Menü

Napi néhány ölelés csodákra képes

Több kutatás is foglalkozik a témával, miszerint a fizikai kontaktus, pontosabban az ölelés jótékony hatással lehet egészségünkre. Természetesen nem elhanyagolható az egészséges étrend, rendszeres testmozgás és megfelelő mennyiségű és minőségű alvás sem, de a kutatók szerint a szeretet, pontosabban annak megnyilvánulása napi néhány ölelés formájában is sokat tehet egészségünk megőrzéséért, főleg a szív- és érrendszer egészségéért.

Nem csak az ölelés, de általánosságban a szeretet, a pozitív gondolatok és az érzelmek is jó hatással vannak szervezetünkre. Név szerint Virginia Satir író és pszichoterapeuta volt az, aki először számszerűsítette ezt az elméletet. Bár ez inkább csak valamiféle konkretizálás és figyelemfelkeltés volt, a lényege egyértelmű. Szerinte a túléléshez napi 4, a létfenntartáshoz napi 8, a fejlődéshez pedig napi 12 ölelés szükségeltetik. Nem újkeletű információ, hogy az ember társas lény és a teljes fizikai és mentális egészséghez hozzátartozik a más emberekkel való fizikai érintkezés is.

Ha egy szerettünket öleljük meg, az oxitocint szabadít fel a szervezetünkben, ami egyébként a szülés és a szoptatás során fontos, valamint férfiaknál az erekciót, ejakulációt és a prosztata működését is szabályozza. Szerepe van ezen túl az izmok regenerációjában és méhen kívüli egyéb sima izmok működésében. Emellett a vérnyomás és a pulzus csökkenését is kimutatták párokon érintkezés hatására, illetve a jól ismert stresszhormon, a kortizol szintje, vele együtt pedig a feszültség érzése is csökken ölelés hatására.

Egy másik érdekes kutatás során azt mutatták ki, hogy a depresszió és a haláltól való félelem is enyhül a rendszeres érintkezés hatására. Idősek otthonában végezték a vizsgálatot, ahol különböző generációk közötti kapcsolatra építő program keretében vizsgálták az interakció eredményeit. Azt találták, hogy akiket naponta legalább háromszor megöleltek, azoknál javult az alvás minősége, energikusabbnak vallották magukat, javult a koncentrációs készségük és a depresszió tünetei is ritkábban fordultak elő, mint azoknál, akik nem vettek részt az programban és nem érintkeztek senkivel.

A fentebb említett előnyös hatásokon túl természetesen pusztán a hangulat javításáért is érdemes többet érintkeznünk más emberekkel, különösképpen szeretteinkkel. Ezzel teszünk az ő egészségükért és sajátunkért is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!