Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!
- Dátum: 2021.07.29., 17:37
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- bélrendszer, egészségügyi, étrendkiegészítő, felszívódás, gyomorműtét, gyulladásos bélbetegség, immunerősítés, kalcium, koffein, koraszülött, menstruáló nő, népbetegség, növekedés, oxigén, probléma, szerves., tápanyag, táplálkozás, tej, tünet, vasbevitel, vashiány, vérszegénység, vörösvérsejt
Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.
A vas nélkülözhetetlen tápanyag a növekedéshez, immunerősítéshez és a fejlődéshez, valamint az oxigént szállító vörösvérsejteknek. Vasszükségletünket tekintve az ajánlott napi bevitel más a férfiaknak, más a nőknek és más a terhesség alatt, illetve változókorban.
Vaskészleteink, - mint említettem - ha nem figyelünk rá kellőképpen oda, könnyen kimerülnek, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat.
Manapság már népbetegségnek számít a vashiány, a fejlett országokban az életmódból adódóan a lakosság 60-80 százalékát is érintheti. A menstruáló nők nagyobb eséllyel érintettek, mint férfiak. Koraszülötteknél ugyancsak szükség van vaspótlásra a megelőzés miatt.
Aki vashiányos, a következő tünetekből ismerheti fel a problémát: kimerültség, sápadtság, gyengeség, fejfájás, szédülés, hideg végtagok, ingerlékenyég, emellett afták megjelenése a nyelven, szájban, törékeny körmök és haj, valamint szívdobogásérzés és az étvágy megváltozása is jellemző.
A kóros vashiány együtt járhat vérszegénységgel, amikor a szervezetben lecsökken a vörösvérsejtek száma.
A vashiány elégtelen vasbevitel miatt alakulhat ki, ebben az esetben a táplálkozásunk nem megfelelő, de okozhatják a vashiányt felszívódási zavarok is, emésztési problémák.
A vas felszívódását bizonyos betegségek, gyulladásos bélbetegségek is megváltoztathatják. Gyomorműtétek, bélrendszeri műtétek ugyancsak gátolhatják a hasznosulást.
Érdemes azt is tudni, hogy a vas megfelelő felszívódásához más vitaminokra, pl. C-vitaminra is szükségünk van, valamint arra – és ezt én is nemrég tanultam meg – hogy kalciummal, tejtermékekkel, tejjel, koffeinnel, azaz kávéval, teával, csokoládéval, kakaóval nem szabad együtt fogyasztani.
A vashiány remekül kezelhető táplálkozással, leghatékonyabban az állati eredetű termékekből vagyunk képesek felvenni a vasat, C-vitamin bevitel mellett.
Vasban gazdag ételek a lencse, máj, bárány, marha, szójabab, tofu, csicseriborsó, ezek rendszeres fogyasztásával optimalizálhatjuk a vasszintünket, de étrend-kiegészítők szedése is megoldást jelenthet, ebben az esetben mindenféleképpen a szerves, organikus készítményeket válasszuk, ezek felszívódása sokkal jobb, s nem utolsó szempont: székrekedést sem fognak okozni.
Nyirokterápia – A szervezet öntisztító rendszere

A nyirokterápia egy olyan természetes, manuális kezelési módszer, amely a nyirokrendszer működésének serkentését szolgálja. A kezelés célja a nyirokfolyadék áramlásának javítása, a pangások megszüntetése, valamint a méreganyagok elszállításának elősegítése a szervezetből.
Véradás: nagyszerű hősök hétköznapi tette

Magyarországon naponta körülbelül 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy a kórházak biztonságosan el tudják látni a betegeket. A véradás nemcsak egy egyszerű, alig fél órát igénylő cselekedet, hanem valódi életmentés.
A hyaluronsav főbb hatásai

A hialuronsav fő feladata a víz visszatartása, így szöveteink hidratáltak maradnak. Legnagyobb mennyiségben a szemekben, a bőrben és kötőszöveteinkben található meg. A szervezet természetesen képes előállítani a számára szükséges mennyiséget, de az öregedés, környezeti tényezők és életmód hatására a hialuronsav szintje csökkenhet.
A konjak liszt hatásai szervezetre

A konjak lisztből készült „szénhidrátmentes” tészták valóban egyre népszerűbbek a diétázók körében, mivel alacsony kalóriatartalmuk és magas rosttartalmuk miatt jó alternatívát kínálnak a hagyományos tészták helyett. Azonban érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni a fogyasztásukkal kapcsolatban.
Az olivabogyó egészségügyi előnyei és vitamintartalma

Az olivabogyó nem csupán egy ízletes hozzávaló számos ételhez, hanem egy valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A mediterrán étrend egyik alapköveként az olivabogyó nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag olivabogyó rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szervezet megfelelő működéséhez és számos betegség megelőzéséhez.