Menü

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.

Azt az elején le kell szögezzem nyelvtanárként, hogy aki a bizonyítvány megszerzéséért tanul és nem a tudásért, ők a vizsga letétele után már nem fognak foglalkozni többet a nyelvvel és elfelejtik a tudást, amit megszereztek.

Nyelvvizsgát tenni nemcsak azért érdemes, mert bizonyítványt kapunk érte és esetleg ezzel együtt egy diplomát, hanem arra is jó, hogy felmérjünk a tudásunkat. Nem feltétlen csak a papír miatt, hanem mert egy kitűzendő célként érdemes megpróbálkozni egy közép- vagy akár felsőfokú vizsgával, hogy lássuk, elértük ez azt a szintet, amit célul tűztünk ki magunknak.

Visszatérve a címben feltett kérdésemre: miért érdemes letenni a nyelvvizsgát?

Mert a versenyszférában nagyon fontos a nyelvtudás, a közszférában nyelvpótlékot jelent, kicsivel több fizetést, az egyetemre készülőknek pluszpontot, a végzősöknek egy lépést a diploma felé.

Nyelvvizsgát már nemcsak egyfélét ismerünk, több helyen letehetjük és akár külön is megszerezhetjük a szóbeli részt, külön az írásbelit.

Ha összegezni szeretnénk, hogy egy nyelvvizsga miért is hasznos, nos sorolom: motivál a nyelvtanulásban és új célokat tűzhetünk ki magunk elé, kiváltható vele a nyelvi érettségi, pluszpontot jelent a felsőoktatásban, s nem mindegy, mekkora eséllyel vágunk neki az egyetemi/főiskolai felvételihez, jól jönnek a pluszpontok. Nyelvvizsga nélkül a jövőben sem lehet majd diplomát, vagy bizonyos OKJ-s bizonyítványokat kapni, a közszférában pedig pluszpénzt jelent nyelvpótlék formájában. Aki jól beszél nyelvet vagy nyelveket (márpedig, akinek nyelvvizsgája van, ők jól beszélnek) hozzásegítheti a külföldi munkavállaláshoz, könnyebben boldogul vagy kezd új életet külföldön.

A nyelvvizsgákkal kapcsolatban minden típus minden követelmény, minden leírás megtalálható a világhálón, hivatalos és naprakész információkért érdemes utánajárni mindennek, s utánakérdezni a szakembereknél, pedagógusoknál, nyelvtanároknál.

A nyelvismeret mindig is szükséges és alapvető követelmény lesz az életben, minél előbb nekiállunk a nyelvtanulásnak, annál előbb szerezhetünk sikereket és tehetünk le nyelvvizsgát.

Sok sikert és jó nyelvtanulást kíván egy német nyelvtanár:Martinka Dia

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.