A goji bogyó szuper hatásai
- Dátum: 2021.07.27., 20:19
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, bőr, egészség, goji bogyó, látás, öregedés, táplálkozás
A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett.
A szem egészségéért felel
Már az ősi Kínában felismerték a Goji látásjavító hatását. A modern orvostudományban is elismerik a „szupergyümölcs” látásra gyakorolt pozitív hatásait. Mindez a Goji jelentős A-vitamin tartalmának tudható be. A rossz fényviszonyok mellett segíti a jobb látást, csökkenti a vakfoltokat. A zeaxantin nevű antioxidánsával a goji képes lehet csökkenteni az idősköri látásromlást. A zeaxantin főbb hatása mégis az, hogy védi a szem retináját a fertőzések ellen, illetve a kék fény elnyelésével nyújt védelmet. A zeaxantin ráadásul a szemben természetesen előforduló festékanyag, amelynek csökkenése egyértelműen kapcsolatba hozható az időskori vaksággal – a Goji így biztosítja a szem zeaxantin-utánpótlását is.

Goji az egészséges bőrért
A Goji tápanyagai a bőr számára is értékesek: egészségessé, széppé és fiatalossá tehetik bőrünket. Szénhidrátjainak köszönhetően, a különböző bőrbetegségek ellen is hatásos lehet. A Goji bogyó kivonata nem hiába szolgálhat bőrápoló, hidratáló és védelmező krémek alapanyagául.
A visszafordítható öregedés
A Goji serkenti az agyalapi mirigy működését, ezáltal fokozza a ’HGH’ növekedési hormon, vagy ismertebb nevén a fiatalság hormonjának termelődését. A ’HGH’ többek közt csökkenti a testzsírt, javítja az alvást és a memóriát, gyorsítja a gyógyulást, helyreállítja a libidót és jelentősen fiatalítja a külsőt. A Goji antioxidánsai szembeszállnak a létfontosságú szerveinket sem kímélő szabadgyökökkel, ezáltal biztosítva egészségesebb és hosszabb életet.
Hogyan fogyasszuk?
Magyarországon elsősorban szárított változatát fogyasztjuk. Leginkább aszalt meggyhez, áfonyához vagy mazsolához hasonlíthatnánk. Így érdemes elkezdeni alkalmazni is: használjuk süteményekbe, reggeli zabpehelybe, de saláták tetejére is szórhatjuk.

Ha vízbe áztatjuk néhány percre, akkor édes paradicsomként is alkalmazhatjuk: rizsbe, quinoába, kuszkuszba keverve remekül feldobja a köretünket. Készíthetünk belőle mártást is, hiszen édes íze remekül illeszkedik például a csípős chilihez. Turmixokba, paradicsomszószhoz, de fagylalthoz is remekül illik. Porként is alkalmazhatjuk: így talán könnyebben elképzelhető salátaöntetként vagy mártás alapanyagaként.
Vásárláskor nézzük meg a goji bogyó csomagolásán, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot, valamint tartósítószert, ebben az esetben kén-dioxidot, amely a szárított gyümölcs színének megtartásáért felelős. Habár a gyümölcs száraz, megfelelő eljárással marad benne annyi nedvesség, hogy valamennyire puha maradjon, így érdemes kísérletezni a különböző márkák között.
Tároljuk sötét, hűvös helyen a megvásárolt bogyókat, így körülbelül egy évig tárolhatóak légmentes csomagolásban.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.