Menü

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.

A tartós meleg a közhiedelemmel ellentétben nem emeli meg a vérnyomást, hanem épp ellenkezőleg, csökkentik azt. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy a vérnyomás gondokkal küzdők fellélegezhetnek. Mivel ingadozó, vagy alacsony vérnyomás esetében a nagy meleg rosszulléttel és ájulással is járhat.

A meleg által okozott magas vérnyomás, legtöbbször szédüléssel kezdődik. Hő hatására kitágulnak a vérerek, ám a magas vérnyomásban szenvedőknél az érfal nem elég rugalmas az ilyen tágulásokhoz, így nem tudja követni a hőség miatti ideális állapotot. Ráadásul a nagy tágulat miatt életbe léphet egy olyan reflex, ami védekezésképpen érösszehúzódást indít el. Emiatt lépnek fel a különböző rosszullétet okozó tünetek.

A víz mindenre jó

A hőségben még inkább fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe. A legjobb az, ha napközben minden órában iszunk legalább egy pohár vizet. Valamint a legmelegebb órákban tartózkodni kell a fizikai megterheléstől. A sportolást, edzést is inkább a kora reggel vagy esti órákra kell időzíteni.

Emellett a fejet és a nyakat is védeni kell a naptól, és a bőr védelme is rendkívül fontos. Valamint, ha sokat voltunk melegben, akkor utána érdemes minimum fél órát valamilyen légkondicionált helyiségben tartózkodni. Emellett kerülni kell a cukros és koffeines italok fogyasztását is.

Az alvás mennyisége és milyensége is fontos

Emellett fontos figyelni arra is, hogy megfelelően aludjunk. A nagy melegben sokan sokkal nehezebb alszanak el, mint a téli időszakban. Sokszor órákig forgolódhatunk az ágyban, mire végre álom jön a szemünkre. Emiatt fáradtan ébredünk fel, a kialvatlanság pedig még rosszabbá teheti az ember közérzetét.

Végső soron is, a nyári melegben nem a magas vérnyomás okoz gondot. Hanem pont hogy az alacsony vérnyomás okozhat galibát sok embernél, különösen azoknál akik alapvetően valamilyen krónikus szív és érrendszeri betegséggel küzdenek. Másrészt a jelentős vérnyomás ingadozás komolyabb rosszulléthez is vezethet, akár szívrohamot is okozhat. A lelassult vérkeringés pedig trombózishoz vezethet.

A nyár természetes velejárója a kánikula, így ez ellen nem igazán lehet mit tenni. Ha csak nem akarunk egész nap a hűtött szobában üldögélni, akkor érdemes betartani az említett alapszabályokat, amivel megelőzhetőek a nagyobb problémák.

Szabó Máté

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.