Menü

Karácsonyi klasszikusok, akár cukorbetegeknek is

A karácsony közeledtével sokan már előre eltervezzük, milyen fogások kerülnek majd az asztalra és milyen édességekkel lepjük meg szeretteinket. A leggyakoribb, szinte minden háztartásban elengedhetetlen kelléke a karácsonyi vacsorának a mézeskalács és a kókuszgolyó.

Persze aki cukorbetegséggel küzd, esetleg diétázik, annak ezek a desszertek sajnos tiltólistán vannak, viszont nem kell, hogy teljesen lemondjunk róluk, hiszen ma már szinte minden elkészíthető cukormentes, diabetikus alapanyagokkal, mi pedig mutatjuk, pontosan hogyan.

Az egyik klasszikus édesség a már említett mézeskalács. Sok alternatív konyha mutat olyan recepteket, amiben a méz kivételével minden más helyettesíthető egészségesebb alapanyaggal, de aki cukorbeteg, sajnos a mézet sem fogyaszthatja. Persze nem kell elkeseredni, hiszen vannak méz nélküli változatok is, amik legalább annyira finomak, mint hagyományos társaik.

Az egyik ilyen cukorbeteg-barát recept a következő: 250 g teljes kiőrlésű liszt, 70 g vaj, 70 g eritrit, mézeskalács fűszerkeverék, csipet só, 2-3 tojás, 1 kk szódabikarbóna és egy kis víz kell csak hozzá. A lisztet, sót és szódabikarbónát összekeverjük, majd egy külön tálban a vajat, tojást, eritritet és fűszerkeveréket is kikeverjük a tojásokkal. Ezt a masszát a lisztes keverék közepébe öntjük, majd összegyúrjuk. Itt tudunk játszani az állagával; ha túl csomós és masszív, öntsünk bátran hozzá egy kis vizet. Ha elértük a megfelelő, nyújtható és formázható állagot, nyújtsuk ki lisztes deszkán és már készülhetnek is az aranyos kis formák. Sütés előtt kenjük át őket egy felvert tojással, így a formájuk is ép marad, illetve szép fényesek lesznek. Sütni kb. 200 fokon, mindössze 5 percig kell.

Egy másik karácsonyi klasszikus a kókuszgolyó. Ez még talán a mézeskalácsnál is egyszerűbb édesség, mivel sütni sem kell, csak egy kicsit pihentetni a hűtőben.

A hozzávalóknál már egy kicsit jobban oda kell figyelnünk, mivel cukormentes kekszmorzsára, növényi édesítőszerre, laktózmentes tejre, diabetikus eperlekvárra, cukrozatlan kakaóporra és szintén jó minőségű, lehetőleg bio kókuszreszelékre lesz szükségünk.

A kekszmorzsából 10 dkg, édesítőszerből 1,5 ek, a tejből 1 dl, lekvárból 1,5 ek, kakaóporból 10 g, kókuszreszelékből 10 dkg fog kelleni, illetve egy kis rumaroma, ez kivételesen nem igényel semmilyen változtatást. A kókuszreszeléken kívül minden más hozzávalót összekeverünk és megfelelő állagúra gyúrunk. Ha túl lánynak ítéljük, nyugodtan adjunk hozzá még egy kis kekszmorzsát, ha pedig túl kemény, tejjel vagy lekvárral puhítsuk. Amikor készen vagyunk, formázzunk a tésztából kisebb golyócskákat és forgassuk át őket a kókuszreszelékben. Már csak egy kis pihentetésre van szükség a hűtőben és készen is vagyunk a cukormentes, egészséges karácsonyi desszertünkkel.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.

A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.