Menü

Mi az a cöliákia?

A lisztérzékenységet hívjuk más néven cöliákiának, ez egy olyan állapot, amikor a glutént tartalmazó gabonafélék családjából való növények, pl.: a búza, árpa, rozs, kárt okoznak a vékonybélben. A gluténérzékenységet hívjuk cölikáliának.

A cöliákia (lisztérzékenység, gluténérzékenység) olyan autoimmun betegség, amely a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár. De mi az a glutén? Nos, a glutén a búza fehérjéinek egyik frakciója. A glutén egy természetes fehérje, amely a búzában és más hasonló gabonafélékben található meg, illetve minden olyan élelmiszerben is jelen van, amely glutént tartalmazó gabonafélével készült.

A lisztérzékeny/gluténérzékeny emberek szervezete a glutént tartalmazó ételek fogyasztásakor nem képes felszívni a tápanyagokat, súlyos egészségügyi komplikációk lépnek fel. A betegség tünetei elsősorban az emésztőrendszert érintik: előfordulhat hasmenés, gyakori székelés, hányinger, hányás, puffadás, ezek a tipikus tünetek, mely társulhat vérszegénységgel, izomgyengeséggel, vashiánnyal, csontritkulással, aminek az oka a felszívódási zavar.

Gluténérzékenységet jelző panaszok lehetnek még a bőrproblémák, nőgyógyászati problémák, de olyan teljesen átlagos tünetek is, mint a fáradékonyság, fejfájás, vitaminhiány vagy hajhullás.

Csecsemők és kisgyermekek esetében a lisztérzékenység fájó, duzzadt has is jelzi, vagy az állandó rossz közérzet, illetve, hogy nem növekszik és fejlődik úgy a gyermek, ahogy kellene.

A cöliákia nem kimondottan gyermekbetegség és nem velünk született, hanem bármely életkorban előfordulhat és kialakulhat, akár felnőttként is annak ellenére, hogy addig semmi ilyen jellegű problémánk nem volt, ezért, ha cöliákiás van a családban, érdemes családszűrést végezni.

Nem mindegyik gabonafajta tartalmaz glutént, így például nyugodtan fogyasztható a köles, az amaránt, a rizs, hajdina, quinoa, illetve a gluténmentesen válogatott és csomagolt zab is.

A glutént tartalmazó ételeken kötelező a megjelölés, hogy az érzékenységgel küszködők is tisztában legyenek az összetevőkkel, a gluténmentes jelölést pedig akkor lehet feltüntetni, ha az élelmiszer glutén tartalma nem több mint 20 mg/kg.

A betegség sajnos nem gyógyítható, élethosszig tart, azonban (szigorúan betartott) étrenddel, diétával tökéletesen kezelhető.

A diéta nem könnyű és betartása sem mindig egyszerű, de a tüneteket jelentősen javítja, illetve megszünteti, ezért a betegek kénytelenek követni a szakember, a dietetikus által előírt étrendi megkötéseket.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!