Menü

Gyakrabban lesz beteg, ha közösségbe kerül a gyerek?

Szeptemberrel elkezdődött az ősz, s ezzel sok kisgyerekes (és nagy gyermekes) családban is egy új időszámítás: a közösségbe kerülés/visszakerülés ideje. Kezdődik a suli, újra indul a hétköznapi mókuskerék.

A közösségbe kerüléssel egyidejűleg találkoznak a gyerekek sok - korábban talán ismeretlen – kórokozóval, ami feladatot ad az immunrendszerüknek. Az immunrendszer erősítésének mindenféleképpen fontos, hogy a gyerekek átessenek bizonyos betegségeken, elkapjanak bizonyos fertőzéseket, így alakul ki az immunitás.

A szülők persze ennek egyáltalán nem örülnek, hiszen alig áll munkába egy anyuka, a gyermek már hozza is haza a betegségeket a bölcsiből, oviból, s szinte hetekig, hónapokig, vagy akár egymásba érően töltik otthon a napjaikat, beteg gyermeküket gondozva, ápolva, kiesve ezzel a munkavégzésből.

Vannak rugalmas és családbarát munkahelyek, ahol megértően kezelik ezt a természetes folyamatot, de néhol ennek egyáltalán nem örülnek a munkáltatók, s bizony a szülőnek ezzel folyamatos fejtörést okoznak.

Van egy kedvenc mondásom, ez most eszembe jutott, de nem tudom pontosan idézni, lényege azonban az, hogy egy dolgozó anya folyamatos dilemmája, hogy úgy kell dolgoznia mintha nem lenne gyermeke, s úgy kell gyermeket nevelnie, mintha nem lenne munkahelye.

Szinte lehetetlen ezt teljesíteni, pedig a közösségbe kerüléssel együtt jár a sok megbetegedés, ezzel a munkáltatónak is tisztában illik lennie.

A gyermekközösségekben a fertőzések viszonylag gyorsan terjednek, hiszen egy kisgyermek nem figyel a megfelelő zsebkendő használatra, elsumákol 1-1 kézmosást, vagy nem olyan alaposan teszi, a levegőbe tüsszentésekről nem is beszélve. A kezeiket is gyakran a szájukba veszik és a közös játékhasználat mellett így hamar el lehet kapni egy fertőzést, betegséget.

A kisgyermekkor leggyakoribb betegségei a felsőlégúti betegségek, nátha, melyet a közhiedelemmel ellentétben nem a hideg okoz, hanem a köhögéskor és tüsszentéskor levegőbe kerülő vírusok.

Tünetei a tüsszentés, az orrfolyás, az orrdugulás, a torokfájás, a rekedtség, a hőemelkedés, a láz, a rossz közérzet, étvágytalanság.

A kicsik immunrendszerét folyamatosan fel kell készíteni erre a feladatra és sok idénygyümölcsöt és zöldséget, főzeléket, vitamint kell kapjanak, különösen fontos ez a közösségbe szoktatás előtti időszakban.

Ha nem áll rendelkezésre friss idénygyümölcs, akkor vitaminokkal, szirupokkal, étrendkiegészítőkkel tudjuk ezt pótolni.

Kisgyermekek esetében körülbelül 7-8 éves korra alakul ki az immunrendszer védekező képessége, melyet segíthetünk egészséges táplálkozással, szabad levegőn, napsütésben eltöltött mozgással, elegendő alvással, illetve a megfelelő vitaminok pótlásával. Jó egészséget kívánok kicsiknek, nagyoknak egyaránt!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.