Menü

A hideg idő kevésbé borús oldala

Igaz, ahogy közeleg a tél, egyre hidegebb van és korábban sötétedik, a kedvünk is nyomottabb és kevesebb az energiánk. Ám ez ne akadályozzon meg bennünket abban, hogy télen is sportoljunk, kiránduljunk és éljünk a hobbijainknak. Sok tévhit kering arról, hogy a hideg milyen hatással van a testünkre, de most nézzünk meg néhányat, amit talán túl sokszor hallottunk mi magunk is.

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy a hidegben náthásak leszünk. Valójában a hideg önmagában nem okoz betegséget. Sőt, az immunrendszerünk éppolyan megfelelően működik, mint melegben, még talán aktívabb is. Ráadásul a kórokozók nagyrésze hidegben nem is él túl, így nem valószínű, hogy kint, a friss levegőn betegszünk le. De akkor mégis miért gyakoribb a náthás és különböző légzőszervi megbetegedések előfordulása ilyenkor?

A válasz egyszerű: a hidegben több időt töltünk bent és kevesebbet szellőztetünk, így az emberek által behordott bacik a zárt térben gyorsan elszaporodnak. Emiatt fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk télen is és fogyasszunk elég vitamint és ásványi anyagot. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet meghűlni, ha valaki nem megfelelően öltözik fel a hidegben, viszont a baktériumok által okozott nátha és hasonló betegségek nem a hűvös idő miatt támadnak meg minket.

Egy másik gyakori tévhit, hogy hidegben nem szabad kint sportolni. Az igazság az, hogy amellett, hogy a hidegben erősödik az immunrendszerünk, jobban is teljesítünk. Ezt abból a kutatásból derítették ki, ahol a maratonfutók teljesítményét vizsgálták 15 ° fok alatt és 25 ° fok fölött. Azt találták, hogy 15 ° fok alatt gyorsabban futják le ugyanazt a távot, mint 25 ° fölött.

Szintén egy pozitívum a hideg mellett, hogy ilyenkor kevesebbet izzadunk és jobb a koncentrációképességünk is, ám fokozottan ügyelni kell a meleg, réteges ruházatra. Bár kevesebbet, de attól még izzadunk, a nedves ruha pedig könnyen kihűléshez vezethet.

Míg az előző kettő „pozitív” félreértés, addig a következő kevésbé. Sokan úgy tudják, télen megszűnik az allergia. Ez sajnos csak félig igaz. Azok a növények, melyeknek a pollenjei allergiát okoznak, télen valóban nem teremnek, legtöbbjük elfagy, így az ezek által kiváltott allergia télen megszűnik. Viszont a beltéri allergiák, mint például a porallergia, vagy valamilyen penészallergia télen is ugyanúgy jelen vannak, sőt, fel is erősödhetnek. A korábban kifejtett ok miatt történik ez is. A hidegben kevesebbet szellőztetünk, így a benti levegő minősége romlik, ami akár súlyosbíthatja is a beltéri allergiát.

Érdemes tehát télen, a hideg ellenére is több időt tölteni a friss levegőn. Nem csak az immunrendszerünket erősíti, de több kalóriát égetünk ugyanannyi mozgással. Figyeljünk a megfelelő, réteges öltözködésre, a vitaminbevitelre és a rendszeres szellőztetésre, így elkerülhetjük a leggyakoribb téli betegségeket.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.