Menü

Szerencsehozó szilveszteri és újévi ételek

A legtöbb babona a gasztronómiában talán a szilvesztert övezi, gondoljunk csak a lencsére, vagy a malacra.

Ezeknek a babonáknak régi paraszti gyökerei vannak. Azt, hogy mit ettek az év utolsó, illetve a következő év első napján a hiedelmek szerint hatása volt a következő év termésére, tehát a család jólétére.

Léteznek az úgynevezett babonák, amik évszázadok óta átszövik az életünket. A legtöbb babona a gasztronómiában talán a szilvesztert övezi, gondoljunk csak a lencsére, vagy a malacra. Ezeknek a babonáknak régi paraszti gyökerei vannak. Azt, hogy mit ettek az év utolsó, illetve a következő év első napján a hiedelmek szerint hatása volt a következő év termésére, tehát a család jólétére. Nézzük meg tehát, mit együnk, illetve miket ne együnk, ha a szerencse kerekét a magunk malmára akarjuk forgatni.

December 31-én együnk halat, vadat, szárnyast

Bár az év végi lakmározások a lencse és a malac köré épülnek, ezek pénzhozó ’hatásai’ csak január elsején érvényesek. Az év utolsó napján olyan állatok húsait kell fogyasztani, amik elviszik az előző év problémáit. A hal elúszik vele, a szárnyas elkaparja, a vad elfut vele.

Szerencsepogácsa

Sok helyen szokás volt szilveszterkor pogácsát is sütni. A pogácsák közül egybe egy pénzérmét rejtettek el. Aki ezt megtalálta, és meg is ette 31. éjfél előtt, annak lett következő évben a legnagyobb szerencséje.

Január elsején már lehet malackodni

Ha biztosra akarunk menni, hogy ránk találjon az anyagi jólét, akkor éjfél után már ehetünk jobbnál jobb malacfalatokat. A babona szerint ugyanis a malac az orrával előre túrja a szerencsét. Szilveszterkor szimbolikus étel például a pirosra sült malac, de a virsli mustárral is megteszi jobb híján. Figyelem! A baromfi virsli, és a gabonakolbászkák nem számítanak a bőséghozó újévi ételek közé.

Csicseriborsó, bab, lencse

A hagyományok szerint a szemes termések, mint a bab, de főként a lencse a gazdagságot, és a szerencsét jelképezik. A szokások szerint újév első napján tehát lencsét is érdemes ennünk. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, pástétomot, salátát, az elkészítés módjának se szeri, se száma

Ha a sós finomságok mellé édes sütit is készítenél, süss mákos kevertet. Az apró, fekete szemek is a gazdagságot jelképezik. Gluténmentes változatban is kínálhatod. A tetejére azért kerüljön csokimáz!

A muffinok mindig praktikusak, hisz finomak, mutatósak és villámgyorsan elkészíthetőek. Csempéssz a tésztába mazsolaszemeket! Így a babona szerint nem kell szűkölködnöd majd az új esztendőben.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!