Menü

A sokoldalú búzacsíra

Az egészséges étkezéshez vitathatatlanul hozzátartoznak a zöldek: zöldségek, saláták, vagy épp csírák formájában. A csíráztatás folyamata sem bonyolult, ha valaki maga szeretné előállítani, azonban boltban is kaphatóak a magas tápanyagtartalmú csírák. Ezúttal a búzacsíráról lesz szó.

Mint általában a csírákra jellemző módon köztudott, hogy a búza esetében is igaz, hogy egészségvédő hatóanyagai a csírájában összpontosulnak leginkább, ennek fogyasztása koncentráltan tartalmaz számos fontos tápanyagot, mint például – elég nagy mennyiségben - antioxidánsokat, vitaminokat, különböző ásványi anyagokat, rostokat és fehérjéket.

Szokták „superfood” névvel is illetni, mert a búzacsíra a szuperélelmiszerek közé tartozik, igazi tápanyagbomba, melyet készen is megvehetünk, de otthon mi magunk is előállíthatunk.

Ha nem vagyunk gluténérzékenyek, jó, nyugodtan illesszük a napi menübe a búzacsíra fogyasztását, nagyszerű immunerősítő, szívvédő és méregtelenítő és nyugtatja az idegrendszert is. Biztos azért, mert három fiam van, de nekem ez az utóbbi tulajdonság volt, amin elsőre fennakadt a szemem, ha eddig csak halogattam a kipróbálását, ezzel meg lehetett győzni.

A búzacsíra úgy hat az idegekre, hogy rendszeres és tudatos fogyasztásával csökken a stressz, ettől pedig megnyugszik az idegrendszer, oldódik a feszültség.

Mivel a búzacsíra serkenti az anyagcserét, így az emésztési zavarok elkerülésére, orvoslására is alkalmazható, rostjai segítik a vastagbélben lerakódó méreganyagok eltávolítását.

A cukorbetegek számára jó hír, hogy a vércukorszint szabályozásában is van szerepe, orvossal való konzultáció után beépíthető a napi étrendbe.

A csírák közül nagyon sokat látni a szupermarketek polcain, tehát bármikor megvásárolható készen, de egyszerű az otthoni előállítása is, ezt én magam a cikk írása előtt kipróbáltam.

Egy csíráztató edény jó, ha van hozzá, én egy műanyagot használok, ami árban nem volt egyáltalán vészes, de a tál nélkül is meg lehet oldani a csíráztatást. A bioboltokban vásárolhatunk csíráztatni való magokat, jelen cikk esetében a búzamagokról van szó, melyeket néhány órára áztassuk be, majd tegyük egy üvegtálba, öntsük le vízzel és fedjük le gézlappal. Naponta egyszer locsoljuk meg, de arra mindig nagyon figyeljünk, hogy a magok ne álljanak vízben. Tegyük világos helyre és figyeljük a folyamatot, mely, ha sikerült, egy hét múlva friss csírákat eredményez.

A kész, levágott csírákat hűtőben tároljuk és pár napon belül fogyasszuk el saláták, szendvicsek részeként. Fontos tisztában lenni azzal, melyet már említettem, hogy a búzacsíra glutént tartalmaz, az arra érzékenyeknek nem szabad elfogyasztaniuk.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.