Mediterrán étrend a fogyásért
- Dátum: 2021.10.19., 06:16
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- diéta, egészség, emésztés, étrend, fehérje, fogyás, gyümölcs, hal, hüvelyes, koleszterin, koleszterinszint, magvak, Mediterrán diéta, olívaolaj, szárnyas, szénhidrát, tejtermék, vitamin, zöldség, zsírok, zsírsavak
A mediterrán diéta a fogyni vágyók egyik leggyakoribb választása. Kutatók is kimutatták, hogy ha hosszú távon szeretnénk fogyni, ez a diéta a leginkább alkalmas rá, mivel nem kell semmit megvonnunk magunktól, egyenletesen fogyasztunk zsírokat, szénhidrátot és fehérjét, így sokáig fenntartható, kifejezetten vitamindús és ha esetleg más fajta étrendre térünk át, akkor is kisebb a visszahízás esélye, vagyis a jojóeffektus.

A diéta alapja természetesen rengeteg zöldség és gyümölcs, de teljes kiőrlésű gabona is szerepel benne, a zsírokat olívaolaj és más magvak formájában, a fehérjét pedig főként halakból és szárnyasokból nyerjük ebben az étrendben. A zöldségek és gyümölcsök magas rosttartalmukkal járulnak hozzá az emésztés javításához. Az említett zsiradékokat, amikre a szervezetnek szüksége van, nem csak olívaolajból, de a halakból is nyerhetjük, valamint fehérjeforrásként a szárnyasok és halak mellett fogyasszunk bátran különböző hüvelyeseket, mint például a lencse változatait (barna és vörös) vagy zöldbabot.
Természetesen fogyasztható a diéta alatt tojás, tej, joghurt, kefír és különböző zsírszegény sajtok is, mint például feta. A tésztáknál ügyeljünk arra, hogy lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből vagy durumlisztből készüljenek, de a rizs, bulgur vagy kuszkusz is kiváló alternatíva lehet.
A gyümölcsök közül leginkább ebbe a diéta illők a narancs, eper, málna, citrom, mandarin, grapefruit, szőlő és barack. Akár gyümölcssalátát is csinálhatunk nassolni, egy kis sajttal kifejezetten finom például a szőlő, de mézzel vagy joghurttal leöntve is egészséges desszert lehet.

Egyebek mellett a fogyás mértéke is ennél a diétánál a legnagyobb, mivel itt nem arra fektetik a hangsúlyt, hogy csak egyfajta tápanyagot ne fogyasszunk. Az Atkins-diétánál például nagyon kevés a szénhidrát, de a zsírok megvonásával történő diéta sem vezet feltétlenül jobb eredményre, mivel sok vitamin zsírban oldódik, azok nélkül pedig az emésztés és a tápanyag feldolgozásának hatékonysága is csökken.
A mediterrán diéta egy másik pozitív mellékhatása, hogy nagy mértékben csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben. Ez azért fontos, mert a kor előrehaladtával az étrendünknek egyre nagyobb szerepe van az egészségünk megőrzésében, főleg a koleszterinszint normális határokon belül tartásában.
Ha tehát a déli étrendhez hasonlóan étkezünk, akkor van a legjobb esélyünk a súlyunk csökkentésére hosszú távon, valamint egészségünk is meg fogja köszönni. Persze, ha valaki mondjuk nem bírja a halat, nyugodtan fogyasszon szárnyasokat és hüvelyeseket fehérjeforrásként, de ha tehetjük, minél több hallal készült ételt válasszunk mindennapi fogásnak.
A karácsony üzenete a rohanó világban
A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.
Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében
A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat
Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít
Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.