Menü

Napi néhány ölelés csodákra képes

Több kutatás is foglalkozik a témával, miszerint a fizikai kontaktus, pontosabban az ölelés jótékony hatással lehet egészségünkre. Természetesen nem elhanyagolható az egészséges étrend, rendszeres testmozgás és megfelelő mennyiségű és minőségű alvás sem, de a kutatók szerint a szeretet, pontosabban annak megnyilvánulása napi néhány ölelés formájában is sokat tehet egészségünk megőrzéséért, főleg a szív- és érrendszer egészségéért.

Nem csak az ölelés, de általánosságban a szeretet, a pozitív gondolatok és az érzelmek is jó hatással vannak szervezetünkre. Név szerint Virginia Satir író és pszichoterapeuta volt az, aki először számszerűsítette ezt az elméletet. Bár ez inkább csak valamiféle konkretizálás és figyelemfelkeltés volt, a lényege egyértelmű. Szerinte a túléléshez napi 4, a létfenntartáshoz napi 8, a fejlődéshez pedig napi 12 ölelés szükségeltetik. Nem újkeletű információ, hogy az ember társas lény és a teljes fizikai és mentális egészséghez hozzátartozik a más emberekkel való fizikai érintkezés is.

Ha egy szerettünket öleljük meg, az oxitocint szabadít fel a szervezetünkben, ami egyébként a szülés és a szoptatás során fontos, valamint férfiaknál az erekciót, ejakulációt és a prosztata működését is szabályozza. Szerepe van ezen túl az izmok regenerációjában és méhen kívüli egyéb sima izmok működésében. Emellett a vérnyomás és a pulzus csökkenését is kimutatták párokon érintkezés hatására, illetve a jól ismert stresszhormon, a kortizol szintje, vele együtt pedig a feszültség érzése is csökken ölelés hatására.

Egy másik érdekes kutatás során azt mutatták ki, hogy a depresszió és a haláltól való félelem is enyhül a rendszeres érintkezés hatására. Idősek otthonában végezték a vizsgálatot, ahol különböző generációk közötti kapcsolatra építő program keretében vizsgálták az interakció eredményeit. Azt találták, hogy akiket naponta legalább háromszor megöleltek, azoknál javult az alvás minősége, energikusabbnak vallották magukat, javult a koncentrációs készségük és a depresszió tünetei is ritkábban fordultak elő, mint azoknál, akik nem vettek részt az programban és nem érintkeztek senkivel.

A fentebb említett előnyös hatásokon túl természetesen pusztán a hangulat javításáért is érdemes többet érintkeznünk más emberekkel, különösképpen szeretteinkkel. Ezzel teszünk az ő egészségükért és sajátunkért is.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?