Menü

Savanyúság: egy köret, aminek nem csak az íze jó

A savanyúság rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik egészségünk szempontjából, bár ez attól is függ, hogyan készítik el, valamint attól is, hogy mit tartósítunk ilyen módszerrel, hiszen más vitaminok és tápanyagok vannak mondjuk a paprikában, mint a káposztában, de egységesen elmondható, hogy a savanyított ételek jó hatással vannak a szervezetünkre, ráadásul télen nagy segítség az immunrendszerünk számára, amikor nincs idénye ezeknek a zöldségeknek.

Van, aki a savanyúuborkának nem tud ellenállni, van, aki a cékláért rajong, de a káposzta és a vegyes savanyúság sem hiányozhat egy éléskamrából sem. A tartósítás történhet ecetes-cukros vízben, de fermentálással vagy sós lében való tartósítással is kifejti a savanyúság jótékony hatásait. De mik is ezek pontosan?

Először is a savanyúság az elkészítés módjából adódóan telis-tele van jótékony baktériumokkal és probiotikummal, amik támogatják a bélflóra egészségét és javítják az emésztést. A bélflóra egyensúlya nagyban függ a benne található baktériumok egyensúlyától, hiszen nem csak olyanok léteznek, amik ártanak nekünk, hanem hasznosak is, amik segítik a megfelelő emésztést és a tápanyagok felszívódását.

A bélflóránk egyensúlyának megőrzésével az immunrendszerünk és idegrendszerünk működését is támogatjuk, hiszen ezek egészségi állapota nagyban függ attól, hogy megfelelően tudnak-e lebontódni, majd felszívódni a szükséges tápanyagok.

A probiotikumok persze nem csak az bélflóra egyensúlyának megőrzésében segítenek, mivel akadnak köztük olyanok is, amik a koleszterinszintet normalizálják, illetve olyanok is, amik a vérnyomás stabilizálásában és a szív-és érrendszer védelmében is szerepet játszanak.

Ha például céklából készült savanyúságot fogyasztunk, a bennük található antioxidánsok áldásos hatásait is élvezhetjük, ami nem más, mint hogy védi a sejteket az öregedés folyamatától és segíti a sejtek regenerációját a sejtkárosító hatásokkal szemben.

Az ecetes lében tartósított savanyúság a vércukorszintre van pozitív hatással, mivel nem ugrásszerűen emeli meg a vércukorszintet, hanem egyenletesen a normális érték körül tartja a következő étkezésig. Az ecet egyébként az inzulinérzékenységet is javítja, valamint hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, ami akár a testsúlycsökkentésben is segíthet.

A vegyes savanyúságok esetében természetesen a benne található zöldségek, mint például a paprika, paradicsom, uborka és káposzta tápanyagai is hasznunkra válhatnak. Ezek egészen pontosan a C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, antioxidánsok, probiotikumok és ásványi anyagok.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Egészséges uzsonna - Anyatipp

Ahhoz, hogy tartani tudja gyermekünk a napi ritmust az iskolában, megfelelő tápanyagokra van szüksége. Nem kell tartani attól, hogy ha egészségeset akarunk csomagolni, az sokba fog kerülni, megy ez olcsón és okosan is. Anyaként próbálom jól megoldani a feladatot, lássuk, hogyan csinálom én.