Menü

A világ legegészségesebb zöldségei

A zöldségek között van néhány kiemelkedően hasznos ha makulátlan egészségre vagy gyorsabb fogyásra vágyunk.

1. Spenót

Popeye kedvence nem csak proteinben gazdag, de A- és C-vitaminban, antioxidánsokban és szívbarát folsavban is. Egy bögre ebből a csodaételből ugyanannyi proteint tartalmaz, mint egy főtt tojás – viszont csak fele annyi kalória! Fogyaszd párolva, így megőrzöd a vitaminokat, ráadásul könnyebben nyeri ki szervezeted a spenótban található kalciumot. Párolás után dobj rá egy kis paprikát, fokhagymát, olívaolajat, és facsarj rá egy kis citromot is, vagy egyszerűen tegyél egy maroknyi spenótot a levesbe, az omlettbe, a tésztába, esetleg a többi párolt zöldség mellé.

2. (Szárított) paradicsom

A paradicsom piros színét a likopin nevű antioxidánstól kapja, ami egyes kutatások szerint csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Egy bögre a szárított változatból 6 gramm tápláló proteint juttat a szervezetedbe. Plusz 7 grammnyi rostot és a napi kálium szükségleted háromnegyedét, ami elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez és szöveteid regenerációjához. Arról nem is beszélve, hogy mennyire gazdag A- és K-vitaminban. Fogyaszd önmagában, add a salátádhoz, vagy egyszerűen tedd a pizzád tetejére!

3. Articsóka

A ghrelin hormont hibáztasd, ha éhesnek érzed magad. Szerencsére visszaszorítja a tested a termelést, ha tele a hasad, így nem is kérdés, hogy rostban és proteinben gazdag ételekkel érdemes megszűntetni az „éhen halok” érzést. Az articsóka abszolút nyertes mindkét kategóriában: kétszer annyi rostot tartalmaz, mint a kelkáposzta, valamint az egyik legmagasabb proteintartalmú zöldség. Párolás után fogyaszd salátaként egy kis kecskesajttal és szárított paradicsommal, vagy tedd egészségesebbé vele a pizzád és a melegszendvicsedet.

4. Paprika

Biztos hallottál már arról, hogy a csípős paprikák felgyorsítják az anyagcserét, így több kalóriát égetnek el, de tudtad, hogy a gyengédebb fajtáknál is érvényesül ez a hatás? Ez a dihidrokapsziát nevű vegyületnek és a C-vitaminnak köszönhető, így a kaliforniai vagy a sima zöldpaprika segítségével is megszabadulhatsz a felesleges kilóktól. Ráadásul egy bögrényi a napi C-vitamin szükségleted háromszorosát tartalmazza, ezzel a zöldséggel tehát sikeresen védekezhetsz az influenza vagy a tavaszi fáradtság ellen.

5. Brokkoli

Az érzékenyebb gyomrúaknak nem ajánljuk strandolás vagy egy szűk ruhában végigbulizott este előtt, mivel a brokkoli könnyen okoz puffadást. Ez azonban még nem indok arra, hogy ne tegyük a mindennapjaink részéve ezt a rendkívül egészséges zöldséget. Szakértők szerint a benne található szulforafán serkenti a tesztoszteron termelést, ezzel pedig fokozottan zsírégető hatású. Ráadásul a C-vitamin szintje is nagyon magas, ami segít stresszes szituációkban alacsonyan tartani testünkben a kortizolt, ezzel kímélve izmainkat és idegrendszerünket. Kiváló köret húsok mellé, de tejszínben párolva önmagában is isteni, ha rásütünk egy kis sajtot a tetejére.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.