Menü

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Ha a szervezetünkben valami nincs rendben, például gyulladás áll fenn, vagy valamilyen betegség bujkál, akkor annak vannak jelei, úgy, mint hajhullás vagy bőrbetegségek, körömproblémák.

A köröm keratinból áll, ami elszarusodott fehérje. Ásványi anyag- és vitaminhiány mutatkozhat meg a körmeinket, ezért, ha a következő tüneteket tapasztaljuk, akkor forduljunk orvoshoz.

Fehér foltok

Ez is gyakori elváltozás. A fehér foltok általában a gyomor és a bélrendszer megbetegedéseire utalhatnak, esetleg veseproblémákra.

Törékeny körmök

Igen gyakori és sokféle oka lehet, ezért érdemes egy labort kérni, kivizsgáltatni magunkat. Kiderülhet pajzsmirigy probléma, vitaminhiány, nyomelem-, vagy ásványianyag hiány.

Barna csík a körmön.

Ha egy barna csík jelenik meg a körmök felületén, az a vese problémájára, gyengeségére utal. Urológus szakorvosnak érdemes megmutatni.

Behasadt körömlemez

A körömhasadás hasonló a köröm töredezéshez, mely valamilyen hiányra utal a szervezetben. Táplálkozásra érdemes odafigyelni, mert tápanyaghiány állhat fenn.

Barázdák a körmödön

Ha keresztben húzódnak, az nem utal jóra, ugyanis fertőzést jelezhet, vagy vérszegénységet, vashiányt. Egy laborvizsgálat sok mindenre fényt deríthet.

Sárgás elszíneződés

Amikor a köröm sárgás, vagy barnás színű és épp nem narancsot pucoltunk, vagy egy esetleges korábbi körömlakk maradványai, akkor körömgombára utaló tünetről van szó. A legjobb, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt.

Gödrök jelennek meg

Ezek a „lyukak” arra utalhatnak, hogy ekcéma vagy pikkelysömör állhat a háttérben. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Domború formájú körmök

A domború körmök oka lehet genetikai, de állhat a háttérben májbetegség is, esetleg szív-, vagy tüdőprobléma, gyomor- és bélbetegség. Orvossal érdemes konzultálni erről.

Körmeink állapota sok mindent elárul a szervezetünk működéséről, gyakran jelezhetnek betegségeket, vitaminhiányt, nyomelem-, vagy ásványi anyaghiányt, különböző szervi bajokat, ezért, ha felszínük, alakjuk, színük, állapotuk megváltozik, érdemes egy labort elvégeztetni és a megfelelő orvost felkeresni, hogy a megfelelő kezelést mielőbb elkezdhessék.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.