Menü

Mi az az ashwagandha és miért tartják csodaszernek?

Az ashwagandha, vagy másnéven álombogyó egy Indiában és Észak-Afrikában őshonos növény, mely a burgonyafélék családjába tartozik. A növény a trópusi területen nő, nagyjából 1-1,5 m között éri el maximális magasságát. A bokor termései apró, vörös bogyók, hasonlóak a cseresznyéhez. Zöldessárga virágai és szürkés szőrökkel borított ágai vannak, gyökerének pedig jellegzetes illata van; a ló illatára hasonlít, innen is a neve: ashwa, vagyis ló. Számos neve van, például az indiai ginszeng, mivel a gyökerének alakja hasonlít a ginszengre, de termése miatt néhány területen téli cseresznyének is hívják. Az álombogyó kifejezés Európában használatos, nyugtató, altató hatása miatt.

Latin neve Withania somnifera, amire utal a benne található kémiai hatóanyag neve is: a witaszomin. A witaszominnak étvágy- és anyagcsere-fokozó hatása van, emellett pedig nyugtatóként is használják. Nagyobb mennyiségben altatószerként is működik. Persze ezek kívül más vegyületek is megtalálhatók az álombogyóban, ilyenek például a különböző alkaloidok, a szaponinok és a növényi szteroidok.

Az ashwagandha hatóanyagai között találunk olyanokat, melyek stresszoldó hatással bírnak, valamint erősítik az immunrendszert. Ezen kívül gyulladáscsökkentő (witanolid), fertőtlenítő, tumorellenes és görcsoldó (szkopoletin, szomniferin) anyagok is vannak benne. Az idegi folyamatokat és az izmok egészséges működését is elősegíti, köszönhetően a benne található kolinnak.

Persze nem csak a népi gyógyászat által kedvelt gyógynövényről van szó, mivel több tanulmány is foglalkozott már a növény egészségmegőrző hatásaival, amik közül több is alátámasztotta, hogy például a rendszeres fogyasztása lelassítja, bizonyos esetekben akár meg is állítva az idegsejtek sorvadását olyan betegségek esetén, mint az Alzheimer-, a Parkinson-, illetve a Huntington-kór.

Szorongás, depresszió és álmatlanság esetén is sikeresen alkalmazzák, köszönhetően a benne található witaszominnak, ami nyugtatóként, nagyobb dózisban pedig altatóként is hatásos. Összességében javítja az agyműködést és a memóriát.

Szokták ajánlani diéta és fogyókúra mellé, mivel nem csak, hogy pozitívan hat az izomtömeg növekedésére és a zsírbontásra, de általánosan is felgyorsítja az anyagcserét. Emellett különböző gyulladások kezelésére is ajánlják, akár a bőr tipikus gyulladásos hibái, a pattanások ellen is bevethető.

Érdekesség, hogy Indiában a régóta ismert vágykeltőként alkalmazzák, valamint a férfiak esetében növeli a tesztoszterontermelődést, a termékenységet és a hímivarsejtek mozgékonyságát.

Ahogy minden csodaszernek, úgy az álombogyónak is két oldala van, így természetesen vannak esetek, amikor nem ajánlott a fogyasztása. Ilyen például, ha valaki autoimmun betegséggel küzd vagy pajzsmirigy-túlműködés áll fenn. A várandós és szoptató anyukák is kerüljék ezt a gyógynövényt, illetve, valamilyen nyugtatót vagy altatót szedők számára sem ajánlott.

Mi az a citromkúra és miért egyre népszerűbb?

A citromkúra egyre népszerűbb a diétázók körében, ami nem meglepő, hiszen rendkívül hatékony. Azonban mindennek van egy árnyoldala is.

Rossznak vélt ételek fogyasztása fogyókúra alatt

Talán meglepő lehet, de akad néhány rossznak titulált étel, amelyek fogyasztása fogyókúra alatt sem az ördögtől való. Vessünk néhányra egy pillantást!

Kalóriaszegény ételek a sikeres diétához

Itt a tavasz és szeretnénk újra formába lendülni. Sokan csak az edzést vagy a táplálkozás megreformálását választják eszköznek, de mindkettő fontos.

Valóban léteznek negatív kalóriás ételek?

Aki fogyni szeretne és épp a heti étrendjét állítja össze, annak ez nagyon is kardinális kérdés, hiszen fontos, hogy ismerje azokat az ételeket, amiket a közhiedelem negatív kalóriás ételeknek hív. Valójában ez mit is jelent?

Egészséges uzsonna - Anyatipp

Ahhoz, hogy tartani tudja gyermekünk a napi ritmust az iskolában, megfelelő tápanyagokra van szüksége. Nem kell tartani attól, hogy ha egészségeset akarunk csomagolni, az sokba fog kerülni, megy ez olcsón és okosan is. Anyaként próbálom jól megoldani a feladatot, lássuk, hogyan csinálom én.