Menü

Tanácsok a terhesség alatti hátfájás ellen

A terhesség kilenc hónapja alatt a méhben növekvő magzat súlya miatt az anya testének súlypontja, egyensúlya megváltozik. Ez megváltoztatja a járását is, a várandós nő a gerincét önkéntelenül hátrafeszítve igyekszik ellensúlyozni az előredomborodó has súlyát.

A terhes nő testében egyéb változások is zajlanak. A hormonális változások miatt megnő a progeszteron hormon szintje, emiatt a kötőszövetei és tartószalagjai meglágyulnak, tágulékonyabbá, lazábbá válnak, helyet teremtve a növekvő méhnek és előkészítve a szülést.

A terhesség alatti hátfájás leggyakrabban deréktáji, hasonló a tartós ülő munka vagy túlterhelés, emelés, cipekedés miatt kialakuló lumbális fájdalomhoz. Leggyakrabban a terhesség ötödik és hetedik hónapja között következik be, de kialakulhat előbb is, már az első trimeszter alatt, különösen azoknál, akikkel a terhesség előtt is előfordult a derékfájás.

Amire a kismamáknak vigyázni kell

Vannak olyan körülmények, tevékenységek, amelyek a terhesség alatti hátfájdalmakat kiválthatják vagy súlyosbíthatják. Ezért a várandósság ideje alatt fokozottan kell figyelni arra, hogy a kismama hogyan emelkedik fel ülő helyzetből, száll ki autóból, ágyból, kádból. A nehezebb tárgyak emelése, a csavart, előrehajolt testhelyzet, a tartós ülő testhelyzet (például számítógép előtti munkát végezve) növelik a terhességi hátfájdalom kialakulásának kockázatát. Ezért jobb váltogatni a tevékenységi formákat, tartson szünetet, ne üljön, álljon, feküdjön egyhuzamban sokáig. A növekvő magzat súlya önmagában is megterheli a gerincet, ezért ajánlatos elkerülni a további súlyfelesleget, az elhízást.

Tippek a terhesség alatti hátfájdalom elkerüléséhez

Fogadja meg tanácsainkat a várandósság alatti hátfájás elkerüléséhez, rizikójának csökkentéséhez.

Vigyázzon a testtartására!

Tudatosan figyeljen arra, hogy a gerincét ülés és járás közben is lehetőleg tartsa egyenesen, ne feszítse hátra. Ülés közben ne tegye keresztbe a lábát, mert nemcsak rontja a keringést, hanem a helyes testtartást is akadályozza. Hosszas üléshez használjon háttámaszt és válasszon megfelelő magasságú széket.

A cipősarka ne legyen magasabb 3-4 centiméternél!

Hordjon kényelmes, a talpat megtámasztó cipőt!

Szükség esetén használjon fűzőt!

A kismama fűző jó szolgálatot tehet hátfájás esetén, és alátámasztja az előredomborodó hasat.

Aludjon oldalra fordulva, magzatpózban!

A gerincre nehezedő nyomás és a hátfájás csökkenthető, ha oldalfekvésben alszik, a térde közé vagy alá pedig helyezzen párnát!

Vigyázzon az emeléssel és a hajolgatással!

Ne hajoljon, inkább guggoljon le az emeléshez. Ha cipelni kell, ossza el egyenlő arányban a súlyt a két kezében, vagy a vállán!

Frissítse fel magát rendszeresen nyújtózkodással, tornával, vállkörzéssel, sétával! A hátfájdalmakat enyhítheti a kismama jóga és az úszás is.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.