Menü

Immunrendszer támogatása a bélflórán keresztül

Természetes, hogy próbálunk ősszel és télen fokozottabban odafigyelni az immunrendszerünkre. Van, aki a sok gyümölcs és zöldség híve, van, aki különböző étrendkiegészítőket és vitaminokat fogyaszt ilyenkor. Bár az egészséges táplálkozás és elegendő testmozgás majdnem tökéletes recept, van még egy dolog, amire nem árt odafigyelni. A bélflóránk egészsége épp olyan fontos, mint az, hogy elegendő vitamint juttatunk-e be a szervezetünkbe, hiszen, ha a bélflóra felborul, akkor a tápanyagok és vitaminok sem tudnak megfelelően felszívódni, hiába visszük be őket.

Biztosan mindenki ismeri a probiotikumokat. Általában akkor találkozunk velük, ha egy antibiotikum kúrát ír fel az orvos, mivel ez megviseli a bélflórát és elpusztítja a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is. Probiotikumot viszont nem csak a gyógyszertárak polcain találunk, vannak természetes probiotikum-források is, amikkel a hétköznapokban is segíthetjük bélflóránk egyensúlyban tartását.

Vannak olyan ételek – leginkább tejtermékek - amiket probiotikusnak nevezünk, vagyis amikben hasznos baktériumok vannak, leginkább lakto-, és bifidobacillusok. Ezek a vastagbélben telepednek meg és ott segítik az immunrendszer megfelelő működését.

Hogy néhány példát is hozzunk, probiotikus ételek a fermentált tejtermékek, például a kefír és a joghurt, vagy az erjesztett élelmiszerek, például a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta. Ezek fogyasztása az egészséges táplálkozás része, mivel nem csak helyreállítják a bélflórát és segítenek a megfelelő immunitás kialakításában, de krónikus betegségek kezelésére is sokszor ajánlják.

A tejtermékek fogyasztását egyébként a benne található kalcium és D-vitamin miatt is szokták javasolni, de probiotikus élelmiszerként a bélflórára kifejtett pozitív hatása sem elhanyagolható.

Az erjesztéssel készült probiotikum-források, mint például a kovászos uborka nem csak hasznos baktériumokkal segíti a szervezetet. Magas K-vitamin tartalma mellett káliumot is tartalmaz, ami védi a szívet és az érrendszert is.

Az érlelt sajtokban található baktériumok – a thermophilus, bifidus, bulgaricus és acidophilus – mellett kiemelendő kalcium- és B-vitamin-források is, valamint az emésztésre is jó hatással vannak.

Az élőflórás natúr joghurtok talán a legismertebb probiotikumok. Baktériumkultúrájuk mellett tartalmaznak A- és B-vitamint, valamint kalciumot és káliumot is, így a csontoknak is jót tesz, ha rendszeresen fogyasztjuk.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.

A sportolás szívre gyakorolt hatásai

Javítja a koleszterinszintet, segít, hogy megtartsuk vagy elérjük a szív terhelésének szempontjából optimális testsúlyt, hozzájárul a vérerek rugalmasságának és átjárhatóságának megőrzéséhez.