Menü

Nemcsak nyáron támadnak a kullancsok!

Rossz hírünk van! Nyár végén is támadnak a kullancsok, nincs vége a kullancsszezonnak. A száraz, kánikulai nyári melegben kicsit visszahúzódtak ezek a vérszívók, azonban az őszi csapadékos időjárás közeledtével, ismét támadásba lendülnek, fokozottan védekezzünk ellenük!

A kellemes idő és a nyár beköszöntével pedig még több időt töltünk a természetben, ami sajnos együtt jár a kullancs okozta betegségekkel. A kullancsok nem kedvelik a tűző napot, de kedvelik a magas páratartalmat, s inkább a reggeli és kora esti órákban aktívak. A kullancsok alattomos vérszívók, melyek a bokrok és a fák levelein, illetve a fűben várakoznak, hogy ráakaszkodjanak áldozatukra.

A Lyme-kóros esetek számszerű magyarországi adatai azt mutatják, hogy a nyár vége a legkedvezőbb a kullancsoknak. A védekezés a köztudott teendőkből áll: zárt ruházat, kullancsriasztó szerek használata, világos ruha, sapka viselése.

A háziorvosoknál a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellen kérhető oltás, azonban az Lyme-kór ellen nem véd, mely sajnos nagyon nehezen gyógyítható, sokáig lappang, míg felismerik.

Melyek a tünetei az egyes betegségeknek, amelyeket a kullancsok terjesztenek?

A Lyme-kórt egy baktérium okozza. A tünetek a csípés utáni 1-5 hónapban jelentkezhetnek először: fáradékonyság, levertség, gyengeség, láz és étvágytalanság. A betegség ízületi gyulladást okozhat. Sajnos a középső fiammal átéltük ezt az időszakot, antibiotikumos kezelést, vérvételeket, kórházat, sokat számít, ha időben észlelik a tüneteket.

Az agyvelő- és agyhártyagyulladás főképp emberekre veszélyes, védőoltást csak az ember számára fejlesztettek ki ellene.

A vérzéses kullancslázról talán kevesebbet hallottunk, ez a kutya fehérvérsejtjeit támadja meg, tünetei a csípés utáni 8-20 napban jelentkeznek. Étvágycsökkenés, bágyadtság léphet fel, továbbá légszomj, hányás.

Ha valahol kullancsot találunk magunkon, vagy magunkban, akkor azt minél hamarabb távolítsuk el, lehetőleg csipesszel, kerülve a népi módszereket (olajozás, zsírral való bekenés…stb.)

Ha az eltávolítás során beszakad a kullancs feje, az nem okoz problémát, a szervezet kilöki a bent maradt testrészt. A kullancs csípésének helyét mindenképp figyeljük meg a jövőben.

A kullancs által terjesztett betegségek esetében a Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs. A már kialakult betegséget antibiotikummal kezelik, több héten, hónapon keresztül.

Az agyvelőgyulladás megelőzésére védőoltás-sorozat lehetséges.

A kullancsoktól az állatok sincsenek biztonságban, a kutyáknál is súlyos állapotromlást okoz, ezért házi kedvenceinkre is vigyázni kell.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?