Menü

A sokoldalú búzacsíra

Az egészséges étkezéshez vitathatatlanul hozzátartoznak a zöldek: zöldségek, saláták, vagy épp csírák formájában. A csíráztatás folyamata sem bonyolult, ha valaki maga szeretné előállítani, azonban boltban is kaphatóak a magas tápanyagtartalmú csírák. Ezúttal a búzacsíráról lesz szó.

Mint általában a csírákra jellemző módon köztudott, hogy a búza esetében is igaz, hogy egészségvédő hatóanyagai a csírájában összpontosulnak leginkább, ennek fogyasztása koncentráltan tartalmaz számos fontos tápanyagot, mint például – elég nagy mennyiségben - antioxidánsokat, vitaminokat, különböző ásványi anyagokat, rostokat és fehérjéket.

Szokták „superfood” névvel is illetni, mert a búzacsíra a szuperélelmiszerek közé tartozik, igazi tápanyagbomba, melyet készen is megvehetünk, de otthon mi magunk is előállíthatunk.

Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, jó, nyugodtan illesszük a napi menübe a búzacsíra fogyasztását, nagyszerű immunerősítő, szívvédő és méregtelenítő és nyugtatja az idegrendszert is. Biztos azért, mert három fiam van, de nekem ez az utóbbi tulajdonság volt, amin elsőre fennakadt a szemem, ha eddig csak halogattam a kipróbálását, ezzel meg lehetett győzni.

A búzacsíra úgy hat az idegekre, hogy rendszeres és tudatos fogyasztásával csökken a stressz, ettől pedig megnyugszik az idegrendszer, oldódik a feszültség.

Mivel a búzacsíra serkenti az anyagcserét, így az emésztési zavarok elkerülésére, orvoslására is alkalmazható, rostjai segítik a vastagbélben lerakódó méreganyagok eltávolítását.

A cukorbetegek számára jó hír, hogy a vércukorszint szabályozásában is van szerepe, orvossal való konzultáció után beépíthető a napi étrendbe.

A csírák közül nagyon sokat látni a szupermarketek polcain, tehát bármikor megvásárolható készen, de egyszerű az otthoni előállítása is, ezt én magam a cikk írása előtt kipróbáltam.

Egy csíráztató edény jó, ha van hozzá, én egy műanyagot használok, ami árban nem volt egyáltalán vészes, de a tál nélkül is meg lehet oldani a csíráztatást. A bioboltokban vásárolhatunk csíráztatni való magokat, jelen cikk esetében a búzamagokról van szó, melyeket néhány órára áztassuk be, majd tegyük egy üvegtálba, öntsük le vízzel és fedjük le gézlappal. Naponta egyszer locsoljuk meg, de arra mindig nagyon figyeljünk, hogy a magok ne álljanak vízben. Tegyük világos helyre és figyeljük a folyamatot, mely, ha sikerült, egy hét múlva friss csírákat eredményez.

A kész, levágott csírákat hűtőben tároljuk és pár napon belül fogyasszuk el saláták, szendvicsek részeként. Fontos tisztában lenni azzal, melyet már említettem, hogy a búzacsíra glutént tartalmaz, az arra érzékenyeknek nem szabad elfogyasztaniuk.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?