Ételek, amelyek rengeteg élelmi rostot tartalmaznak
- Dátum: 2021.07.08., 07:21
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, emésztés, étkezés, gabona, glutén, gyomor, gyümölcs, immunrendszer, rost, test, vitamin
A rostok olyan növényi részek, összetett szénhidrátok, melyeket az emésztőenzimek részben vagy egészben érintetlenül hagynak. Így ezek az emészthetetlen anyagok változatlan állapotban jutnak a vastagbelünkbe, ahol baktériumok által bomlanak le.
A belőlük keletkező anyagok, rövid szénláncú zsírsavak, módosítják a bél működését és kedvező hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is. A növényekben előforduló természetes élelmi rostok lehetnek vízben oldhatóak vagy vízben oldhatatlanok. A gördülékeny emésztést elősegítendő, érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztani.
Kiemelten fontosak a rostok az immunrendszer támogatásában részt vevő bélflóra egészségének fenntartásában is!
Megelőzésképpen:
minél hamarabb forduljunk dietetikushoz, aki gyorsan segít eligazodni a gluténmentes lehetőségek között,
fontos a napi 40 dkg gyümölcs– és zöldség fogyasztás
dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú zöldségekkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített krémleves, raguk, szószok esetén
dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú gyümölcsökkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített, turmixok, túrókrémek, gyümölcsjoghurtok, gyümölcsmártások-, levesek
kínálhatunk gluténmentesen, otthon készített frissen centrifugált vegyes zöldség, gyümölcsleveket, ezzel a folyadékpótláshoz is hozzájárulunk
Az avokádó rosttartalma kiemelkedően magas, de nem szabad elfelejteni, hogy mindemellett viszonylag magas a zsír- és kalóriatartalma is.
A zöldség- és gyümölcsbevitel alapvető, ha az ember rost dúsan szeretne táplálkozni. A körte, a narancs, a füge, az alma, a répa és a brokkoli különösen jók.
A hüvelyesek rendkívül magas rosttartalommal bírnak, ezenkívül tápanyagaik nagyon jót tesznek a bélbaktériumoknak. Ugyanakkor puffasztó hatással lehetnek, lehet, hogy próbálgatni kell, melyik válik be.
A citrusféléket magas pektintartalmuk miatt is érdemes fogyasztani, cukros üdítő helyett egy rendesen facsart finom limonádé jó ötlet.
Nem kell lemondani a tésztaételekről, egy kitétellel: a tészta legyen teljes kiőrlésű. Minden, ami teljes kiőrlésű gabonából készült remek rostforrás.
Természetesen ez alól nem kivétel a kenyér és a pékáru sem. Nemcsak rostforrásnak jók, de, szemben a fehér liszttel, a teljes kiőrlésű gabonából készült lisztből sütött pékáruk lassan felszívódó szénhidrátként nem dobják meg hirtelen a vércukor-szintet, így a cukorbetegség megelőzésében is hasznos választások.
A zabpehely ugyancsak jó rostforrás, akár tejjel, akár zabkásának főzve kiváló reggeli lehet. Kekszbe is belesüthető.
Az aszalt gyümölcs, főleg a szilva és a barack, nemcsak finom csemegék, de rostforrásként is az étrendbe illeszthetők.
Érdemes alternatív köretekben is gondolkodni. A bulgur sokkal jobb választás rosttartalma miatt, mint például a burgonya. A barna rizs és az árpagyöngy is jó ebből a szempontból. A mandula nemcsak remek jó rostforrás, de olajai révén egyes vitaminok felszívódását is segíti.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?