Menü

Sportoljon együtt a család

Úgy tűnik már nem szakadok el a sportos témáktól, ma arról fogok írni, hogyan tud együtt sportolni, egyszerre edzeni a család, miért jó összekötni a kellemeset a hasznossal, hogyan tudjuk megtenni és miképp. Sportol a család!

Együtt lenni is jó, mozogni is jó, miért ne lehetne ezt a kettőt így együtt? Lehet! A kérdés már csupán csak annyi, hogy hol, hogyan, mikor, miként.

A hangsúly azon vagy, hogy „együtt”. Nyilván bedobhatnám, hogy amíg a gyerek sportszakkörön van délután, mi is menjünk el futni, biciklizni, de mivel a lényeges az együtt eltöltött minőségi idő, így csak azokat a lehetőségeket fogom megkeresni, ahol ténylegesen együtt lehetünk. És meg is találom.

Szeretnék még pár közhellyel „hashtaggel” dobálózni, miszerint #együttalegjobb, meg, hogy #példátmutatunk és #szabadlevegőnalegjobb, satöbbi, ezek nyilvánvalóan a legjobb időtöltések, ezért valóban ezeket próbáljuk megcélozni.

A legfontosabb azzal kezdeni, hogy kialakítsunk ebben egy családi rutint, egy rendszerességet, egy kiszámíthatóságot, amellyel a gyerekeket a sportos szabadidőeltöltésre neveljük, szoktatjuk, megmutatjuk, hogy ezt egészséges így csinálni és ők pedig meg fogják tanulni, hogy ez is a napirend része például egy hétvégi napon.

A sport sok mindenre megtanít: kitartásra, fegyelemre, küzdeni akarásra, jóleső fáradtságra, célkitűzésekre, önbizalomnövelésre, helytállásra, alkalmazkodásra, csapatépítésre, közösségformálásra és még sorolhatnám.

Amit garantáltan tudunk mindenféle korosztályú gyerekekkel, az a túrázás, kerékpározás. A legkisebb utazhat a bicajon gyerekülésben, vagy a túrán hordozókendőben, a nagyobbak pedig – természetesen a számukra kiválasztott, nekik is való táv esetén - végig gyalogolhatják az útvonalat. Meglepődnének a szülők, hogy valójában egy kisgyereknek a tíz km meg se kottyan, holott máskor két lépést sem hajlandó sétálni a parkolóig. (saját tapasztalat)

Egy – két szabadban eltöltött óra átmozgatja az egész családot, csak kell keresni egy közeli erdőt, bicikliutat, szervezett teljesítménytúrát, futóversenyt. Én magam a legkisebb fiamat futóbabakocsin tolom már fél éve, nagyon jókat futunk együtt, kár, hogy ő erről semmit sem tud, mert már induláskor elalszik - ugye a szabad levegő hatása.

Ha van egy kis udvar, adott a labdajáték, foci lehetősége – vagy azért írom ezt, mert három fim van és nálunk ez az elsődleges kinti játék, de gondolom másféle labdajátékokkal is le lehet kötni a gyerekeket, hogy legalább egy jó órát futkossanak a szabad levegőn – velünk együtt.

Gyermekkoromban sokat tollaslabdáztunk a szüleimmel, s ha már a szabadidős sportokról beszélünk, aki tud görkorcsolyát is felvehet, télen ott a szánkó, a korcsolya, tavasztól őszig a sárkányeregetés, nyáron az úszás, vízibicikli, evezés.

A görkorcsolya, vagy a bicaj esetén természetesen mindig a megfelelő szabályok betartásával, védőfelszerelések használatával kezdődhet el a sportolás.

Bármely tevékenység mellett döntünk, a legfontosabb az, hogy ezáltal együtt lehet a család, hogy szabad levegőn vagyunk, hogy a gyerekek megszoknak egyfajta életritmust, életmódot, amelyben szerepel a rendszeres sport, megtapasztalják, milyen fontos a család egysége és a közös élmények, ebből pedig remélhetőleg majd ők is át tudnak adni valamit a saját gyermekeiknek.

VecskeFecske – ahol a kreativitás találkozik a szeretettel

Meseszép fülönfüggők, hangulatos falifüggők, meghitt otthontáblák, gyönyörű mandalák, különleges bögrék, egyedi, kézzel festett bútorfogantyúk…bámulatosan tehetséges és kreatív beszélgetőpartnerem, Vecseri Linda művész mesél nekünk arról, hogyan vált élete részévé ez a fajta művészet és hogyan jött létre a VecskeFecske ékszervilág.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!