A B-vitamin komplex tagjai
- Dátum: 2021.12.04., 16:54
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- álmatlanság, antioxidáns, anyagcsere, B-komplex, B-vitamin, biotin, felszívódás, idegrendszer, immunrendszer, inozitol, kobalamin, pantoténsav, piridoxin, riboflavin, sejtosztódás, szerotonin, tiamin, vitamin
A B-vitaminokat együttes néven úgy hívjuk, hogy B-komplex. A komplex tagjainak külön-külön is fontos feladata van a szervezet egyensúlyban tartásában, sőt, sokszor átfedést is találunk a funkciók között. Általánosságban elmondható azonban, hogy a immunrendszer, a mentális egyensúly és a szív egészségében játszanak kiemelten fontos szerepet, valamint szépségápolás szempontjából sem utolsók, hiszen a haj, a bőr és a köröm épsége is ezeknek a vitaminoknak köszönhető.
A B-komplex tagjai a következők:
B1-vitamin (tiamin)
B2-vitamin (riboflavin)
B5-vitamin (pantoténsav)
B6-vitamin (piridoxin)
B7-vitamin (biotin)
B9-vitamin (inozitol)
B12-vitamin (kobalamin)
A B1-vitamin fő funkciója a szénhidrát-anyagcsere enzimjeinek segítése, az idegrendszer, valamint a szív- és érrendszer megfelelő működésének támogatása. Teljes kiőrlésű gabonakészítményekben és olajos magvakban is megtalálható.
A B2-vitamin egy erős antioxidáns, ami az immunrendszert erősíti, valamint a haj, a bőr és a körmök épségét is segít megóvni. Jellemzően tejtermékekben, tojásban, májban és halban található meg, de a marhahús is tartalmaz riboflavint, akárcsak az avokádó.
A B5-vitamin segíti mind a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék hasznosulását is, nem meglepő hát, hogy aki diétába kezd, annak elengedhetetlen, hogy pantoténsavat is bevigyen a szervezetébe. Emellett idegvédő hatása is van, valamint egyes kutatások szerint segít a dohányzásról való leszokásban és migrén esetén is. Legfőbb forrásai a hal, máj, hüvelyesek, joghurt, valamint a brokkoli.
A B6-vitamin a komplex egyik legfontosabb tagja, mivel ez látja el a legtöbb és legkülönfélébb feladatot. Elsősorban a vörösvérsejtek képzésében játszik szerepet, de elengedhetetlen a szénhidrát anyagcserében, a szerotonin szintézisében – ezáltal a depresszió tüneteinek enyhítésében – valamint álmatlanság és premenstruációs-szindróma ellen is hasznosnak bizonyul. Főként szárnyasokban, halakban, csicseriborsóban és a banánban található meg.
A B-9 vitamin szintén fontos szerepet játszik az boldogság hormon, azaz a szerotonin termelődésében, ezen kívül pedig a B12-vitamin felszívódásában és a sejtosztódásban, azaz a regenerációban is nélkülözhetetlen. A legjobb B9-vitamin forrás a belsőségek, tojássárgája, tejtermékek, sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye és paprika.
Végül pedig a B12-vitamin, ami a már korábban említett vörösvérsejtek termelődésében, az idegrendszer megfelelő működésében és a DNS-képződésben is kiemelten fontos szerepet játszik. A legfőbb élelmi forrásai a hal, tojás, tejtermékek és általánosságban a húsok.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.