Menü

Gyakrabban lesz beteg, ha közösségbe kerül a gyerek?

Szeptemberrel elkezdődött az ősz, s ezzel sok kisgyerekes (és nagy gyermekes) családban is egy új időszámítás: a közösségbe kerülés/visszakerülés ideje. Kezdődik a suli, újra indul a hétköznapi mókuskerék.

A közösségbe kerüléssel egyidejűleg találkoznak a gyerekek sok - korábban talán ismeretlen – kórokozóval, ami feladatot ad az immunrendszerüknek. Az immunrendszer erősítésének mindenféleképpen fontos, hogy a gyerekek átessenek bizonyos betegségeken, elkapjanak bizonyos fertőzéseket, így alakul ki az immunitás.

A szülők persze ennek egyáltalán nem örülnek, hiszen alig áll munkába egy anyuka, a gyermek már hozza is haza a betegségeket a bölcsiből, oviból, s szinte hetekig, hónapokig, vagy akár egymásba érően töltik otthon a napjaikat, beteg gyermeküket gondozva, ápolva, kiesve ezzel a munkavégzésből.

Vannak rugalmas és családbarát munkahelyek, ahol megértően kezelik ezt a természetes folyamatot, de néhol ennek egyáltalán nem örülnek a munkáltatók, s bizony a szülőnek ezzel folyamatos fejtörést okoznak.

Van egy kedvenc mondásom, ez most eszembe jutott, de nem tudom pontosan idézni, lényege azonban az, hogy egy dolgozó anya folyamatos dilemmája, hogy úgy kell dolgoznia mintha nem lenne gyermeke, s úgy kell gyermeket nevelnie, mintha nem lenne munkahelye.

Szinte lehetetlen ezt teljesíteni, pedig a közösségbe kerüléssel együtt jár a sok megbetegedés, ezzel a munkáltatónak is tisztában illik lennie.

A gyermekközösségekben a fertőzések viszonylag gyorsan terjednek, hiszen egy kisgyermek nem figyel a megfelelő zsebkendő használatra, elsumákol 1-1 kézmosást, vagy nem olyan alaposan teszi, a levegőbe tüsszentésekről nem is beszélve. A kezeiket is gyakran a szájukba veszik és a közös játékhasználat mellett így hamar el lehet kapni egy fertőzést, betegséget.

A kisgyermekkor leggyakoribb betegségei a felsőlégúti betegségek, nátha, melyet a közhiedelemmel ellentétben nem a hideg okoz, hanem a köhögéskor és tüsszentéskor levegőbe kerülő vírusok.

Tünetei a tüsszentés, az orrfolyás, az orrdugulás, a torokfájás, a rekedtség, a hőemelkedés, a láz, a rossz közérzet, étvágytalanság.

A kicsik immunrendszerét folyamatosan fel kell készíteni erre a feladatra és sok idénygyümölcsöt és zöldséget, főzeléket, vitamint kell kapjanak, különösen fontos ez a közösségbe szoktatás előtti időszakban.

Ha nem áll rendelkezésre friss idénygyümölcs, akkor vitaminokkal, szirupokkal, étrendkiegészítőkkel tudjuk ezt pótolni.

Kisgyermekek esetében körülbelül 7-8 éves korra alakul ki az immunrendszer védekező képessége, melyet segíthetünk egészséges táplálkozással, szabad levegőn, napsütésben eltöltött mozgással, elegendő alvással, illetve a megfelelő vitaminok pótlásával. Jó egészséget kívánok kicsiknek, nagyoknak egyaránt!

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak

Kutyák hatása a gyerekekre

Szakemberek szinte testvéri kötelékhez hasonlítják a kutya és a gyermek barátságát, ugyanis minden gyermekek számára hatalmas előny, ha kutyával nőhet fel. Ez csökkenti a szorongásukat, a stresszszintjüket, és támogatja a szocializációjukat.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Túlsúlyos gyerekek

Gyakran olvasni szomorú statisztikákról, mely szerint az elhízás mértéke Magyarországon a felnőtt lakosság körében 30 százalék, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több. S ami még döbbenetesebb, hogy gyermekkorban az esetek kevés százalékában áll csak valamilyen betegség az elhízás hátterében, sokkal inkább az életmód az, ami ezért az aggasztó állapotért felelős.