Menü

Gyakrabban lesz beteg, ha közösségbe kerül a gyerek?

Szeptemberrel elkezdődött az ősz, s ezzel sok kisgyerekes (és nagy gyermekes) családban is egy új időszámítás: a közösségbe kerülés/visszakerülés ideje. Kezdődik a suli, újra indul a hétköznapi mókuskerék.

A közösségbe kerüléssel egyidejűleg találkoznak a gyerekek sok - korábban talán ismeretlen – kórokozóval, ami feladatot ad az immunrendszerüknek. Az immunrendszer erősítésének mindenféleképpen fontos, hogy a gyerekek átessenek bizonyos betegségeken, elkapjanak bizonyos fertőzéseket, így alakul ki az immunitás.

A szülők persze ennek egyáltalán nem örülnek, hiszen alig áll munkába egy anyuka, a gyermek már hozza is haza a betegségeket a bölcsiből, oviból, s szinte hetekig, hónapokig, vagy akár egymásba érően töltik otthon a napjaikat, beteg gyermeküket gondozva, ápolva, kiesve ezzel a munkavégzésből.

Vannak rugalmas és családbarát munkahelyek, ahol megértően kezelik ezt a természetes folyamatot, de néhol ennek egyáltalán nem örülnek a munkáltatók, s bizony a szülőnek ezzel folyamatos fejtörést okoznak.

Van egy kedvenc mondásom, ez most eszembe jutott, de nem tudom pontosan idézni, lényege azonban az, hogy egy dolgozó anya folyamatos dilemmája, hogy úgy kell dolgoznia mintha nem lenne gyermeke, s úgy kell gyermeket nevelnie, mintha nem lenne munkahelye.

Szinte lehetetlen ezt teljesíteni, pedig a közösségbe kerüléssel együtt jár a sok megbetegedés, ezzel a munkáltatónak is tisztában illik lennie.

A gyermekközösségekben a fertőzések viszonylag gyorsan terjednek, hiszen egy kisgyermek nem figyel a megfelelő zsebkendő használatra, elsumákol 1-1 kézmosást, vagy nem olyan alaposan teszi, a levegőbe tüsszentésekről nem is beszélve. A kezeiket is gyakran a szájukba veszik és a közös játékhasználat mellett így hamar el lehet kapni egy fertőzést, betegséget.

A kisgyermekkor leggyakoribb betegségei a felsőlégúti betegségek, nátha, melyet a közhiedelemmel ellentétben nem a hideg okoz, hanem a köhögéskor és tüsszentéskor levegőbe kerülő vírusok.

Tünetei a tüsszentés, az orrfolyás, az orrdugulás, a torokfájás, a rekedtség, a hőemelkedés, a láz, a rossz közérzet, étvágytalanság.

A kicsik immunrendszerét folyamatosan fel kell készíteni erre a feladatra és sok idénygyümölcsöt és zöldséget, főzeléket, vitamint kell kapjanak, különösen fontos ez a közösségbe szoktatás előtti időszakban.

Ha nem áll rendelkezésre friss idénygyümölcs, akkor vitaminokkal, szirupokkal, étrendkiegészítőkkel tudjuk ezt pótolni.

Kisgyermekek esetében körülbelül 7-8 éves korra alakul ki az immunrendszer védekező képessége, melyet segíthetünk egészséges táplálkozással, szabad levegőn, napsütésben eltöltött mozgással, elegendő alvással, illetve a megfelelő vitaminok pótlásával. Jó egészséget kívánok kicsiknek, nagyoknak egyaránt!

Létezik-e magzati látás?

Vajon milyen képek lehettek a fejedben, mielőtt megszülettél? Jóval korábban természetesen sötétben voltál, édesanyád méhében, a szemeid csukva voltak, mert ebben az időszakban az agyad vizuális rendszere még nagyban fejlődésben volt. De ha a szemedben lévő idegsejtek már aktívak voltak, láthattál-e valamit?

A gyerekkori gyakori orrfolyás oka

Talán nem hiába a „kis taknyos” elnevezés. Már elnézést, hogy ez jutott eszembe elsőre, de ez a megnevezés valahol talán innen ered. Gyermekkorban nagyon gyakori az orrfolyás, ennek okait vizsgáljuk ebben a cikkben.

A legnagyobb egészségügyi probléma a gyerekkori obezitás

Borzasztó irányba haladunk. Tanárként, szülőként, vagy egyszerűen csak a világban nyitott szemmel járó megfigyelőként azt tudom mondani, hogy aggasztó, amit látunk. A felnőttkori elhízásnál már csak egy borzasztóbb: a gyerekkori.

Törődjünk a gyerekek mentális egészségével

Ahogy a legfrissebb globális UNICEF-jelentés, úgy a szervezet aktuális hazai kutatása is azt mutatja, hogy a COVID–19 járvány lelki egészségre gyakorolt hatását még hosszú évekig nyöghetik a gyermekek és a fiatalok. Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve indítja el új, gyakorlati támogatást nyújtó projektjeit Lélekemelő Programjának keretében, amely célzottan segíti a fiatalokat, a szülőket és a gyermekekkel foglalkozó szakembereket

Sport és tanulás? Avagy a sporttevékenység hatása a tanulásra

Sosem tartottam helyesnek a sportmegvonással büntetni a gyereket, holott bennem is megfordult már, hogy „még egy rosszjegy és nincs fociedzés”. Pedig a sport és a tanulás meglepően jó kapcsolatban van egymással.