Ételek, amelyek rengeteg élelmi rostot tartalmaznak
- Dátum: 2021.07.08., 07:21
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, emésztés, étkezés, gabona, glutén, gyomor, gyümölcs, immunrendszer, rost, test, vitamin
A rostok olyan növényi részek, összetett szénhidrátok, melyeket az emésztőenzimek részben vagy egészben érintetlenül hagynak. Így ezek az emészthetetlen anyagok változatlan állapotban jutnak a vastagbelünkbe, ahol baktériumok által bomlanak le.
A belőlük keletkező anyagok, rövid szénláncú zsírsavak, módosítják a bél működését és kedvező hatással vannak az anyagcsere-folyamatokra is. A növényekben előforduló természetes élelmi rostok lehetnek vízben oldhatóak vagy vízben oldhatatlanok. A gördülékeny emésztést elősegítendő, érdemes rostban gazdag ételeket fogyasztani.

Kiemelten fontosak a rostok az immunrendszer támogatásában részt vevő bélflóra egészségének fenntartásában is!
Megelőzésképpen:
minél hamarabb forduljunk dietetikushoz, aki gyorsan segít eligazodni a gluténmentes lehetőségek között,
fontos a napi 40 dkg gyümölcs– és zöldség fogyasztás
dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú zöldségekkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített krémleves, raguk, szószok esetén
dúsíthatjuk az ételeinket rosttartalmú gyümölcsökkel, pl.: gluténmentesen, otthon készített, turmixok, túrókrémek, gyümölcsjoghurtok, gyümölcsmártások-, levesek
kínálhatunk gluténmentesen, otthon készített frissen centrifugált vegyes zöldség, gyümölcsleveket, ezzel a folyadékpótláshoz is hozzájárulunk
Az avokádó rosttartalma kiemelkedően magas, de nem szabad elfelejteni, hogy mindemellett viszonylag magas a zsír- és kalóriatartalma is.
A zöldség- és gyümölcsbevitel alapvető, ha az ember rost dúsan szeretne táplálkozni. A körte, a narancs, a füge, az alma, a répa és a brokkoli különösen jók.
A hüvelyesek rendkívül magas rosttartalommal bírnak, ezenkívül tápanyagaik nagyon jót tesznek a bélbaktériumoknak. Ugyanakkor puffasztó hatással lehetnek, lehet, hogy próbálgatni kell, melyik válik be.

A citrusféléket magas pektintartalmuk miatt is érdemes fogyasztani, cukros üdítő helyett egy rendesen facsart finom limonádé jó ötlet.
Nem kell lemondani a tésztaételekről, egy kitétellel: a tészta legyen teljes kiőrlésű. Minden, ami teljes kiőrlésű gabonából készült remek rostforrás.
Természetesen ez alól nem kivétel a kenyér és a pékáru sem. Nemcsak rostforrásnak jók, de, szemben a fehér liszttel, a teljes kiőrlésű gabonából készült lisztből sütött pékáruk lassan felszívódó szénhidrátként nem dobják meg hirtelen a vércukor-szintet, így a cukorbetegség megelőzésében is hasznos választások.
A zabpehely ugyancsak jó rostforrás, akár tejjel, akár zabkásának főzve kiváló reggeli lehet. Kekszbe is belesüthető.
Az aszalt gyümölcs, főleg a szilva és a barack, nemcsak finom csemegék, de rostforrásként is az étrendbe illeszthetők.
Érdemes alternatív köretekben is gondolkodni. A bulgur sokkal jobb választás rosttartalma miatt, mint például a burgonya. A barna rizs és az árpagyöngy is jó ebből a szempontból. A mandula nemcsak remek jó rostforrás, de olajai révén egyes vitaminok felszívódását is segíti.
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.