Menü

A datolya áldásos hatásai

A datolya fáját az arab világban az élet fájának is nevezik, ami teljesen érthető. A termés magas vitamin- és tápanyagtartalma, illetve mindebből adódó áldásos hatásai valóban indokolják ezt a megnevezést.

Bár alapvetően magas kalóriatartalmú gyümölcs, a fogyókúrában is jó szolgálatot tesz, hiszen kifejezetten édes ízével laktató, már néhány szem elnyomja az édesség utáni sóvárgást. Magas fehérjetartalma szintén biztosítja a jóllakottság érzését, továbbá az izmok építését is támogatja, így fogyás esetén segít, hogy a test a zsírtartalmából, ne pedig az izomtömegéből veszítsen.

Mi minden van a datolyában?

A datolyában nagy mennyiségben találhatóak B-vitamin-vegyületek - főleg B1-, B2-, B3-, B5-vitaminok. Emellett C-vitaminban gazdag, A-vitamint tartalmaz, illetve hasznos szénhidrátokat, fehérjét is. Rosttartalma szintén igen magas, emellett pedig nagy mennyiségű kalcium, vas és magnézium is található benne.

Energetizál és szépít

A datolya - a benne található vitaminoknak és ásványi anyagoknak hála - rugalmassá teszi a bőrt, és védelmet nyújt az öregedéssel szemben, illetve a csontokat is erősíti. Emellett - főként hasznos szénhidráttartalma, természetes gyümölcscukor-tartalma miatt - a testet és a szellemet is feltölti energiával.

Hatásai a szív- és érrendszerre

Mind a vérnyomást, mind a koleszterinszintet csökkenti, káliumtartalmának köszönhetően pedig az agyvérzés kockázatát is redukálja. Vastartalma miatt vérszegénység ellen is kifejezetten ajánlott a fogyasztása.

Helyreállítja a bélflórát

Ez a csodás gyümölcs kiváló méregtelenítő hatással rendelkezik, másnaposság vagy mérgezés esetén kifejezetten ajánlják. Emellett, köszönhetően magas rosttartalmának, az emésztésre is remek hatással van, vízbe áztatva, majd azután fogyasztva beindítja az anyagcserét - meglepő, de székrekedés és hasmenés ellen egyaránt használható, utóbbi esetben nem beáztatva. A bélflórát tehát összességében rendbe teszi.

A datolya a pálmák családjába tartozó datolyapálma gyümölcse. Több mint 2000 fajta datolya létezik. A medjool datolya az egyik legelterjedtebb az Egyesült Államokban. Felismerhető az édes ízéről és a sötét, borostyán-barna színéről.

Felhasználható desszertekhez, fehérje turmixokban vagy akár húsételekhez is. A nagy csonthéjas magot eltávolítva megtölthetjük krémsajttal vagy mogyoróval. Ez a hihetetlenül édes gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges rostokkal.

Csupán négy datolya elfogyasztásával 6.4 gramm rostot viszünk be a szervezetbe. A férfiaknak ez a napi szükséglet 21%-a, a nőknek pedig a 30%-a az ajánlott mennyiségnek. A rost fogyasztása segíti az emésztést. A rost emellett segít abban, hogy minél tovább jóllakottnak érezd magad, mivel csökkenti a gyomor kiürülését. A rost bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet, kifejezetten a rossz koleszterint.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!