Menü

Nem csak finom, diétás is ez a fűszer

Általában süteményekbe és karácsonykor a forralt borba kerül csak fahéj, azonban érdemes lehet megfontolni, hogy évközben is tartsunk otthon ebből a különleges fűszerből. Nem csak intenzív íze és aromája teszi különlegessé, hanem számos pozitív egészségügyi hatással bír.

Érdekesség, hogy már egészen az ókorban is ismerték a fűszert, valamint az egyiptomiak alkalmazták a balzsamozás folyamatában. Eredetileg Srí Lankáról származik és a 16. században került be Magellán által Portugáliába, így pedig Európába.

Már régóta alkalmazzák légúti megbetegedések és krónikus köhögés kezelésére, de hatásos emésztési problémák és ízületi gyulladások ellen is, köszönhetően nyálka- és cseranyag és illóolaj tartalmának. A kérgében található illóanyagok, – pontosabban három illóanyag-komponens - a fahéjaldehid, a cinnamil-acetát és a fahéjalkohol gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Baktériumölő hatása is ismert, nem véletlenül alkalmazzák előszeretettel különböző szájápolási termékekben; a kellemetlen szájszagért és az ínygyulladásért felelős baktériumokat is elpusztítja.

Fogyasztása a fentebb említett jótékony hatásai mellett memóriánkat is segít karban tartani, valamint lassítja a szellemi öregedést. Élénkítő hatásán kívül kedélyjavítóként is számontartják, valamint afrodiziákumként is ismert. Ezutóbbiak hatását az illatával kapcsolják össze, nem pedig elfogyasztásával, ezt pedig párologtatóval érhetjük el, fahéjas illóolaj használatával.

Igaz, szinte csodaszernek hangzik, de nem árt óvatosnak lenni, mivel nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Kumarint is tartalmaz a számos egészséges anyag mellett, ami pedig nagy mennyiségben májkárosító hatású is lehet, de a májgyulladás és a sárgaság is előfordulhat. Bár nem gyakori az ilyen eset, mivel erőteljes íze miatt nem is tudnánk annyit fogyasztani belőle, amennyi már káros hatással bír, gyermekeknél nem árt figyelni, mivel sok péksüteményben és édességben is jelen van.

Felhasználása is legalább annyira sokoldalú, mint maga a fűszer, egész és őrölt formában is kapható. A fahéjfa kérgét szárítják ki és tekerik össze. Édességek, sütemények és fagylalt ízesítésére is tökéletes, de forró italokban és koktélokban is előfordul. Ázsiában húsos és rizses ételeket is ízesiteknek vele, de itthon sem ritka, hogy például a chilisbabba fahéj kerül. Érdemes lehet akár a reggeli müzlinkbe belekeverni, de gyümölcsökkel is jó ízkombinációt alkot.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.