Menü

A szoláriumozás hatása a bőrre

A szoláriumozók többsége nincs tisztában az UV-A sugárzás, vagyis a szoláriumozás hatásaival. Sokan azért szoláriumoznak, mert az ózonlyuk növekedése miatt félelmükben mesterséges fénnyel akarják pótolni a vágyott napsugarakat. Mások a barna bőrszínért süttetik magukat, akadnak, akik a pattanásokra, pikkelysömörre remélnek gyógyulást. Még mindig sokakban él az tévhit, hogy a szoláriumozással elnyert barnaság véd a napfény káros hatásától.

Mi a különbség a napfény és a szolárium fénye között?

A szoláriumok csaknem kizárólag UV-A fényt sugároznak, de emellett 1-3%-ban UV-B fényt is sugároznak.

A rendszeresen szoláriumozók biztosan számíthatnak évek múltán jelentkező tünetekkel is:

• Korai öregedés: Az UV-A sugárzás - akár a napozás, akár a szoláriumozás révén - a bőr öregedésének közvetlen és legfőbb kiváltója. Az irhában megnő a szabad gyökök mennyisége, amely csökkenti a fibroblasztok kollagén és rugalmas rost képzését. Az UV-A sugárzás elnyelődik kollagén- és főként a rugalmas rostokban és azokat közvetlenül is károsítja. Az UV-A sugárzás a fokozott szabad gyök képzés révén közvetve károsítja a DNS-t, a lipideket és a fehérjéket. Már kis adagú UV-A sugárzás hatására is nő a kollagén lebontó enzimek mennyisége és aktivitása, ezáltal az irhában a kollagén I és III mennyisége is csökken és szabálytalanná válik a struktúrája. A károsodott kollagén tovább csökkenti a kollagén termelést. Az UV-A sugárzást a rugalmas rostok elnyelik, mennyiségük csökken és összecsapzódnak.

• A daganatképződés elősegítése: Az UV-A sugárzás elősegíti az UV-B sugárzás bőrrákot előidéző hatását. Emellett önmagában is van DNS károsító és így rákkeltő hatása.

A rendszeres szoláriumozás számos következménnyel jár:

• hajszálerek jelennek meg

• a bőr vastagabb és lazább lesz

• szabálytalan pigmentfoltok jelennek meg

• ráncképződés a járomcsontokon, a száj környékén, a homlokon, az ajak elvékonyodása

• daganatmegelőző vörös, hámló foltok (aktinikus keratosis) kialakulása

• bőrdaganatok (spinalioma, basalioma) megjelenése

• pigmentált anyajegyek megváltozása

Kiemelten kerülendő a szoláriumozás:

• 16 éves kor alatt,

• ha szeplősödére hajlamos,

• ha már előfordult, hogy súlyosan leégett,

• ha családtagjai közül valakinek volt már bőrrákja,

• fény okozta, vagy fény hatására súlyosbodó bőrgyulladása van,

• ha fényérzékenyítő gyógyszert ( vízhajtó, antibiotikum) szed.

Az UV-A sugárzás hatásai a bőrre

Az UV-A sugárzás a hámon keresztül bejut az irhába is. Nem okoz bőrpírt, a bőr gyors, de nem tartós lebarnulását idézi elő a feumelanin nevű pigment képzése révén. A feumelanin eloszlik a hámsejtekben és nem védi a sejtmagot, elnyeli ugyan az UV sugárzást, de közben sok szabad gyök képződik. Emiatt a szoláriumozással elnyert barnaság a közhiedelemmel szemben nem véd a napfény káros hatásától, sőt a bőr védtelenebb állapotban van, mint amikor valaki lassan, az időtartamot fokozatosan emelve napozik. Ekkor ugyanis az UV-B sugárzás hatására a valóban védő hatású eumelanin képződik.

Az UV-A sugárzás D-vitamin képző hatása gyenge, így emiatt sem érdemes szoláriumozni. A szoláriumozás során azonnali mellékhatások is felléphetnek: bőrbetegségek, foto-allergiás bőrreakció, viszketés. Hosszú idejű szoláriumozás gyulladáskeltő hatású, amely néhány nap után megjelenő bőrpírt jelent.

Szerző: Udvari Fanni

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.