Menü

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Ha a szervezetünkben valami nincs rendben, például gyulladás áll fenn, vagy valamilyen betegség bujkál, akkor annak vannak jelei, úgy, mint hajhullás vagy bőrbetegségek, körömproblémák.

A köröm keratinból áll, ami elszarusodott fehérje. Ásványi anyag- és vitaminhiány mutatkozhat meg a körmeinket, ezért, ha a következő tüneteket tapasztaljuk, akkor forduljunk orvoshoz.

Fehér foltok

Ez is gyakori elváltozás. A fehér foltok általában a gyomor és a bélrendszer megbetegedéseire utalhatnak, esetleg veseproblémákra.

Törékeny körmök

Igen gyakori és sokféle oka lehet, ezért érdemes egy labort kérni, kivizsgáltatni magunkat. Kiderülhet pajzsmirigy probléma, vitaminhiány, nyomelem-, vagy ásványianyag hiány.

Barna csík a körmön.

Ha egy barna csík jelenik meg a körmök felületén, az a vese problémájára, gyengeségére utal. Urológus szakorvosnak érdemes megmutatni.

Behasadt körömlemez

A körömhasadás hasonló a köröm töredezéshez, mely valamilyen hiányra utal a szervezetben. Táplálkozásra érdemes odafigyelni, mert tápanyaghiány állhat fenn.

Barázdák a körmödön

Ha keresztben húzódnak, az nem utal jóra, ugyanis fertőzést jelezhet, vagy vérszegénységet, vashiányt. Egy laborvizsgálat sok mindenre fényt deríthet.

Sárgás elszíneződés

Amikor a köröm sárgás, vagy barnás színű és épp nem narancsot pucoltunk, vagy egy esetleges korábbi körömlakk maradványai, akkor körömgombára utaló tünetről van szó. A legjobb, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt.

Gödrök jelennek meg

Ezek a „lyukak” arra utalhatnak, hogy ekcéma vagy pikkelysömör állhat a háttérben. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Domború formájú körmök

A domború körmök oka lehet genetikai, de állhat a háttérben májbetegség is, esetleg szív-, vagy tüdőprobléma, gyomor- és bélbetegség. Orvossal érdemes konzultálni erről.

Körmeink állapota sok mindent elárul a szervezetünk működéséről, gyakran jelezhetnek betegségeket, vitaminhiányt, nyomelem-, vagy ásványi anyaghiányt, különböző szervi bajokat, ezért, ha felszínük, alakjuk, színük, állapotuk megváltozik, érdemes egy labort elvégeztetni és a megfelelő orvost felkeresni, hogy a megfelelő kezelést mielőbb elkezdhessék.

Veszélyes kánikula

Szinte soha nem látott mértékű kánikulai forróság jellemzi napjainkat, ami egy bizonyos pontig a vakáció és a nyár velejárója, ám van egy határ, amikor már veszélyes is lehet. A napszúrás akár halálhoz is vezethet, de a nagy hőségben a hőguta is veszélyeztet minket. Honnan ismerhetjük fel a tüneteket? Mire kell figyelnünk strandoláskor és a szabadban?

Guillain Barre szindróma

A Guillain-Barré szindróma egy ritkán előforduló autoimmun betegség, amely a perifériás, - elsősorban motoros – idegek gyulladásával jár. A Guillan-Barré szindróma során a szervezet immunrendszere megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket. Ezt olyan tünetek kísérik, mint az izomgyengeség, zsibbadás, hangyamászás-érzés, sőt esetenként akár bénulás is jelentkezhet.

Veszélyes visszatartani a tüsszentést

Mindenki volt már olyan szituációban, hogy nagyon erősen tüsszenteni kellett (volna), de úgy döntöttünk, hogy a körülmények miatt, akárhogyan is legyen, de visszatartjuk?
Most elmondjuk miért nem helyes visszafogni a tüsszentés ingert.

Mikor jelent problémát az alacsony pulzus?

A szívverés ritmusa attól függ, milyen gyorsan keletkeznek elektronikus jelek a szívizomzat összehúzódásait szabályozó ingerületkeltő központban, az úgynevezett szinuszcsomóban. Átlagosan 70-75 dobbanás történik percenként, de 60 és 100 között minden szám normálisnak tekinthető. Edzett sportolóknál gyakran alacsonyabb a pulzus ennél, de ez természetes jelenség.

Öregségi foltok eltüntetése házilag

A napfény csak az egyik összetevő, ugyanis a foltok megjelenésében szerepet játszhat például az öregedés, a genetika, bizonyos gyógyszerek, vitaminhiány, a stressz vagy a várandósság is. Ha a kiváltó okokat elkerüljük, például azzal, hogy rendszeresen használunk fényvédő krémet vagy kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozunk.