Menü

Édes, mint a méz

Van, aki a kávéjába teszi, mások az arcukra kenik, teában ismert leginkább, de süteményekhez is használjuk, meg úgy egyénként is, ki hinné, hogy mi mindenre jó a méz!

Hogy megédesíti az életünket, az biztos, a gyerekek összevesznek rajta ki nyalja le a kanalt, úgyhogy be is kell szerezzek egy mézcsurgatót.

A méz egy természetes édesítőszer, amely egyébként sokkal egészségesebb, mint a cukor és bár egészségesnek joggal nevezhető, diétásnak, fogyókúrásnak semmiképp, mert hizlal, s a cukorbetegek sem fogyaszthatják, ettől függetlenül sok pozitív hatást is kifejthet a szervezetünkben.

A méz gazdag aminosavakban és B-vitaminokban is bővelkedik, ezek mind létfontosságúak, nem mondanék le egyikről sem.

Ami az ásványi anyagokat illeti, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot és cinket tartalmaz, de C-vitaminban is gazdag, amely meg egy erős antioxidáns, így a szavazatok egyöntetűen a méz mellett állnak, hiába magas a cukortartalma.

Azt nem tudom számontartjuk-e, hogy a méz antibakteriális hatású, ami azt jelenti, hogy elősegítheti a gyorsabb sebgyógyulást. Talán ilyen formában eddig nem gondoltunk a mézre a konyhánkban.

A mézzel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy rendszeresen fogyasztva csökkenti az asztma tüneteit, én pedig a refluxra hallottam a repceméz jótékony hatását.

Nagyon sokféle méz létezik ma már forgalomban, egyik ezek közül a sötét színű hajdinaméz, magas az antioxidáns tartalma. Az összes méz közül talán ennek a legmagasabb.

A sötétebb mézek (pl. fenyő, pitypang) gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban.

A virágméz világosabb színű, az egyik legfinomabb ízvilág, de a mézkedvelők szeretik az akácmézet és a manukamézet is. Ez utóbbi a manuka fa méze, ennek őshazája Ausztráliában van, ez a fajta méz pedig magas antibakteriális tulajdonságokkal bír.

A méz jót tesz az emésztésnek, s a vérkeringésnek, ugyanis tisztítja a vért, érdemes minden nap egy kis kanállal elszopogatni belőle.

A méz mellett megemlítendő a propolisz és a virágpor szerepe is, a propolisz a méhek ragasztója, gyógyító hatású anyag. A virágpor pedig minden életkorban értékes táplálék. Minden fontos anyag megtalálható benne, amit a virágok és a növények tartalmaznak, nagyon értékes termék és tökéletes táplálék.

Már említettük, hogy a mézet többféleképpen is használhatjuk, kávéba, teába, süteményekbe, desszertekbe, arc és hajpakolásokba, sebek gyógyítására és fertőtlenítésére és még sorolhatnánk.

Mai ismereteink alapján a méz közel 70-féle gyógy- és fiziológiai hatással bír, melyet érdemes ismernünk és használnunk, kivéve, akiknek fogyasztása valamilyen okból (cukorbetegség, allergia) nem ajánlott.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.