Dinnyemag kisokos
- Dátum: 2021.07.15., 06:41
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- akné, ásványi anyag, bőr, csontritkulás, dinnye, dinnyemag, fehérje, fog, hidratál, idegrendszer, inzulinrezisztencia, mag, magnézium, olaj, öregedés, pattanás, pörkölve, szárítva, tápanyag, vitamin, zsírsavak
Sokan egyszerűen csak kiköpik, kipiszkálják a dinnye magját, a lédús húsát pedig örömmel elfogyasztják. Van persze, aki ügyet sem vet rá és természetes számára, hogy megeszi a magokat. Biztosan van, aki rossz élmény, egy gyerekkori történet – jól ismerjük azt a mesét, miszerint, ha megesszük a magot, akkor a hasunkban dinnye nő -, vagy esetleg téves információk miatt nem eszi meg a magot, de bizony az teszi jól, aki nem válogat, ugyanis kifejezetten értékes és egészséges a dinnye magja.
Egyrészt a dinnyemag tápanyagban gazdag. Persze ezzel együtt kalóriában is gazdag, 20-30 gramm mag akár 600 kalóriát is jelenthet, azonban ez ne tántorítson el bennünket. Magas fehérje tartalma mellett vitaminokat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint különböző ásványi anyagokat tartalmaz. Ilyen például a magnézium, réz, kálium és cink.
Nem csak gazdag tápanyagforrás, de szinte természetes kozmetikum is a dinnyemag. Hidratálja a bőrt, segít a pattanások visszaszorításában és az öregedést is lassítja. Ez a bennük található olajnak köszönhető, melyet, ha kisajtolnak, külsőleg nyugodtan alkalmazható pattanásos bőrre, de maga a dinnye is gyakori összetevője a természetes kozmetikumoknak, sőt, frissen is szokták arcpakolásként alkalmazni, csakúgy, mint az epret.
A már korábban említett magas ásványianyag tartalom miatt a csontritkulás ellen is ajánlják. Pontosabban a magok magnézium tartalma az, ami képes megelőzni a csontritkulást, de ezzel együtt az idegrendszer és a fogak egészségében is nagy szerepet játszik, így, ha külön nem is szeretnénk fogyasztani, de amikor dinnyét eszünk, érdemes nem elpazarolni ezt a jótékony hatású részét.
Bár a dinnye cukortartalma nem éppen alacsony, a magjai bizonyítottan csökkentik az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát, valamint emellett a cukorbetegeknek is jót tesz a fogyasztása.
A fentebb említett jótékony hatások kifejezetten akkor érvényesülnek, ha külön, szárítva, vagy pörkölve fogyasztjuk a magokat. Persze a belőlük sajtolt olaj is nagyszerű, de a pörkölés sokkal egyszerűbb, akár házilag is megoldható. 160-170 fokon a sütőben nagyjából 15 perc alatt megpörkölődnek, de körülbelül 7-8 perc után érdemes őket átforgatni, hogy egyenletesen süljön meg mindkét oldaluk. Bátran fűszerezhetjük akár sóval, borssal és fahéjjal is, de akár chilit vagy citromlevet is adhatnak hozzá azok, akik kedvelik a különlegesebb ízeket.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?