Menü

Takarítási trükkök

Nem kezdhetem azzal, hogy takarítani senki sem szeret, hiszen ez nem is igaz, azonban akár szereti valaki ezt a fajta házimunkát, akár nem, a következő tippek és trükkök kipróbálásra érdemesek, megkönnyítik a dolgunkat, s mivel takarítani úgyis kell, ha már csináljuk, csináljuk praktikusan, gyorsan, könnyen, ügyesen.

Ismerjük a szódabikarbónát, nos ideje más megközelítésből gondolni rá. Az egyszerű szódabikarbóna ugyanis egy kiváló tisztítószer. Szórjunk néhány evőkanál szódabikarbónát a WC- csészébe, majd negyedóra elteltével öblítsük le, ragyogó tiszta lesz, de erre a célra maradék kólát is használhatunk.

A tepsi aljára odaégett makacs szennyeződésekre is tökéletes megoldás a szódabikarbóna, citrommal keverve pedig kiváló ellenszer a csempén, fürdőkádon, zuhanyzón lévő lerakódásokra.

Az ecet személyes kedvencem, ha természetes takarítószerekről beszélünk. A vízforraló vízkőmentesítéséhez kizárólag ezt használom, fele-fele arányban keverek ecetet és vizet, amit aztán a gépbe öntök és felforralok, kicsit állni hagyom, majd jó alaposan, többször is átöblítem.

Az olívaolajról olvastam, hogy remekül használható fa bútorok ápolására és fényezésére. egy rongyra cseppentsünk belőle és töröljük át a felületeket.

Nálunk a kád és csempe közötti rész mindig elszíneződik, hiába törlök át mindent gyakran, erre a célra nekem javasolták a fehérítőbe mártott vattát.

Láttam a neten, hogy citromot tette a csaptelepekre, a vízkő ellen, állítólag újra ragyogni fognak tőle.

A takarítás csak akkor hatásos, ha a közben használt eszközök is tiszták, mivel azonban felesleges percek mennek el azzal, hogy kézzel mindig kimossuk a szivacsot vagy a törlőrongyot, ezért javasoljuk azt a módszert, hogy tegyük be őket a mikróba 30 másodpercre. A magas hőmérséklet hatásosan fertőtleníti őket. Mosogatószivaccsal is meg szoktam ezt tenni, vagy egyszerűen bedobom a mosogatógépbe.

A kanapé tisztítása is fontos. Az izzadtság és a bőrünkön található zsírok lerakódnak az ülőgarnitúrán és foltokat eredményezhetnek. A szódabikarbóna segít ezen. Szórjunk a gyakran használt területekre szódaport, hagyjuk állni 20-30 percig, végül porszívózzuk össze.

A kedvencem pedig amikor kihasználjuk a gépek adta lehetőségeket, például a mosogatógépbe elmoshatjuk a vázákat, sminkecsettartó dobozokat, néhány dekortárgyat, szobrot, a fogmosópoharat, tálcákat vagy a műanyag gyerekjátékokat is.

Takarítószerekből is lehet minden felületre más és más szert vásárolni drága pénzért, ami felesleges, ha van megoldás természetes, univerzális házi tisztítószerrel, s akkor még rengeteg vegyi anyagot sem lélegeztük be, így mindenképp érdemes a házi és olcsóbb módszereknek is adni egy esélyt.

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.