Menü

A leghatásosabb gyógymódok szorongás ellen

A félelem rendkívül kellemetlen érzés, mely egy adott problémával vagy nehéz szituációval függ össze. Ha a helyzet megoldódik, a félelem elmúlik.

Lassú, mély légzés

Légzésed szabályozásával sokat tehetsz a szorongás ellen. Ülj le, egyik kezedet tedd a hasadra, és lassan vegyél levegőt – úgy, hogy ne a mellkasod, hanem a hasad emelkedjen. Tartsd benn a levegőt négy-öt másodpercig, azután nagyon lassan engedd ki. Ismételd addig, míg meg nem nyugszol.

Altató italok

Az álmatlanság régi ellenszere, a langyos tej napközben is alkalmazható nyugtatóként. A tej egy triptofán nevű aminosavat tartalmaz, mely a boldogságérzetet kiváltó agyi vegyület, a szerotonin termelésében vesz részt. A tejen kívül még a banán és a pulykahús is sok triptofánt tartalmaz.
A sör sajátos ízét adó komlóról régóta tudják, hogy nyugtató hatással rendelkezik – olyannyira, hogy a betakarítást végző mezőgazdasági munkások gyakran válnak aluszékonnyá. Tegyél két teáskanálnyi szárított komlót egy csésze forró vízbe. Fogyaszd naponta legfeljebb háromszor a szorongásoldó, altató italt.

Gyorsítás és lassítás

A mozgás nagyszerű szorongásoldó módszer. Egy gyors harminc perces séta, vagy más aerob – fokozott oxigén-felhasználással járó – tréning serkenti az endorfinok termelését. Ez a hormon képes arra, hogy csillapítsa a fájdalmat, és oldja a szorongást. Ezen kívül tanácsos beiktatni mindennap legalább 15 perc lazítást. Meditálj, imádkozz, kertészkedj, vagy gyönyörködj az aranyhalaidban. Egyszóval tégy bármit, ami egy kicsit is kikapcsol, és úgy érzed, nyugtatólag hat az idegeidre.

Pozitív gondolkodás, pozitív élmények

Ha egy kijelentést sokszor elismételsz magadban, előbb-utóbb hinni kezdesz benne – ez pedig hozzásegít ahhoz, hogy sikeresen megbirkózz a nehézségekkel. Egy probléma megoldását fogd fel kihívásként – ismételgesd magadban, hogy igenis képes vagy rá. Ha kudarc ér, a helyzetet egyszerűen próbáld úgy értékelni, hogy még van mit tanulnod.

Természetes szorongásgátlók

A macskagyökeret nem annyira az illatáért értékelik, sokkal inkább azért, mert hatékony nyugtató. Hatóanyagai ugyanahhoz az agyi receptorhoz kötődnek, amelyre a szorongás elleni gyógyszer, a diazepam ismertebb nevén válium is hat. Szedj naponta B-vitamin-komplexet. A B-vitaminok természetes stresszoldók – a hangulatjavító szerotonin termeléséhez például B6-vitaminra van szükség. Ne hagyd tehát, hogy szervezeted B-vitamin-szintje lecsökkenjen, mert ez hozzájárulhat a szorongás kialakulásához.

Fordulj orvoshoz!

A krónikus szorongás komoly fizikai megterhelést jelent a szervezet számára. Ne félj segítséget kérni, ha úgy érzed, a kellemetlen érzés egyre inkább elhatalmasodik rajtad. Azt sem árt tudnod, hogy a szorongás olykor súlyosabb betegségek, például pajzsmirigy-túlműködés, hipoglikémia alacsony vércukorszint, esetleg keringési rendellenesség jele lehet.

Ezen kívül pedig egyes gyógyszerek is okozhatnak szorongásos tüneteket. Ezért panaszaidról mindenképpen tájékoztasd orvosodat.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!