Menü

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.

A tartós meleg a közhiedelemmel ellentétben nem emeli meg a vérnyomást, hanem épp ellenkezőleg, csökkentik azt. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy a vérnyomás gondokkal küzdők fellélegezhetnek. Mivel ingadozó, vagy alacsony vérnyomás esetében a nagy meleg rosszulléttel és ájulással is járhat.

A meleg által okozott magas vérnyomás, legtöbbször szédüléssel kezdődik. Hő hatására kitágulnak a vérerek, ám a magas vérnyomásban szenvedőknél az érfal nem elég rugalmas az ilyen tágulásokhoz, így nem tudja követni a hőség miatti ideális állapotot. Ráadásul a nagy tágulat miatt életbe léphet egy olyan reflex, ami védekezésképpen érösszehúzódást indít el. Emiatt lépnek fel a különböző rosszullétet okozó tünetek.

A víz mindenre jó

A hőségben még inkább fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot vigyünk be a szervezetünkbe. A legjobb az, ha napközben minden órában iszunk legalább egy pohár vizet. Valamint a legmelegebb órákban tartózkodni kell a fizikai megterheléstől. A sportolást, edzést is inkább a kora reggel vagy esti órákra kell időzíteni.

Emellett a fejet és a nyakat is védeni kell a naptól, és a bőr védelme is rendkívül fontos. Valamint, ha sokat voltunk melegben, akkor utána érdemes minimum fél órát valamilyen légkondicionált helyiségben tartózkodni. Emellett kerülni kell a cukros és koffeines italok fogyasztását is.

Az alvás mennyisége és milyensége is fontos

Emellett fontos figyelni arra is, hogy megfelelően aludjunk. A nagy melegben sokan sokkal nehezebb alszanak el, mint a téli időszakban. Sokszor órákig forgolódhatunk az ágyban, mire végre álom jön a szemünkre. Emiatt fáradtan ébredünk fel, a kialvatlanság pedig még rosszabbá teheti az ember közérzetét.

Végső soron is, a nyári melegben nem a magas vérnyomás okoz gondot. Hanem pont hogy az alacsony vérnyomás okozhat galibát sok embernél, különösen azoknál akik alapvetően valamilyen krónikus szív és érrendszeri betegséggel küzdenek. Másrészt a jelentős vérnyomás ingadozás komolyabb rosszulléthez is vezethet, akár szívrohamot is okozhat. A lelassult vérkeringés pedig trombózishoz vezethet.

A nyár természetes velejárója a kánikula, így ez ellen nem igazán lehet mit tenni. Ha csak nem akarunk egész nap a hűtött szobában üldögélni, akkor érdemes betartani az említett alapszabályokat, amivel megelőzhetőek a nagyobb problémák.

Szabó Máté

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.

A sarki gyökér kapszula szedésének pozitív hatásai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Az egész világot fenyegető járványnak” nevezte a stresszt. Fontos azonban tudni, hogy stressz nélkül az élet elképzelhetetlen lenne, bizonyos szituációkban szükségünk van rá. Probléma akkor van, ha a stressz folyamatosan jelen van életünkben, mert ez kimerültséghez vezethet. Egy ilyen tartósan fennálló stressz esetén felhasználjuk energiatartalékainkat, kimerülünk, és nem tudunk megfelelően teljesíteni a mindennapokban.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.