat is erősíti. Emellett - főként hasznos szénhidráttartalma, természetes gyümölcscukor-tartalma miatt - a testet és a szellemet is feltölti energiával.

Hatásai a szív- és érrendszerre

Mind a vérnyomást, mind a koleszterinszintet csökkenti, káliumtartalmának köszönhetően pedig az agyvérzés kockázatát is redukálja. Vastartalma miatt vérszegénység ellen is kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Helyreállítja a bélflórát

Ez a csodás gyümölcs kiváló méregtelenítő hatással rendelkezik, másnaposság vagy mérgezés esetén kifejezetten ajánlják. Emellett, köszönhetően magas rosttartalmának, az emésztésre is remek hatással van, vízbe áztatva, majd azután fogyasztva beindítja az anyagcserét - meglepő, de székrekedés és hasmenés ellen egyaránt használható, utóbbi esetben nem beáztatva. A bélflórát tehát összességében rendbe teszi.

A datolya a pálmák családjába tartozó datolyapálma gyümölcse. Több mint 2000 fajta datolya létezik. A medjool datolya az egyik legelterjedtebb az Egyesült Államokban. Felismerhető az édes ízéről és a sötét, borostyán-barna színéről.

Felhasználható desszertekhez, fehérje turmixokban vagy akár húsételekhez is. A nagy csonthéjas magot eltávolítva megtölthetjük krémsajttal vagy mogyoróval. Ez a hihetetlenül édes gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges rostokkal.

Csupán négy datolya elfogyasztásával 6.4 gramm rostot viszünk be a szervezetbe. A férfiaknak ez a napi szükséglet 21%-a, a nőknek pedig a 30%-a az ajánlott mennyiségnek. A rost fogyasztása segíti az emésztést. A rost emellett segít abban, hogy minél tovább jóllakottnak érezd magad, mivel csökkenti a gyomor kiürülését. A rost bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, kifejezetten a rossz koleszterint.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.