Menü

Édes, mint a méz

Van, aki a kávéjába teszi, mások az arcukra kenik, teában ismert leginkább, de süteményekhez is használjuk, meg úgy egyénként is, ki hinné, hogy mi mindenre jó a méz!

Hogy megédesíti az életünket, az biztos, a gyerekek összevesznek rajta ki nyalja le a kanalt, úgyhogy be is kell szerezzek egy mézcsurgatót.

A méz egy természetes édesítőszer, amely egyébként sokkal egészségesebb, mint a cukor és bár egészségesnek joggal nevezhető, diétásnak, fogyókúrásnak semmiképp, mert hizlal, s a cukorbetegek sem fogyaszthatják, ettől függetlenül sok pozitív hatást is kifejthet a szervezetünkben.

A méz gazdag aminosavakban és B-vitaminokban is bővelkedik, ezek mind létfontosságúak, nem mondanék le egyikről sem.

Ami az ásványi anyagokat illeti, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, de C-vitaminban is gazdag, amely meg egy erős antioxidáns, így a szavazatok egyöntetűen a méz mellett állnak, hiába magas a cukortartalma.

Azt nem tudom számontartjuk-e, hogy a méz antibakteriális hatású, ami azt jelenti, hogy elősegítheti a gyorsabb sebgyógyulást. Talán ilyen formában eddig nem gondoltunk a mézre a konyhánkban.

A mézzel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy rendszeresen fogyasztva csökkenti az asztma tüneteit, én pedig a refluxra hallottam a repceméz jótékony hatását.

Nagyon sokféle méz létezik ma már forgalomban, egyik ezek közül a sötét színű hajdinaméz, magas az antioxidáns tartalma. Az összes méz közül talán ennek a legmagasabb.

A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

A virágméz világosabb színű, az egyik legfinomabb ízvilág, de a mézkedvelők szeretik az akácmézet és a manukamézet is. Ez utóbbi a manuka fa méze, ennek őshazája Ausztráliában van, ez a fajta méz pedig magas antibakteriális tulajdonságokkal bír.

A méz jót tesz az emésztésnek, s a vérkeringésnek, ugyanis tisztítja a vért, érdemes minden nap egy kis kanállal elszopogatni belőle.

A méz mellett megemlítendő a propolisz és a virágpor szerepe is, a propolisz a méhek ragasztója, gyógyító hatású anyag. A virágpor pedig minden életkorban értékes táplálék. Minden fontos anyag megtalálható benne, amit a virágok és a növények tartalmaznak, nagyon értékes termék és tökéletes táplálék.

Már említettük, hogy a mézet többféleképpen is használhatjuk, kávéba, teába, süteményekbe, desszertekbe, arc és hajpakolásokba, sebek gyógyítására és fertőtlenítésére és még sorolhatnánk.

Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, melyet érdemes ismernünk és használnunk, kivéve, akiknek fogyasztása valamilyen okból (cukorbetegség, allergia) nem ajánlott.

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?

A raclette sajt készítésének titkai

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.