Menü

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Ha a szervezetünkben valami nincs rendben, például gyulladás áll fenn, vagy valamilyen betegség bujkál, akkor annak vannak jelei, úgy, mint hajhullás vagy bőrbetegségek, körömproblémák.

A köröm keratinból áll, ami elszarusodott fehérje. Ásványi anyag- és vitaminhiány mutatkozhat meg a körmeinket, ezért, ha a következő tüneteket tapasztaljuk, akkor forduljunk orvoshoz.

Fehér foltok

Ez is gyakori elváltozás. A fehér foltok általában a gyomor és a bélrendszer megbetegedéseire utalhatnak, esetleg veseproblémákra.

Törékeny körmök

Igen gyakori és sokféle oka lehet, ezért érdemes egy labort kérni, kivizsgáltatni magunkat. Kiderülhet pajzsmirigy probléma, vitaminhiány, nyomelem-, vagy ásványianyag hiány.

Barna csík a körmön.

Ha egy barna csík jelenik meg a körmök felületén, az a vese problémájára, gyengeségére utal. Urológus szakorvosnak érdemes megmutatni.

Behasadt körömlemez

A körömhasadás hasonló a köröm töredezéshez, mely valamilyen hiányra utal a szervezetben. Táplálkozásra érdemes odafigyelni, mert tápanyaghiány állhat fenn.

Barázdák a körmödön

Ha keresztben húzódnak, az nem utal jóra, ugyanis fertőzést jelezhet, vagy vérszegénységet, vashiányt. Egy laborvizsgálat sok mindenre fényt deríthet.

Sárgás elszíneződés

Amikor a köröm sárgás, vagy barnás színű és épp nem narancsot pucoltunk, vagy egy esetleges korábbi körömlakk maradványai, akkor körömgombára utaló tünetről van szó. A legjobb, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt.

Gödrök jelennek meg

Ezek a „lyukak” arra utalhatnak, hogy ekcéma vagy pikkelysömör állhat a háttérben. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Domború formájú körmök

A domború körmök oka lehet genetikai, de állhat a háttérben májbetegség is, esetleg szív-, vagy tüdőprobléma, gyomor- és bélbetegség. Orvossal érdemes konzultálni erről.

Körmeink állapota sok mindent elárul a szervezetünk működéséről, gyakran jelezhetnek betegségeket, vitaminhiányt, nyomelem-, vagy ásványi anyaghiányt, különböző szervi bajokat, ezért, ha felszínük, alakjuk, színük, állapotuk megváltozik, érdemes egy labort elvégeztetni és a megfelelő orvost felkeresni, hogy a megfelelő kezelést mielőbb elkezdhessék.

A memória javítása természetes anyagokkal

Mindenkivel előfordult már, hogy „leblokkolt az agya”, például egy vizsgaidőszakban hiába próbálta felidézni a tanultakat, vagy fáradtság, túlhajszoltság miatt elfelejtette, hová tette a dolgokat, kivel mit beszélt meg, milyen tennivalókat kell intéznie, vagy nehezen emlékszik vissza a közelmúlt eseményeire. Időskorban is csökkenhet az agy kapacitása, a memória hatékonysága, de ez sem kell, hogy törvényszerű legyen.

Körömerősítő vitaminok természetes formában

A helytelen táplálkozás, a kimerültség, a stressz és a gyakran változó időjárás is befolyásolhatja a körmök kinézetét és egészséges fejlődését. Lakkok és tabletták formájában a körömerősítő vitamin szolgálhat segítségül, hogy táplálja és megerősítse a szerkezetét.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.