Menü

Karácsonyi klasszikusok, akár cukorbetegeknek is

A karácsony közeledtével sokan már előre eltervezzük, milyen fogások kerülnek majd az asztalra és milyen édességekkel lepjük meg szeretteinket. A leggyakoribb, szinte minden háztartásban elengedhetetlen kelléke a karácsonyi vacsorának a mézeskalács és a kókuszgolyó.

Persze aki cukorbetegséggel küzd, esetleg diétázik, annak ezek a desszertek sajnos tiltólistán vannak, viszont nem kell, hogy teljesen lemondjunk róluk, hiszen ma már szinte minden elkészíthető cukormentes, diabetikus alapanyagokkal, mi pedig mutatjuk, pontosan hogyan.

Az egyik klasszikus édesség a már említett mézeskalács. Sok alternatív konyha mutat olyan recepteket, amiben a méz kivételével minden más helyettesíthető egészségesebb alapanyaggal, de aki cukorbeteg, sajnos a mézet sem fogyaszthatja. Persze nem kell elkeseredni, hiszen vannak méz nélküli változatok is, amik legalább annyira finomak, mint hagyományos társaik.

Az egyik ilyen cukorbeteg-barát recept a következő: 250 g teljes kiőrlésű liszt, 70 g vaj, 70 g eritrit, mézeskalács fűszerkeverék, csipet só, 2-3 tojás, 1 kk szódabikarbóna és egy kis víz kell csak hozzá. A lisztet, sót és szódabikarbónát összekeverjük, majd egy külön tálban a vajat, tojást, eritritet és fűszerkeveréket is kikeverjük a tojásokkal. Ezt a masszát a lisztes keverék közepébe öntjük, majd összegyúrjuk. Itt tudunk játszani az állagával; ha túl csomós és masszív, öntsünk bátran hozzá egy kis vizet. Ha elértük a megfelelő, nyújtható és formázható állagot, nyújtsuk ki lisztes deszkán és már készülhetnek is az aranyos kis formák. Sütés előtt kenjük át őket egy felvert tojással, így a formájuk is ép marad, illetve szép fényesek lesznek. Sütni kb. 200 fokon, mindössze 5 percig kell.

Egy másik karácsonyi klasszikus a kókuszgolyó. Ez még talán a mézeskalácsnál is egyszerűbb édesség, mivel sütni sem kell, csak egy kicsit pihentetni a hűtőben.

A hozzávalóknál már egy kicsit jobban oda kell figyelnünk, mivel cukormentes kekszmorzsára, növényi édesítőszerre, laktózmentes tejre, diabetikus eperlekvárra, cukrozatlan kakaóporra és szintén jó minőségű, lehetőleg bio kókuszreszelékre lesz szükségünk.

A kekszmorzsából 10 dkg, édesítőszerből 1,5 ek, a tejből 1 dl, lekvárból 1,5 ek, kakaóporból 10 g, kókuszreszelékből 10 dkg fog kelleni, illetve egy kis rumaroma, ez kivételesen nem igényel semmilyen változtatást. A kókuszreszeléken kívül minden más hozzávalót összekeverünk és megfelelő állagúra gyúrunk. Ha túl lánynak ítéljük, nyugodtan adjunk hozzá még egy kis kekszmorzsát, ha pedig túl kemény, tejjel vagy lekvárral puhítsuk. Amikor készen vagyunk, formázzunk a tésztából kisebb golyócskákat és forgassuk át őket a kókuszreszelékben. Már csak egy kis pihentetésre van szükség a hűtőben és készen is vagyunk a cukormentes, egészséges karácsonyi desszertünkkel.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.