Menü

Dinnyemag kisokos

Sokan egyszerűen csak kiköpik, kipiszkálják a dinnye magját, a lédús húsát pedig örömmel elfogyasztják. Van persze, aki ügyet sem vet rá és természetes számára, hogy megeszi a magokat. Biztosan van, aki rossz élmény, egy gyerekkori történet – jól ismerjük azt a mesét, miszerint, ha megesszük a magot, akkor a hasunkban dinnye nő -, vagy esetleg téves információk miatt nem eszi meg a magot, de bizony az teszi jól, aki nem válogat, ugyanis kifejezetten értékes és egészséges a dinnye magja.

Egyrészt a dinnyemag tápanyagban gazdag. Persze ezzel együtt kalóriában is gazdag, 20-30 gramm mag akár 600 kalóriát is jelenthet, azonban ez ne tántorítson el bennünket. Magas fehérje tartalma mellett vitaminokat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint különböző ásványi anyagokat tartalmaz. Ilyen például a magnézium, réz, kálium és cink.

Nem csak gazdag tápanyagforrás, de szinte természetes kozmetikum is a dinnyemag. Hidratálja a bőrt, segít a pattanások visszaszorításában és az öregedést is lassítja. Ez a bennük található olajnak köszönhető, melyet, ha kisajtolnak, külsőleg nyugodtan alkalmazható pattanásos bőrre, de maga a dinnye is gyakori összetevője a természetes kozmetikumoknak, sőt, frissen is szokták arcpakolásként alkalmazni, csakúgy, mint az epret.

A már korábban említett magas ásványianyag tartalom miatt a csontritkulás ellen is ajánlják. Pontosabban a magok magnézium tartalma az, ami képes megelőzni a csontritkulást, de ezzel együtt az idegrendszer és a fogak egészségében is nagy szerepet játszik, így, ha külön nem is szeretnénk fogyasztani, de amikor dinnyét eszünk, érdemes nem elpazarolni ezt a jótékony hatású részét.

Bár a dinnye cukortartalma nem éppen alacsony, a magjai bizonyítottan csökkentik az inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát, valamint emellett a cukorbetegeknek is jót tesz a fogyasztása.

A fentebb említett jótékony hatások kifejezetten akkor érvényesülnek, ha külön, szárítva, vagy pörkölve fogyasztjuk a magokat. Persze a belőlük sajtolt olaj is nagyszerű, de a pörkölés sokkal egyszerűbb, akár házilag is megoldható. 160-170 fokon a sütőben nagyjából 15 perc alatt megpörkölődnek, de körülbelül 7-8 perc után érdemes őket átforgatni, hogy egyenletesen süljön meg mindkét oldaluk. Bátran fűszerezhetjük akár sóval, borssal és fahéjjal is, de akár chilit vagy citromlevet is adhatnak hozzá azok, akik kedvelik a különlegesebb ízeket.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.