Menü

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

Az edzés célja nemcsak a fogyás lehet, de az izomtömeg növelése is. A két folyamat azonban nem zajlik párhuzamosan, mert a testnek az építkezéshez felhasználható extra energiára van szüksége, ami egy kalóriadeficittel rendelkező étrendben nincsen meg. Ahhoz, hogy a sportolásba ölt órák meglátszanak rajtad, az étkezésedet is a céljaidnak megfelelően kell alakítani.

A regenerálódáshoz szükséges tápanyagokat akkor is biztosítani kell a tested számára, ha fogyni szeretnél, hiszen ennek hiányában a test az izmok elbontásába kezdhet, ami az anyagcsere lassulásához, visszahízáshoz vezet. Az izom fehérjeszerkezetének helyreállításához protein kell, ami megakadályozza az izombontást. Erre a célra a testtömeg minden kilója után 0,3-0,5 gramm fehérje elfogyasztását javasolják az edzés után rövidesen, így akár 20–40 gramm fehérje is bevihető.

A szénhidrátok a glikogénraktárak újratöltéséhez kellenek. Ezt leghatékonyabban közvetlenül edzés után végzi a szervezet, így 45-120 percen belül javasolt 1,1-1,5 gramm jó minőségű szénhidrátot fogyasztani a fehérjével együtt. A zsírról hallhatod, hogy lelassítja a tápanyagok felszívódását, ami edzés után nem célszerű, mértékletes mennyiség azonban ilyenkor is kell a zsírban oldódó vitaminok számára.

Étkezési tippek

Nagyjából 100 gramm kókuszolajon pirított csirkemell zöldfűszerekkel, 40-70 gramm barna rizzsel és sok-sok friss zöldséggel mindent tartalmaz, amire szükséged van egy kimerítő edzés után.

90-100 gramm sovány hal sóval, borssal és citromlével elkészítve - kókuszolajon - kiváló fehérje- és egészséges zsírforrás. Tálald 300 gramm párolt kelbimbóval, brokkolival, paradicsommal és 40 gramm quinoával.

Egy-másfél szelet teljes kiőrlésű rozskenyér biztosítja a szénhidrátokat, két-három lágy tojás a fehérjéket, míg egy fél avokádó borssal, fokhagymával összetörve, kenyérre kenve remek egészséges zsírforrás.

Körülbelül 100 gramm grillezett csirkemell mellé készíthetsz pürét vagy főtt, burgonyaszerű köretet 150-250 gramm édesburgonya felhasználásával. Fogyassz mellé leveles zöldségeket is bőségesen a még több vitamin és rost beviteléért!

Készíts rántottát három tojásból kicsi kókuszolajon, és keverj bele zöldfűszereket, egy evőkanál zabpelyhet, zöld hüvelyű babot és más zöldségeket ízlés szerint.

100 gramm natúr csirkemellet kockázz fel, és készíts neki 50-80 gramm leveles zöldségből salátaágyat. Adj hozzá 150-200 gramm céklát, és locsold meg pár csepp fűszeres olívaolajjal vagy balzsamecettel.

80-100 gramm apróra kockázott csirkecombból - felső -, 100 gramm sárgarépából, 100 gramm borsóból, hagymából és öt-tíz kelbimbóból készíts kókuszolajon levest. Fűszerezd sóval, borssal, babérlevéllel, paprikával és majoránnával.

A tojásfehérje a testépítők körében is kedvelt proteinforrás. Belőle készül a tojásfehérje-túró. Ezt nagyobb bioboltokban, neten rendelve szerezheted be. 170 grammhoz fogyassz 200-300 gramm piros bogyós gyümölcsöt.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.