Menü

Mediterrán étrend a fogyásért

A mediterrán diéta a fogyni vágyók egyik leggyakoribb választása. Kutatók is kimutatták, hogy ha hosszú távon szeretnénk fogyni, ez a diéta a leginkább alkalmas rá, mivel nem kell semmit megvonnunk magunktól, egyenletesen fogyasztunk zsírokat, szénhidrátot és fehérjét, így sokáig fenntartható, kifejezetten vitamindús és ha esetleg más fajta étrendre térünk át, akkor is kisebb a visszahízás esélye, vagyis a jojóeffektus.

A diéta alapja természetesen rengeteg zöldség és gyümölcs, de teljes kiőrlésű gabona is szerepel benne, a zsírokat olívaolaj és más magvak formájában, a fehérjét pedig főként halakból és szárnyasokból nyerjük ebben az étrendben. A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmukkal járulnak hozzá az emésztés javításához. Az említett zsiradékokat, amikre a szervezetnek szüksége van, nem csak olívaolajból, de a halakból is nyerhetjük, valamint fehérjeforrásként a szárnyasok és halak mellett fogyasszunk bátran különböző hüvelyeseket, mint például a lencse változatait (barna és vörös) vagy zöldbabot.

Természetesen fogyasztható a diéta alatt tojás, tej, joghurt, kefír és különböző zsírszegény sajtok is, mint például feta. A tésztáknál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készüljenek, de a rizs, bulgur vagy kuszkusz is kiváló alternatíva lehet.

A gyümölcsök közül leginkább ebbe a diéta illők a narancs, eper, málna, citrom, mandarin, grapefruit, szőlő és barack. Akár gyümölcssalátát is csinálhatunk nassolni, egy kis sajttal kifejezetten finom például a szőlő, de mézzel vagy joghurttal leöntve is egészséges desszert lehet.

Egyebek mellett a fogyás mértéke is ennél a diétánál a legnagyobb, mivel itt nem arra fektetik a hangsúlyt, hogy csak egyfajta tápanyagot ne fogyasszunk. Az Atkins-diétánál például nagyon kevés a szénhidrát, de a zsírok megvonásával történő diéta sem vezet feltétlenül jobb eredményre, mivel sok vitamin zsírban oldódik, azok nélkül pedig az emésztés és a tápanyag feldolgozásának hatékonysága is csökken.

A mediterrán diéta egy másik pozitív mellékhatása, hogy nagy mértékben csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben. Ez azért fontos, mert a kor előrehaladtával az étrendünknek egyre nagyobb szerepe van az egészségünk megőrzésében, főleg a koleszterinszint normális határokon belül tartásában.

Ha tehát a déli étrendhez hasonlóan étkezünk, akkor van a legjobb esélyünk a súlyunk csökkentésére hosszú távon, valamint egészségünk is meg fogja köszönni. Persze, ha valaki mondjuk nem bírja a halat, nyugodtan fogyasszon szárnyasokat és hüvelyeseket fehérjeforrásként, de ha tehetjük, minél több hallal készült ételt válasszunk mindennapi fogásnak.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.