Menü

Hogyan okoz gondot testünkben a stressz

Egyre többször halljuk, hogy betegségeink és bizonyos tüneteink a stressz miatt vannak. De mégis mi is pontosan a stressz és hogyan tud akár komoly betegségeket is okozni, ha nem törődünk vele? Min keresztül hat a stressz és hogyan tudja felborítani testünk egyensúlyát?

A stressz egyébként egy szükséges része életünknek, hiszen túlélésünket szolgálja, mivel ez indítja el a szervezetünk „üss vagy fuss” reakcióját. Manapság kevés ilyen szituációban van részünk, más jellegű stressz ér minket. Például ülünk a dugóban, munkahelyi stresszel küzdünk, vagy épp a magánéletünkben vannak olyan problémák, amik próbára teszik az idegrendszerünket. Ezek nem élet-halál szituációk, mégis kiváltják a stressz hormonok termelődését.

Ha a stressz hosszú ideig fennáll, akkor a mellékvese, ami a stressz hormonokat termeli, megtörténhet, hogy kimerül, „elfárad”, így működése szabálytalanná válhat, szervezetünk egyensúlya felborul. Ha túl sok hormont termel, az elégeti a test dopamin készleteit, ez pedig rövid távon rossz hangulathoz, hosszú távon akár depresszióhoz is vezethet. Ha kevés hormont termel, akkor pedig az energiaszintünk látja kárát, fáradékonyak és motiválatlanok leszünk.

Ha a mellékvesénk „elfárad”, annak jellegzetes tünetei vannak, amik a következők: gyengeség, alacsony energiaszint, koncentrációzavar, memóriazavar, depresszió, motiválatlanság, emésztési gondok és alvászavar.

Ezek a közvetlen tünetei annak, ha tartós stressz hatására a szervezetünk kimerül, de más rendszereket is érinthet a leterheltség. Például a hormonrendszer egyensúlya is felborulhat, különböző gyulladások alakulhatnak ki a szervezetben, például a hasnyálmirigyben, hatással lehet a vércukorszintre is, a kortizolon – ami szintén egy stressz hormon - keresztül pedig a máj is túlterhelődhet. A központi idegrendszerre és az agyra és káros hatással van a tartósan magas kortizol szint.

Természetes nem érdemes megvárni, míg a tartós stressz hatására a fentebb említett tüneteket tapasztaljuk magunkon, de mindenképpen érdemes figyelni a jelekre, illetve a következők közül, ha fennáll több is, érdemes átgondolni, vajon a stressz okozhatja-e ezeket: hirtelen súlygyarapodás vagy súlycsökkenés, lehangoltság, hajhullás, körmök fakósága, töredezettsége, ingadozó vércukorszint.

Amennyiben úgy gondoljuk, a tartós stressz áll tüneteink mögött, akkor mindenképpen változtatnunk kell az életvitelünkön. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ami bár testtömegtől függ, átlagosan napi 2-3 liter folyadékot kéne fogyasztanunk. Jót tehet, ha 3 óránként étkezünk kis mennyiségeket ahelyett, hogy 1 vagy 2 étkezés alatt próbálnánk meg bevinni a szükséges tápanyagokat. Az sem mindegy, mit eszünk; igyekezzünk alacsony zsírtartalmú ételeket enni, valamint figyeljünk oda, hogy személyesen nekünk mely élelmiszerek vannak jó és rossz hatással a szervezetünkre, vagyis mi az, amitől felpuffadunk, mi az, amitől energikusnak érezzük magunkat.

A rendszeres testmozgás, valamint a megfelelő vitaminbevitel is fontos, kifejezetten a téli hónapokban, amikor kevesebbet mozgunk és tartózkodunk a friss levegőn.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.