Természetes probiotikumok nyomában
- Dátum: 2021.11.07., 07:50
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antibiotikum, baktérium, gyomor, joghurt, kefír, prebiotikum, rost, táplálkozás, természetes
A jótékony baktériumtörzsek segítenek a tápanyagok gyors lebontásában, így gátolják a kórokozó baktériumok növekedését a bélrendszerben. Emellett pedig a vitaminképzésben is hasznosak, támogatják az immunsejtek, a T-limfociták szaporodását is.
A probiotikumok nem egyformák. Amellett, hogy mindhárom probiotikum forrás ugyanarra az alapvető célra jó a bélflóra egyensúlyát hivatottak karbantartani, alapvető különbségek vannak közöttük. Az egyik legfontosabb ezek közül az, hogy míg a gyógyszernek minősülő probiotikumok előállítását, hatásosságát és biztonságát humán klinikai vizsgálatok bizonyítják és az igen szigorú szabályok szerint működő gyógyszerészeti hatóság ellenőrzi, addig az étrend-kiegészítő készítmények és a természetes élelmiszerekben található probiotikumok hatásossága nem minden esetben bizonyított.
A gyógyszerként kapható probiotikumok változatosságuk miatt komolyabb esetekben tehetnek jó szolgálatot, például antibiotikum kúrák után míg az élelmiszerekben, például joghurtban, kefírben található törzsek a mindennapi egészség fenntartásában játszanak inkább szerepet. Fontos tudni azonban, hogy a kefirhez hasonló probiotikus élelmiszerek probiotikum tartalma nem állandó és rendszerint alacsony, így csak hosszú távú, rendszeres fogyasztásuk segíti az általános egészség és jó közérzet fenntartását, de betegség esetén nem hatékonyak a bélflóra egyensúlyának gyors helyreállításában.
Savanyú káposzta: válasszuk a nem pasztőrizált változatot! Ez a folyamat ugyanis elpusztítja az aktív, jó baktériumokat. A savanyú káposzta és koreai „testvére”, a kimchi immunerősítő vitaminokkal van tele, melyek távoltartják a fertőzéseket.
Miso leves: Japánban igen népszerű – a fermentált szójabab paszta segít emésztőrendszerünk működésében. A probiotikumokkal teli miso-t általában sós levesek készítéséhez használják, amely kalóriában szegény, védő hatású antioxidánsokban és B-vitaminban viszont gazdag.
Kefír: a legenda szerint a Kaukázusban élő juhászok fedezték fel a kefírt – az általuk szállított tej ugyanis buborékos itallá változott. Sűrűvé, krémessé és joghurt-szerűvé – ám a kefírnek saját baktériumtörzsei vannak, no meg néhány segítő élesztőfajtával is rendelkezik.
Kovászos kenyér: ha legközelebb szendvicset készítünk, válasszuk ezt! A kovászos kenyér ugyanis olyan probiotikumot tartalmaz, amely segíti emésztésünket.
Tempeh: ennek az élelmiszernek fermentált szójabab az alapja – az indonéz étel természetes antibiotikumnak számít, amely harcol bizonyos baktériumok ellen. A tempeh fehérjében is gazdag. Általában füstös, diós, gombás ízvilággal jellemzik – lehet pácolni és húsként is alkalmazható.
Joghurt: a probiotikumok legismertebb forrása. A „jó” baktériumok hozzájárulnak ahhoz, hogy gyomrunkban meglegyen a kényes, egészséges egyensúly. A probiotikumok tanulmányok szerint segítenek az laktóz intolerancia csökkentésében is. A hasmenést, a gázképződést és egyéb gyomorproblémákat is enyhítik. Az élő és aktív kultúrákra mindig rábízhatjuk magunkat!
A legjobb természetes prebiotikum források a következők: csicsóka, hagyma, banán, fokhagyma, bab, búza, borsó, articsóka, zabpehely, tej.
Ezen kívül ajánlott a rostokban gazdag táplálkozás is, hiszen a savas pH jobban kedvez a bélben található jó baktériumok szaporodásának.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?