Menü

A sokoldalú búzacsíra

Az egészséges étkezéshez vitathatatlanul hozzátartoznak a zöldek: zöldségek, saláták, vagy épp csírák formájában. A csíráztatás folyamata sem bonyolult, ha valaki maga szeretné előállítani, azonban boltban is kaphatóak a magas tápanyagtartalmú csírák. Ezúttal a búzacsíráról lesz szó.

Mint általában a csírákra jellemző módon köztudott, hogy a búza esetében is igaz, hogy egészségvédő hatóanyagai a csírájában összpontosulnak leginkább, ennek fogyasztása koncentráltan tartalmaz számos fontos tápanyagot, mint például – elég nagy mennyiségben - antioxidánsokat, vitaminokat, különböző ásványi anyagokat, rostokat és fehérjéket.

Szokták „superfood” névvel is illetni, mert a búzacsíra a szuperélelmiszerek közé tartozik, igazi tápanyagbomba, melyet készen is megvehetünk, de otthon mi magunk is előállíthatunk.

Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, jó, nyugodtan illesszük a napi menübe a búzacsíra fogyasztását, nagyszerű immunerősítő, szívvédő és méregtelenítő és nyugtatja az idegrendszert is. Biztos azért, mert három fiam van, de nekem ez az utóbbi tulajdonság volt, amin elsőre fennakadt a szemem, ha eddig csak halogattam a kipróbálását, ezzel meg lehetett győzni.

A búzacsíra úgy hat az idegekre, hogy rendszeres és tudatos fogyasztásával csökken a stressz, ettől pedig megnyugszik az idegrendszer, oldódik a feszültség.

Mivel a búzacsíra serkenti az anyagcserét, így az emésztési zavarok elkerülésére, orvoslására is alkalmazható, rostjai segítik a vastagbélben lerakódó méreganyagok eltávolítását.

A cukorbetegek számára jó hír, hogy a vércukorszint szabályozásában is van szerepe, orvossal való konzultáció után beépíthető a napi étrendbe.

A csírák közül nagyon sokat látni a szupermarketek polcain, tehát bármikor megvásárolható készen, de egyszerű az otthoni előállítása is, ezt én magam a cikk írása előtt kipróbáltam.

Egy csíráztató edény jó, ha van hozzá, én egy műanyagot használok, ami árban nem volt egyáltalán vészes, de a tál nélkül is meg lehet oldani a csíráztatást. A bioboltokban vásárolhatunk csíráztatni való magokat, jelen cikk esetében a búzamagokról van szó, melyeket néhány órára áztassuk be, majd tegyük egy üvegtálba, öntsük le vízzel és fedjük le gézlappal. Naponta egyszer locsoljuk meg, de arra mindig nagyon figyeljünk, hogy a magok ne álljanak vízben. Tegyük világos helyre és figyeljük a folyamatot, mely, ha sikerült, egy hét múlva friss csírákat eredményez.

A kész, levágott csírákat hűtőben tároljuk és pár napon belül fogyasszuk el saláták, szendvicsek részeként. Fontos tisztában lenni azzal, melyet már említettem, hogy a búzacsíra glutént tartalmaz, az arra érzékenyeknek nem szabad elfogyasztaniuk.

Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.