Menü

Van olyan, hogy rákellenes étrend?

Az egészséges étkezés segíthet megelőzni a rákos, daganatos megbetegedéseket, ahogy sok már egészségügyi probléma kockázatát is csökkentheti.

A táplálkozásban fontos kerülni a feldolgozott, félkész, vagy kész ételeket, a feldolgozott húsokat, vörös húsok fogyasztását, mert ezek összefüggésbe hozhatóak a különféle betegségek kialakulásával. A lent ajánlott ételek kerülése tehát nem csupán a rák, de más betegségek kockázatának csökkentése szempontjából is előnyös.

A piacon drága pénzekért árulják a „superfood” elnevezésű élelmiszereket, de mint tudjuk, csodaszerek nem léteznek, csak kiegyensúlyozott táplálkozás, érdemes ezeket a szuperételeket a helyükön kezelni, ami azt jelenti, hogy nyugodtan fogyasszuk őket, de csodát ne várjunk tőlük.

Rákellenes étrend esetén többször esik szó a csírákról, melyek vitamin és ásványanyag tartalma miatt joggal kéretnek beépülni az egészséges életmódba, számtalan módszerrel lehet a magokat csírázatni és fogyasztani, van, aki már profi ebben, aki nem szeretne ezzel foglalatoskodni, a boltban is vásárolhat készen kapható csírákat.

A rák elleni harc egyik leghatékonyabb módja, hogy nem tápláljuk a rákos sejteket, azaz nem juttatjuk hozzá azokhoz az élelmiszerekhez, amelyekre a növekedéshez szükségük van, ilyenek a gyors szénhidrátok, cukrok, cukrozott italok, sütemények.

A cukor táplálja a daganatot, tehát a cukorbevitel korlátozásával, megszüntetésével meg tudjuk fosztani a legfontosabb táplálékuktól a ráksejteket.

A rákellenes táplálkozás egyik feltétele az alkoholfogyasztás mérséklése, dohányzás elhagyása, cukros ételek kerülése, feldolgozott ételek minimalizálása, füstölt ételek fogyasztásának csökkentése, megégetett ételek elkerülése.

Több tanulmány kitér arra is, hogy a tejtermékek fogyasztását is redukálni kell.

Sajnos azt is ki kell mondani, hogy aki felgyógyul a helytelen életmód okozta rákos megbetegedésből, az vissza fog esni, ha nem változtat életmódján.

A statisztikák szerint a rák 15-20 százalékáért felelősek a gének. Ha nem genetikai a betegség oka, akkor valószínűleg az életmód okolható érte, ahogy mondani szokták ugyanis, az egészségnek 3 alappillére van: étkezés, életmód, környezet. Ha valaki a saját kezébe veszi az egészségét, életmódját, akkor nagy százalékban tehet a betegségek, daganatos megbetegedések elkerüléséért.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.