Menü

Nem csak finom, diétás is ez a fűszer

Általában süteményekbe és karácsonykor a forralt borba kerül csak fahéj, azonban érdemes lehet megfontolni, hogy évközben is tartsunk otthon ebből a különleges fűszerből. Nem csak intenzív íze és aromája teszi különlegessé, hanem számos pozitív egészségügyi hatással bír.

Érdekesség, hogy már egészen az ókorban is ismerték a fűszert, valamint az egyiptomiak alkalmazták a balzsamozás folyamatában. Eredetileg Srí Lankáról származik és a 16. században került be Magellán által Portugáliába, így pedig Európába.

Már régóta alkalmazzák légúti megbetegedések és krónikus köhögés kezelésére, de hatásos emésztési problémák és ízületi gyulladások ellen is, köszönhetően nyálka- és cseranyag és illóolaj tartalmának. A kérgében található illóanyagok, – pontosabban három illóanyag-komponens - a fahéjaldehid, a cinnamil-acetát és a fahéjalkohol gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Baktériumölő hatása is ismert, nem véletlenül alkalmazzák előszeretettel különböző szájápolási termékekben; a kellemetlen szájszagért és az ínygyulladásért felelős baktériumokat is elpusztítja.

Fogyasztása a fentebb említett jótékony hatásai mellett memóriánkat is segít karban tartani, valamint lassítja a szellemi öregedést. Élénkítő hatásán kívül kedélyjavítóként is számontartják, valamint afrodiziákumként is ismert. Ezutóbbiak hatását az illatával kapcsolják össze, nem pedig elfogyasztásával, ezt pedig párologtatóval érhetjük el, fahéjas illóolaj használatával.

Igaz, szinte csodaszernek hangzik, de nem árt óvatosnak lenni, mivel nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Kumarint is tartalmaz a számos egészséges anyag mellett, ami pedig nagy mennyiségben májkárosító hatású is lehet, de a májgyulladás és a sárgaság is előfordulhat. Bár nem gyakori az ilyen eset, mivel erőteljes íze miatt nem is tudnánk annyit fogyasztani belőle, amennyi már káros hatással bír, gyermekeknél nem árt figyelni, mivel sok péksüteményben és édességben is jelen van.

Felhasználása is legalább annyira sokoldalú, mint maga a fűszer, egész és őrölt formában is kapható. A fahéjfa kérgét szárítják ki és tekerik össze. Édességek, sütemények és fagylalt ízesítésére is tökéletes, de forró italokban és koktélokban is előfordul. Ázsiában húsos és rizses ételeket is ízesiteknek vele, de itthon sem ritka, hogy például a chilisbabba fahéj kerül. Érdemes lehet akár a reggeli müzlinkbe belekeverni, de gyümölcsökkel is jó ízkombinációt alkot.

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.