Menü

Takarítási trükkök

Nem kezdhetem azzal, hogy takarítani senki sem szeret, hiszen ez nem is igaz, azonban akár szereti valaki ezt a fajta házimunkát, akár nem, a következő tippek és trükkök kipróbálásra érdemesek, megkönnyítik a dolgunkat, s mivel takarítani úgyis kell, ha már csináljuk, csináljuk praktikusan, gyorsan, könnyen, ügyesen.

Ismerjük a szódabikarbónát, nos ideje más megközelítésből gondolni rá. Az egyszerű szódabikarbóna ugyanis egy kiváló tisztítószer. Szórjunk néhány evőkanál szódabikarbónát a WC- csészébe, majd negyedóra elteltével öblítsük le, ragyogó tiszta lesz, de erre a célra maradék kólát is használhatunk.

A tepsi aljára odaégett makacs szennyeződésekre is tökéletes megoldás a szódabikarbóna, citrommal keverve pedig kiváló ellenszer a csempén, fürdőkádon, zuhanyzón lévő lerakódásokra.

Az ecet személyes kedvencem, ha természetes takarítószerekről beszélünk. A vízforraló vízkőmentesítéséhez kizárólag ezt használom, fele-fele arányban keverek ecetet és vizet, amit aztán a gépbe öntök és felforralok, kicsit állni hagyom, majd jó alaposan, többször is átöblítem.

Az olívaolajról olvastam, hogy remekül használható fa bútorok ápolására és fényezésére. egy rongyra cseppentsünk belőle és töröljük át a felületeket.

Nálunk a kád és csempe közötti rész mindig elszíneződik, hiába törlök át mindent gyakran, erre a célra nekem javasolták a fehérítőbe mártott vattát.

Láttam a neten, hogy citromot tette a csaptelepekre, a vízkő ellen, állítólag újra ragyogni fognak tőle.

A takarítás csak akkor hatásos, ha a közben használt eszközök is tiszták, mivel azonban felesleges percek mennek el azzal, hogy kézzel mindig kimossuk a szivacsot vagy a törlőrongyot, ezért javasoljuk azt a módszert, hogy tegyük be őket a mikróba 30 másodpercre. A magas hőmérséklet hatásosan fertőtleníti őket. Mosogatószivaccsal is meg szoktam ezt tenni, vagy egyszerűen bedobom a mosogatógépbe.

A kanapé tisztítása is fontos. Az izzadtság és a bőrünkön található zsírok lerakódnak az ülőgarnitúrán és foltokat eredményezhetnek. A szódabikarbóna segít ezen. Szórjunk a gyakran használt területekre szódaport, hagyjuk állni 20-30 percig, végül porszívózzuk össze.

A kedvencem pedig amikor kihasználjuk a gépek adta lehetőségeket, például a mosogatógépbe elmoshatjuk a vázákat, sminkecsettartó dobozokat, néhány dekortárgyat, szobrot, a fogmosópoharat, tálcákat vagy a műanyag gyerekjátékokat is.

Takarítószerekből is lehet minden felületre más és más szert vásárolni drága pénzért, ami felesleges, ha van megoldás természetes, univerzális házi tisztítószerrel, s akkor még rengeteg vegyi anyagot sem lélegeztük be, így mindenképp érdemes a házi és olcsóbb módszereknek is adni egy esélyt.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.