Menü

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

Mi az a Black Friday? Magyarul egyszerűen fordítva „Fekete Péntek”, azaz egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény, de hívhatnánk akcióhullámnak is. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat, melyhez webáruházak is csatlakoznak. az akció olykor egy hétig is tart.

A november végi szuperakcióhullám elnevezésére két elmélet van a köztudatban, egyik egy könyveléssel összefüggő történet, a másik pedig egy philadelphiai amerikai foci mérkőzéssel van kapcsolatban. A Black Friday konkrét dátuma nem állandó, mert az időpontja egy mozgó ünnep idejétől, az amerikai Hálaadás ünnepétől függ. A Black Friday a Hálaadást követő pénteken kedződik, mely idén november 26-a.

Sokan elvakultan rohannak vásárolni, pedig többek szerint az ilyenkor meghirdetett leárazások egy felemelt árról kezdődnek, tehát az akciókat népszerűsítő hirdetések mögé kell látnunk. Sok kereskedő valódi kedvezményekkel várja az embereket, de némelyek akcióját nem nézi jó szemmel a Gazdasági Versenyhivatal.

Vajon mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Sokak szerint itthon inkább az árak manipulációjáról szól a fekete péntek, kevés a jelentős kedvezmény, amit kaphatunk, ezért az évek során mintha csökkenne az érdeklődés a fekete pénteki akcióhullám iránt.

Vizsgálatok szerint az érdeklődés csúcspontja 2017-ben volt, azóta visszaesés figyelhető meg, a résztvevők 55 százaléka ma már úgy gondolja, a vételárak manipulálva vannak, akció előtti áremeléssel majd árzuhanással csapják be a vásárlókat.

Ha néhány tanácsot megfogadunk, nem válunk becsapás áldozataivá, s nem érezzük magunkat az akció végén palimadárnak.

Az átverést a legegyszerűbben úgy tudjuk elkerülni, hogy időben megfigyeljük a kiszemelt termékek árát, s így tisztában lehetünk annak alakulásával, rálátva arra, hogy valóban akcióról beszélhetünk -e.

Az üzletek gyakran élnek azzal a marketingfogással, hogy a hatalmas akciókkal csábító termékekből eleve 4-5db-ot tartanak raktáron, ami hamar elfogy, így a későbbi vásárlók csalódottan látják, hogy termékük már nincs készleten, így persze körülnéznek a boltban, s ha már ottvannak, vesznek mást – nem akciós áron.

Ha utólag látjuk be, hogy átvertek például egy online vásárláskor, akkor is van megoldás, ebben az esetben is vannak jogaink, amit az ilyen esetekben bátran érvényesíthetünk. Például élhetünk a 14 napos elállási joggal, ami azt jelenti, hogy a csomag érkezését követően 2 hétig bármikor dönthetünk úgy, hogy elállunk a vásárlástól. Ekkor a terméket vissza kell küldenünk, a boltnak pedig a 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet értelmében kötelessége visszafizetni a teljes vételárat.

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el. Melyek a mérgező és a kisgyerekek szempontjából veszélyes növényeink?

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?