Menü

Mit tehetünk a téli depresszió ellen?

Biztosan van legalább 1 ember a környezetében – ha nem Ön az – aki téli depresszióval küzd. Persze az év vége mindig stresszesebb időszak, de nem csak ez okozza. A fényhiány az, ami valójában a legnagyobb szerepet játssza, mivel a napfény hatására több szerotonin és kevesebb melatonin termelődik, ami többek között felel a kiegyensúlyozott és boldog kedélyállapotért és a pihentető alvásért. Viszont ezeknek a szintje fényhiányos téli időszakban fordítva változik, a szerotonin szintje lecsökken, a melatoniné nő.

Érdekesség, hogy a fényhiány nem csak az emberek, de az állatok kedélyállapotát is képes befolyásolni. Hörcsögöknél és patkányoknál például kimutatták, hogy kevesebb napfény mellett a depresszió tüneteit produkálják. Rosszabb az emlékezőképességük, valamint az agyukban is kémiai változások zajlottak le. Emellett a hippokampusz, vagyis az agy új ismeretek rögzítésében szerepet játszó része vesztett méretéből. A kutatások alapján arra következtetnek, hogy akár a kutyák is érezhetnek hasonló változást ősszel és télen.

Aki a téli depresszió tüneteit tapasztalja magán, például kimerült, fáradékony, levert, aluszékony, ingerült, nyugtalan vagy érdektelen, annak jó hír, hogy tehet ellene.

A téllel együtt jár a karácsony és a szilveszter, ezzel együtt pedig rendszerint szabadnapok is. Ezt az időszakot próbáljuk meg teljes egészében a pihenésre fordítani és arra, hogy a családunkkal, barátainkkal, szeretteinkkel legyünk. A munkát és a terhelést ezekben a napokban mindenképpen csökkentsük és minden nap szánjunk időt legalább egy olyan tevékenységre, ami boldoggá tesz. Ez lehet akár valamelyik hobbink, vagy egyszerűen zenehallgatás, olvasás.

Egy másik hasznos praktika, a tudatos jelenlét terápia. Ez nem takar mást, mint egyszerűen úgy hozzáállni a kevésbé élvezetes, negatív dolgokhoz, hogy elfogadjuk és megpróbáljuk a lehető legjobbat kihozni belőle, megélni, nem gondolva semmi másra, így akár örömforrássá is válhat. Nem egyszerű, hiszen ehhez egy gondolkodásmódot kell megváltoztatnunk, de bárki képes rá. Realista látásmód és elfogadó hozzáállás a titok nyitja.

Szintén a karácsonyi időszak pozitív hozadéka, hogy az ember több időt tölthet a szeretteivel. Az emberi kapcsolatok és a társas élet alapvetően megnyugtatóan hat és jobb kedvre derít, ez pedig tökéletes ellenszere a téli depressziónak.

Végül pedig egy furcsa, de érdekes megoldás lehet a levertség elűzésére az adakozás. Egyfelől szép gesztus lehet karácsonykor egy arra rászoruló családnak vagy egy alapítványnak is, másfelől pedig bizonyítottan boldogabbak vagyunk attól, ha másoknak segítünk; jó érzés az, ha adunk.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység egy természetes, velünk született érzés, melynek szerepe van az életösztönünk, a természetes versengés és a fajfenntartás kapcsán.

Jelek, hogy egy férfi szerelmes

Nem titok, hogy a nők és a férfiak másképp mutatják ki érzéseiket. Míg a nők szerelmi vallomásokra vágynak, addig a férfiak finoman elsimítják a hajat a szerelmük szeme elől. Nőként épp ezért olyan egyszerű összezavarodni, ha azon gondolkozunk, vajon mit is gondolnak.

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.