Mi az az ashwagandha és miért tartják csodaszernek?
- Dátum: 2022.01.05., 01:01
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- álombogyó, altató, anyagcsere, Ashwagandha, egészség, életmód, étvágy, görcsoldó, gyökér, gyulladáscsökkentő, ideg, immunrendszer, izom, ló, nyugtató, stresszoldó, termés, tumorellenes, vágykeltő
Az ashwagandha, vagy másnéven álombogyó egy Indiában és Észak-Afrikában őshonos növény, mely a burgonyafélék családjába tartozik. A növény a trópusi területen nő, nagyjából 1-1,5 m között éri el maximális magasságát. A bokor termései apró, vörös bogyók, hasonlóak a cseresznyéhez. Zöldessárga virágai és szürkés szőrökkel borított ágai vannak, gyökerének pedig jellegzetes illata van; a ló illatára hasonlít, innen is a neve: ashwa, vagyis ló. Számos neve van, például az indiai ginszeng, mivel a gyökerének alakja hasonlít a ginszengre, de termése miatt néhány területen téli cseresznyének is hívják. Az álombogyó kifejezés Európában használatos, nyugtató, altató hatása miatt.
Latin neve Withania somnifera, amire utal a benne található kémiai hatóanyag neve is: a witaszomin. A witaszominnak étvágy- és anyagcsere-fokozó hatása van, emellett pedig nyugtatóként is használják. Nagyobb mennyiségben altatószerként is működik. Persze ezek kívül más vegyületek is megtalálhatók az álombogyóban, ilyenek például a különböző alkaloidok, a szaponinok és a növényi szteroidok.
Az ashwagandha hatóanyagai között találunk olyanokat, melyek stresszoldó hatással bírnak, valamint erősítik az immunrendszert. Ezen kívül gyulladáscsökkentő (witanolid), fertőtlenítő, tumorellenes és görcsoldó (szkopoletin, szomniferin) anyagok is vannak benne. Az idegi folyamatokat és az izmok egészséges működését is elősegíti, köszönhetően a benne található kolinnak.
Persze nem csak a népi gyógyászat által kedvelt gyógynövényről van szó, mivel több tanulmány is foglalkozott már a növény egészségmegőrző hatásaival, amik közül több is alátámasztotta, hogy például a rendszeres fogyasztása lelassítja, bizonyos esetekben akár meg is állítva az idegsejtek sorvadását olyan betegségek esetén, mint az Alzheimer-, a Parkinson-, illetve a Huntington-kór.
Szorongás, depresszió és álmatlanság esetén is sikeresen alkalmazzák, köszönhetően a benne található witaszominnak, ami nyugtatóként, nagyobb dózisban pedig altatóként is hatásos. Összességében javítja az agyműködést és a memóriát.
Szokták ajánlani diéta és fogyókúra mellé, mivel nem csak, hogy pozitívan hat az izomtömeg növekedésére és a zsírbontásra, de általánosan is felgyorsítja az anyagcserét. Emellett különböző gyulladások kezelésére is ajánlják, akár a bőr tipikus gyulladásos hibái, a pattanások ellen is bevethető.
Érdekesség, hogy Indiában a régóta ismert vágykeltőként alkalmazzák, valamint a férfiak esetében növeli a tesztoszterontermelődést, a termékenységet és a hímivarsejtek mozgékonyságát.
Ahogy minden csodaszernek, úgy az álombogyónak is két oldala van, így természetesen vannak esetek, amikor nem ajánlott a fogyasztása. Ilyen például, ha valaki autoimmun betegséggel küzd vagy pajzsmirigy-túlműködés áll fenn. A várandós és szoptató anyukák is kerüljék ezt a gyógynövényt, illetve, valamilyen nyugtatót vagy altatót szedők számára sem ajánlott.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!