Menü

Tejérzékenység – laktózérzékenység. Mi a különbség?

Az első dolog, amit említeni kell, hogy a laktózérzékenység és a tejallergia nem ugyanaz. Teljesen más mind a tüneteikben, mind a diétában.

A laktóz-intolerancia, vagyis laktózérzékenység a tejcukor lebontásakor felmerülő betegség, amikor is a tejcukor (azaz laktóz) lebontásáért felelős enzim, a laktáz enzim, csökkent termelődése okoz. Tévhit sajnos, hogy csak velünk született módon fordulhat elő, hiszen sajnos felnőttkorban is kialakulhat, s gyakran együtt járhat gluténérzékenységgel, gyulladásos bélbetegségekkel.

Amikor a tejcukor nem tud felszívódni, akkor hasmenés, hasi görcsök, hányás, puffadás formájában jelentkeznek a tünetek.

A laktózérzékenységben szenvedők fogyaszthatnak laktózmentes termékeket, ellentétben azokkal, akik tejérzékenyek, ők semmilyen tejterméket nem fogyaszthatnak.

A laktózérzékenységgel szemben ugyanis a tejallergia az állati eredetű tejek fehérjéire (kazein) való érzékenység, ebben az esetben semmilyen tejtermék - még laktózmentes termék sem - fogyasztható.

A tejallergia általában csecsemő korban alakul ki és a tehéntej bevezetése után 2-4 héttel jelentkeznek a tünetei. A tejérzékenység már a szoptatás alatt is hozhat tüneteket, hiszen az anyatejjel táplált csecsemőnél is jelentkezhetnek már ezek a panaszok, mivel az anyatejbe is átmegy az allergiát okozó tejfehérje. Kisbabáknál a székletben megjelenő apró, pici vérpöttyök és a csökkent súlygyarapodás kapcsán lehet gyanakodni a tejallergiára, a nagyobb gyermekeknél pedig az emésztőszervi panaszok mellett légúti problémák és bőrbetegségek (asztma, ekcéma) is jelentkezhetnek.

A tejallergia esetében szigorú a diéta, csak növényi eredetű tejeket és tejtermékeket lehet fogyasztani, szigorú tejfehérjementes étrend betartásával, így minden állati eredetű tej kerülendő, beleértbe a laktózmentes termékeket is.

A címkén mindig nézzük meg, tartalmaz e az adott élelmiszer vagy étel kazeint, laktózt, tejfehérjét, tejcukrot.

Sajnos nagyon sok ételben van, amelyre nem is gondolnánk, a csokoládék, a margarin, a húsipari termékek, konzervek, de még egyes gyógyszerek is tartalmazzák.

Szerencsére bioboltok és nagyobb bevásárlóközpontok már bővelkednek növényi tejekben, így – bár kétségtelenül nem olcsó módon – hozzájuthatunk a helyettesítő termékekre.

Gabonából és magvakból készített italok, pl.: zabital, mandulaital, rizsital, szójaital, mogyoróital stb. Kisgyermekeknél érdemes kerülni a szója alapú élelmiszerek fogyasztását, mert ezek is okozhatnak allergiás panaszokat.

Tejérzékenység esetén keressük a gabonákból és magvakból készített tejszínpótlókat, pl.: zabtejszín, rizstejszín, kesudióból készült "tejszín", illetve tejeket, valamint a tofuból készült termékek választékát.

Ritkán előfordul az is, hogy valaki egyszerre érzékeny a tejfehérjére és a tejcukorra is, ebben az esetben is a szigorú tejmentes diétát kell alapul venni.

A szakember által összeállított étrend rövid idő alatt a tünetek enyhülését és akár a megszűnését is eredményezheti, gyerekeknél pedig jó hír, hogy a szigorú tejfehérjementes étrenddel általában 1-3 éves korra kinőhető a betegség.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.