Menü

Miért fontos a hyaluronsav?

Hyaluronsav. Vagy Hialuronsav. Írják „y”- nal és „i” betűvel is és hirtelen nem is mindig tudom kimondani. Pedig sokkal fontosabb dologról van szó, mint egy divatos kifejezés az arckrémreklámokból. Miért jó a hialuronsav? Sokszor mondjuk, hogy mi bizony nem dőlünk be a csodát ígérő krémeknek és kozmetikumoknak, hiszen jól tudjuk, nincs ilyen szer, mégis eladhatóvá válik egy kence, ha több divatos kifejezéssel ruházzuk fel. A hyaluron kifejezéssel is sok készítmény eladhatóvá válik a piacon, de mit tud valójában?

Sokan használnak manapság hialuronsavat tartalmazó krémeket vagy étrend-kiegészítőket a bőr szépségének a megőrzése érdekében vagy akár ízületi problémák miatt.

A divatkifejezések korát éljük, azonban a hyaluron most némiképp előnyt élvez, ugyanis egy fontos molekuláról van szó, mely a vízmegtartásért felel. A hialuronsav a szervezet egyik természetes építőeleme, nagy része a bőrben összpontosul, ezért olyan fontos a bőrápolásban.

A vízhiányos, dehidratált bőr nem rugalmas, nem puha tapintású, sem ránctalan.

A hialuron egyik erőssége, hogy kisimítja a bőrt, rugalmassá teszi, emellett pedig a nedvességmegtartásért is felel és gyulladáscsökkentő hatású.

Antioxidáns tulajdonságú, segít a bőröregedés folyamatait felgyorsító szabadgyökökkel szemben. Igazi szupermolekula! A hyaluronsav kifejezés a görög hialosz (üveges) szóból ered, és állagát tekintve egy áttetsző anyag, mely zselészerű lesz vízzel keveredve. Olyan, mint egy kenőanyag.

Milliók ízületeit kezelik hyaluronos készítményekkel, elsősorban térdfájdalmakon segít, de több területen is sikerrel alkalmazzák, például a reumatológiában, az ortopédiában és sportorvoslásban, bőrgyógyászatban. Az ízületek kenőanyagaként ismert, illetve sebek gyógyulásához használják, de helye van az orvosesztétikában is.

A hyaluronsav az emberi szervezeteben mindenhol előfordul: 56%-a a bőrben, 35%-a az izmokban és a csontokban, 9%-a pedig máshol található meg a szervezetben.

A tudomány fejlődésének köszönhetően ezt az anyagot hamarosan a gyógyászat más területein is minden bizonnyal sikerrel alkalmazzák majd. A hyaluronsav egyik természetes forrása a csontleves, így ezért az étrendünkbe illesztett több csontleves automatikusan növeli a hyaluronsav bevitelünket is.

Egy alig ismert anyagról volt szó mai cikkünkben, amely mégis nélkülözhetetlen a gyógyászatban. Ez volt a hyaluronsav. Széleskörű elterjedéséért egy magyar tudósnak kell köszönetet mondanunk: Dr. Balázs Endre a hialuronsavval kapcsolatos felfedezések emblematikus alakja.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.