Menü

Sport és a reflux

Bizony ez a kettő nagyon szerencsétlen egy páros. Tapasztalom sokszor. Vannak olyan módszerek, amelyek enyhíthetik a kellemetlen tüneteket, ezekkel érdemes megpróbálkozni, ha reflux mellett szeretnénk sportolni.

Mi is a reflux? Aki nem tudja, nagyon szerencsés.

A reflux visszacsorgást jelent, ilyenkor a gyomortartalom a megfelelő iránnyal ellentétesen, azaz visszafele folyik, a nyelőcső és gyomor közötti záróizmon át a nyelőcsőbe. Súlyosabb esetben egészen a garatig vagy akár a szájüregig is eljuthat. Nagyon kellemetlen jelenség, kínzó tünetekkel. Genetikai hajlamot a refluxra még nem mutattak ki, de rossz hírünk van: a családon belüli halmozódás jellemző.

Mi a helyzet akkor, ha reflux mellett sportolni szeretne valaki?

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket.

Tudni kell, hogy aki refluxos, annak a túlsúlytól mielőbb ajánlott megszabadulnia, mert az elhízás belejátszhat abba, ha valaki refluxossá válik, azonban megfelelő életmód követésével tünetmentessé válhat.

Az életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását, ha pedig nem elég, akkor fel kell keresni a szakorvost és elkezdeni az általa javasolt gyógyszeres kezelést. A táplálkozást illetően tiltott listába tartoznak a szénsavas italok, a csípős, fűszeres, savas és zsíros ételek, a csokoládé, a kávé, a tea és az alkohol is, továbbá kerülendők a nagyon savanyú gyümölcsök, illetve a tejtermékek és a hagyma, fokhagyma is.

Életmódváltás részeként a dohányzás elhagyása is javasolt.

A szoros melltartó és nadrág, szoknya súlyosbító tényező, erősíti a tüneteket.

A patikákban léteznek recept nélkül kapható szerek, szopogatós tabletták, azonban a szakorvos azt ajánlja, ezeket rendszeresen ne használjuk.

Ne hagyjuk, hogy a reflux megakadályozzon abban, hogy fittek legyünk, folytassuk a sportolást, hiszen nincsen tiltott sporttevékenység, csak messzire kerüljük el a refluxot erősítő ételeket és italokat.

Bizonyos mozgásfajtáknál, mint a futás vagy súlyemelés, gyakoribb a tünetek felerősödése, itt fokozottan fontos, hogy kényelmes és semmiképp sem szoros ruházatot viseljünk.

Nem mindegy, mit mikor eszünk, sport előtt 2-3 órával étkezzünk, a fenti élelmiszerek kerülésével, könnyű ételek fogyasztásával, kis adagokban.

A reflux, vagyis az a bizonyos savas gyomortartalom visszaáramlása a nyelőcsőbe sajnos elég gyakori emésztési probléma manapság. Nemcsak a táplálkozással lehet orvosolni, hanem stresszcsökkentéssel is, ugyanis ez nagyon sok egészségi probléma okozója lehet az életünkben.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.