Menü

Ételek, amelyek rengeteg élelmi rostot tartalmaznak

A rostok olyan növényi részek, összetett szénhidrátok, melyeket az emésztőenzimek részben vagy egészben érintetlenül hagynak. Így ezek az emészthetetlen anyagok változatlan állapotban jutnak a vastagbelünkbe, ahol baktériumok által bomlanak le.

A belőlük keletkező anyagok, rövid szénláncú zsírsavak, módosítják a bél működését és kedvező hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is. A növényekben előforduló természetes élelmi rostok lehetnek vízben oldhatóak vagy vízben oldhatatlanok. A gördülékeny emésztést elősegítendő, érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztani.

Kiemelten fontosak a rostok az immunrendszer támogatásában részt vevő bélflóra egészségének fenntartásában is!

Megelőzésképpen:

minél hamarabb forduljunk dietetikushoz, aki gyorsan segít eligazodni a gluténmentes lehetőségek között,
fontos a napi 40 dkg gyümölcs– és zöldség fogyasztás
dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú zöldségekkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített krémleves, raguk, szószok esetén
dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú gyümölcsökkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített, turmixok, túrókrémek, gyümölcsjoghurtok, gyümölcsmártások-, levesek
kínálhatunk gluténmentesen, otthon készített frissen centrifugált vegyes zöldség, gyümölcsleveket, ezzel a folyadékpótláshoz is hozzájárulunk

Az avokádó rosttartalma kiemelkedően magas, de nem szabad elfelejteni, hogy mindemellett viszonylag magas a zsír- és kalóriatartalma is.

A zöldség- és gyümölcsbevitel alapvető, ha az ember rost dúsan szeretne táplálkozni. A körte, a narancs, a füge, az alma, a répa és a brokkoli különösen jók.

A hüvelyesek rendkívül magas rosttartalommal bírnak, ezenkívül tápanyagaik nagyon jót tesznek a bélbaktériumoknak. Ugyanakkor puffasztó hatással lehetnek, lehet, hogy próbálgatni kell, melyik válik be.

A citrusféléket magas pektintartalmuk miatt is érdemes fogyasztani, cukros üdítő helyett egy rendesen facsart finom limonádé jó ötlet.

Nem kell lemondani a tésztaételekről, egy kitétellel: a tészta legyen teljes kiőrlésű. Minden, ami teljes kiőrlésű gabonából készült remek rostforrás.

Természetesen ez alól nem kivétel a kenyér és a pékáru sem. Nemcsak rostforrásnak jók, de, szemben a fehér liszttel, a teljes kiőrlésű gabonából készült lisztből sütött pékáruk lassan felszívódó szénhidrátként nem dobják meg hirtelen a vércukor-szintet, így a cukorbetegség megelőzésében is hasznos választások.

A zabpehely ugyancsak jó rostforrás, akár tejjel, akár zabkásának főzve kiváló reggeli lehet. Kekszbe is belesüthető.

Az aszalt gyümölcs, főleg a szilva és a barack, nemcsak finom csemegék, de rostforrásként is az étrendbe illeszthetők.

Érdemes alternatív köretekben is gondolkodni. A bulgur sokkal jobb választás rosttartalma miatt, mint például a burgonya. A barna rizs és az árpagyöngy is jó ebből a szempontból. A mandula nemcsak remek jó rostforrás, de olajai révén egyes vitaminok felszívódását is segíti.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.