Menü

Gyermekkori védőoltások fontossága

A védőoltások feltalálásáig számos olyan fertőző vírusos és járványos betegség szedte áldozatait, melyeket ma a védőoltásoknak köszönhetően elkerülhetünk. A kisgyerekek sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre, járványokra, hiszen az immunrendszerük nem elég védett még a különböző betegségekkel szemben, emiatt szükségesek a védőoltások.

A különböző vakcinák legyengített élő vagy elölt kórokozót, illetve a kórokozó valamely alegységét tartalmaznak, mellyel a szervezetet immunválaszra késztetnek, ezáltal létrejön a védő hatás, mely évekkel később is biztosítja a védelmet. A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei.

Minden szülőnek fontos, hogy a kötelező és az ajánlott védőoltásokkal tisztában legyen, ezt segíti a gyermekorvostól kapott tájékoztatás és az oltási naptár, melyben pontosan vezethetjük a kapott és soron következő injekciókat.

Megkülönbözetünk kötelező és szabadon beadható védőoltásokat, valamint olyanokat, amiket megbetegedési veszély esetén kell alkalmazni.

A védőoltásoknak abszolút ellenjavallata nincs. Az esetleges járványügyi helyzet és az oltással megelőzhető betegség veszélyessége határozza meg az ellenjavallatokat.

Oltási ellenjavallatok azonban vannak, például láz, immunológiai károsodás, súlyos oltást követő nem kívánatos esemény korábbi előfordulása, ekkor az oltandó nem oltható ismét ugyanazon oltóanyaggal, illetve akkor sem, ha a vakcina bármely összetevőjével szembeni allergiás reakciók léphetnek fel.

Élővírus tartalmú vakcina ill. BCG oltás nem adható bizonyos betegségekben szenvedőknek, erről azonban az orvos tájékoztat és dönt minden esetben.

Ma már több olyan védőoltás is létezik, amely Magyarországon nem kötelező oltás, a szülők egyéni mérlegelés alapján kérhetik a beadást. Szakorvos véleményének kikérése segít a döntés meghozatalában. Az ajánlott, választható védőoltások többnyire térítéskötelesek, ezek a vakcinák kisebb részben támogatottak, de némelyik ingyenes formában igényelhető.

A gyermekkori védőoltások szükségességét világszerte elismerik, de akadnak ellenzők, akik filozófiai, vagy vallási meggyőződésből visszautasítják a védőoltásokat.

Ha a gyerekkori védőoltások szükségességéről vitatkozunk, tényként gondolhatunk arra, hogy a védőoltások előtt milyen nagy mértékű volt a csecsemőkori, gyermekkori elhalálozás egy-egy olyan vírusnak miatt, amely ellen ma már védőoltással tehetünk.

A kötelező gyerekkori védőoltásokkal ellenállóvá tehetjük gyerekeink immunrendszerét és sok betegséget, súlyos szövődményt megakadályozhatunk.

Minden oltás és gyógyszeres kezelés előtt az orvosnak az allergiás reakciókat, ételallergiákat mindenféleképpen jelezni szükséges.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!