Menü

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Lassan el kell búcsúznunk a nyártól és ahogy közeledik az ősz, úgy nekünk sem árt felkészülni az ezzel járó szokásos kényelmetlenségekre. Ilyen például a szokásos influenza szezon és az egyéb légúti megbetegedések. Szerencsére nem kell gyógyszerrel tömnünk magunkat, hiszen megelőzésre tökéletesen alkalmasak a gyógynövények és az azokból készült kivonatok, teák.

Már a gyógyszertárak polcain is találkozhatunk különböző köhögéscsillapító, köptető hatású, vagy csak légzést segítő szirupokkal. Ilyen például az izlandi zuzmó, ami a szárazköhögésre való, vagy a borostyán, ami bár hurutoldó hatású, de egyben csillapítja a szárazköhögést és az ingert is.

A gyógynövényekből készült teák kiváló megoldást nyújtanak a légzőszervekkel kapcsolatos betegségek elkerülésében. Egyrészt fertőtlenítik a légutakat, másrészt gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, valamint csökkentik a torokirritációt is a legtöbbjükben megtalálható nyálkaanyagokkal.

Az egyik ilyen gyógynövény az orvosi tüdőfű. Már a nevéből is látszik, hogy légzőszervi panaszokra való elsősorban. Kovasavat, kempferolt és kvercetin flavonoidokat tartalmaz, aminek köszönhetően nem csak köhögéscsillapító, de egyben köptető hatása is van, mellette pedig antibakteriális tulajdonságú. Persze nem csak betegség esetén, de megelőzésként is érdemes fogyasztani.

A másik szintén ismert, akár a gyógyszertárak polcain is megtalálható gyógynövény az orvosi zsálya. Kateincsersavat és fumársavat, valamint elukaliptolt tartalmaz, ami bakteriális megbetegedések és különböző légzőszervi gyulladások esetén hatásos.

Szintén köhögéscsillapító hatású a jól ismert kakukkfű. Nem csak nyugtatja a tüdőt, de kifejezetten finom tea készíthető belőle. Mézzel, gyömbérrel és citrommal igazi vitaminbomba a szervezetnek.

Talán kevésbé ismert növény, de annál hatásosabb a kerti izsóp. Cser-és keserűanyag tartalma miatt kiváló köhögéscsillapító, de népi gyógyászatban a mai napig alkalmazzák asztma és hörghurut kezelésére is.

A következő két gyógynövény amellett, hogy légúti megbetegedések ellen is hatásos, nyugtató teaként is fogyasztható, így tökéletes választás lehet egy hűvös őszi estére. A kamilla és a hársfavirág kifejezetten aktuális gyógynövény, mivel nyáron kell őket szedni. Kiszárítva majd leforrázva, teaként nagyszerű megoldás a betegségek elkerülésére. A hársfa izzasztó és köhögéscsillapító hatása mellett farnezolt és flavonglikozidákat is tartalmaz, amik pedig antibakteriális hatásúak. A kamilla a légutakra kifejtett nyugtató hatása mellett gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is bír.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.