Menü

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges, különösen az állati fehérjék, leginkább a vörös húsok fogyasztása egészségtelen hosszútávon.

Ha étrendünk egyoldalúan a fehérjékre koncentrál, kizárjuk a többi tápanyagot, a lassú felszívódású egészséges szénhidrátokat, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a gyümölcsöket, a zsírok közül a dióféléket, olajos magvakat, akkor nagyon lecsökken a rostbevitelünk, ez pedig székrekedéshez vezethet. A szénhidrátszegény, de fehérjében gazdag étrend ráadásul pusztítja a jó baktériumokat az emésztőrendszerben.

A túlzott fehérjebevitel a hangulatunkra sincs jó hatással. Aki kevés szénhidrátot fogyaszt ideges lesz, türelmetlen és stresszes, ha ehhez az emésztési problémák is hozzáadódnak, akkor hangulatzavarok jelentkezhetnek.

A fehérjék mellé mindenképp be kell építeni némi lassan felszívódó szénhidrátot, például édesburgonyát, barna rizst. Akik fehérjében gazdag diétát követnek, a leheletükön is érezni ezt a fajta egyoldalú táplálkozást. Különösen a ketogén diétát követőknél figyelhető meg a rossz lehelet.

Ez azért van így, mert a szervezet szénhidrátraktárai kiürültek, ezért zsírt éget, hogy energiát nyerjen és az ennek hatására kialakult egészségügyi problémákat jelzi a rossz lehelet is.

Mégis mennyi az ajánlott napi fehérjebevitel?

Ha testsúlyra bontjuk le, s a szakértők általában így számolják, akkor az eszerinti napi ajánlott mennyiség 0,8 gramm/testtömegkilogramm. Tehát egy kb. 60 kilogrammos nőnél 48 gramm fehérje javasolt. A kalóriafogyasztásnak pedig minimum 10, maximum 35%-át teheti ki a fehérje. Természetesen, akik sportolnak, vagy nehéz fizikai munkát végeznek, vagy egész egyszerűen csak a húsimádó férfiak itt egy emberként szólalnának fel, nyilván a sportolók és a fizikai munkát végzők fogyaszthatnak több fehérjét, nekik 0,8-2 gramm/testtömegkilogramm az ajánlott bevitel.

Hiába népszerű a húsfogyasztás, a túl sok fehérje nincs jó hatással a belekre, ugyanis a belekben pangó fehérjedús béltartalmat baktériumok bontják tovább, melynek során toxikus vegyületek szabadulnak fel és elszaporodnak a baktériumok.

Érdekesség, hogy hiába gondolják a fogyókúrázók, hogy a magas fehérjebevitel alapú étrendtől lefogynak, valójában hosszútávon hízást eredményezhet.

A magas fehérjebevitel csak rövid távon okozhat súlyvesztést. Ha hosszú távon nem segít a fogyásban.

Ha valaki mégis a magas fehérjetartalmú étrendre szavaz és ezt szeretné folytatni, akkor erről kérje ki a kezelőorvosa véleményét, keressen fel dietetikust, vagy gasztroenterológust, mert bizonyos esetekben (pl. egy vesebetegség) a magas fehérjediéta kockázatot jelenthet.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Galagonya: a legjobb vérnyomáscsökkentő, szíverősítő

A galagonya a rózsafélék családjába tartozik és számos változata, alfaja ismeretes. A hazánkban őshonos fajok közül a cseregalagonya és az egybibés a leggyakoribb. Virága fehér, illatos, öt sziromlevélből áll. Mindkét faj a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.