Menü

A B-vitamin komplex tagjai

A B-vitaminokat együttes néven úgy hívjuk, hogy B-komplex. A komplex tagjainak külön-külön is fontos feladata van a szervezet egyensúlyban tartásában, sőt, sokszor átfedést is találunk a funkciók között. Általánosságban elmondható azonban, hogy a immunrendszer, a mentális egyensúly és a szív egészségében játszanak kiemelten fontos szerepet, valamint szépségápolás szempontjából sem utolsók, hiszen a haj, a bőr és a köröm épsége is ezeknek a vitaminoknak köszönhető.

A B-komplex tagjai a következők:

B1-vitamin (tiamin)
B2-vitamin (riboflavin)
B5-vitamin (pantoténsav)
B6-vitamin (piridoxin)
B7-vitamin (biotin)
B9-vitamin (inozitol)
B12-vitamin (kobalamin)

A B1-vitamin fő funkciója a szénhidrát-anyagcsere enzimjeinek segítése, az idegrendszer, valamint a szív- és érrendszer megfelelő működésének támogatása. Teljes kiőrlésű gabonakészítményekben és olajos magvakban is megtalálható.

A B2-vitamin egy erős antioxidáns, ami az immunrendszert erősíti, valamint a haj, a bőr és a körmök épségét is segít megóvni. Jellemzően tejtermékekben, tojásban, májban és halban található meg, de a marhahús is tartalmaz riboflavint, akárcsak az avokádó.

A B5-vitamin segíti mind a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék hasznosulását is, nem meglepő hát, hogy aki diétába kezd, annak elengedhetetlen, hogy pantoténsavat is bevigyen a szervezetébe. Emellett idegvédő hatása is van, valamint egyes kutatások szerint segít a dohányzásról való leszokásban és migrén esetén is. Legfőbb forrásai a hal, máj, hüvelyesek, joghurt, valamint a brokkoli.

A B6-vitamin a komplex egyik legfontosabb tagja, mivel ez látja el a legtöbb és legkülönfélébb feladatot. Elsősorban a vörösvérsejtek képzésében játszik szerepet, de elengedhetetlen a szénhidrát anyagcserében, a szerotonin szintézisében – ezáltal a depresszió tüneteinek enyhítésében – valamint álmatlanság és premenstruációs-szindróma ellen is hasznosnak bizonyul. Főként szárnyasokban, halakban, csicseriborsóban és a banánban található meg.

A B-9 vitamin szintén fontos szerepet játszik az boldogság hormon, azaz a szerotonin termelődésében, ezen kívül pedig a B12-vitamin felszívódásában és a sejtosztódásban, azaz a regenerációban is nélkülözhetetlen. A legjobb B9-vitamin forrás a belsőségek, tojássárgája, tejtermékek, sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye és paprika.

Végül pedig a B12-vitamin, ami a már korábban említett vörösvérsejtek termelődésében, az idegrendszer megfelelő működésében és a DNS-képződésben is kiemelten fontos szerepet játszik. A legfőbb élelmi forrásai a hal, tojás, tejtermékek és általánosságban a húsok.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!