Menü

Fesztiválozz!

Jócskán benne vagyunk a fesztiválszezonban, valaki már rendszeres visszajáró, valakinek pedig ez lesz az első. Akárhogy is legyen, annyi biztos, hogy hatással lesznek ránk az ott szerzett élmények és a fesztiválkörülmények. De mi zajlik le ilyenkor bennünk, és milyen pozitív hatással vannak ránk a fesztiválok?

Ha a fesztiválokra gondolunk, nem feltétlenül az jut eszünkbe először, hogy akár a pszichológiai jólétünknek is kedvezhet, ha részt veszünk egy több napos zenei rendezvényen. A kedvenc zenekaraink, barátaink és különböző hangulatjavító italok mellett maga a közösségi élmény az, ami rendkívül jó hatással tud lenni egy emberre.

Na persze, hogy ha klausztrofóbiásak vagyunk és nem bírjuk a tömeget, akkor negatív hatás is lehet az eredmény, például egy pánikroham, ami nem a legkellemesebb, főleg egy fesztiválon.

Ha tudjuk magunkról, hogy nem birkózunk meg jól a háromnál több ember/négyzetméter kritériumával, akkor érdemes barátainkat felkészíteni, hogy figyeljenek oda ránk a fesztivál tomboló tömegében. Azonban ha kellően bebiztosítottuk magunkat a barátaink segítségével, akkor itt az ideje élvezni a pozitív hatásokat, melyeket egy fesztiválon való részvétel gyakorol ránk.

Aki volt már életében legalább egyszer koncerten, az tudja, hogy milyen egy felejthetetlen élménnyel hazatérni, és még sok-sok órával az esemény vége után is „bezsongva” lenni. 2005-ben Robin Pascoe és kollégái kutatást végeztek, melyben kimutatták, hogy ha valaki kapcsolatban van a zenével, részt vesz a zene világában, az előnyt jelenthet társadalmi, érzelmi és fizikai területen, valamint a kognitív, tehát az érzékelés területén is, és örömöt hozhat az életünkbe. Az olyan fiatalok körében, akik érzelmileg kicsit távolállók, a zene segítséget nyújthat abban, hogy rugalmasabbak, nyíltabbak és ellenállóbbak legyenek.

A mindennapi életben is pozitív hatását mutatták ki a zenének; egy kísérlet résztvevői gyakrabban tapasztaltak boldogságot, eufóriát és nosztalgiát olyan élményeknél, amelyekben a zene is megjelent valamilyen módon.

A zenei fesztiválok felépítéséből már adódik egy pozitív hatás: a többnapos, „ott alvós” és sátrazós rendezvény tökéletes táptalaja a közösségépítésnek, a közösségi élmény kialakulásának. Közös célok és kötődés jön létre olyan emberek csoportjai között, akik a magánéletben nem valószínű, hogy egymásra találnának.

A közvetlenség a fesztiválok alatt szintén rendkívüli, nem csupán a fesztiválozók, de az előadóművészek részéről is. Egy ilyen többnapos rendezvény esélyt ad arra, hogy akár kedvenc zenekarunk tagjaival is összefussunk. Ehhez persze igencsak nagy szerencse kell, de előfordulhat, és az általunk csodált énekesek és együttesek valószínűleg barátságosan fogják venni közeledésünket – persze csak ha kellőképp higgadtak maradunk a társaságukban. De a résztvevők körében is megfigyelhető ez a közvetlenség; idegenekből válnak barátokká órák alatt, és nem számít, hogy az ország melyik részéről érkeztek.

A zenei fesztivál tehát különleges elegye a társadalmi élménynek, a bizalmasságnak, valamint az előadók és a környezet újszerűségének. Szeretünk fesztiválra járni, szeretjük a zenét és a szórakozást; ki gondolta volna, hogy mindennek még tudományos magyarázata is van?

Liszli Kornélia

Csatold be!

Nem okoskodónak akarok tűnni, de nehezen állom meg szó nélkül, mikor a közösségi oldalon azt látom, hogy a gyermekével utazó anyuka kiposztolja a gyermekei fényképét, énekelve, pózolva, mosolyogva – csak épp jól láthatóan a biztonsági öv használata nélkül.

Fáradtság és energiahiány okai és kezelése természetes módszerekkel

Mai felpörgött és rohanó világunkban gyakran érezzük azt, hogy fáradtak és kimerültek vagyunk. Az energia és a motiváció hiánya gyakran nem csak kimerültséget és kiégést okoz, hanem komolyabb fizikai tünetekkel vagy akár betegségekkel is járhat.

A stressz nemcsak negatív hatással jár

A stresszről a legtöbb embernek egyből valami negatív dolog jut az eszébe, és ez valahol érthető is. Ugyanakkor kutatások bizonyítják, hogy a stressz segítheti is az ember életét, így egy kicsit félre kell tenni az előítéleteket, régi rossz tapasztalatokat, és újragondolni a stressz negatív reputációját.

A délutáni, esti túlevés okai

Egész nap tartod magad, ügyesen eszel, mértékletesen, aztán hazaérve előbb vagy utóbb étel után nézel, és ott valami megborul. Elveszik a kontroll és jön a délutáni/esti túlevés.

A sikertelenség fő okai

Hazánkban az emberek átlagosan úgy élik az életüket, hogy céljaikat nem sikerül megvalósítaniuk, elégedetlenek a munkahelyükkel, rossznak ítélik meg az anyagi helyzetüket és úgy összességében nincsenek kiegyezve az életükkel. Ennek a fajta sikertelenségnek számtalan oka lehet, most mi az 5 leggyakoribbat emeljük ki.