Menü

A szoláriumozás hatása a bőrre

A szoláriumozók többsége nincs tisztában az UV-A sugárzás, vagyis a szoláriumozás hatásaival. Sokan azért szoláriumoznak, mert az ózonlyuk növekedése miatt félelmükben mesterséges fénnyel akarják pótolni a vágyott napsugarakat. Mások a barna bőrszínért süttetik magukat, akadnak, akik a pattanásokra, pikkelysömörre remélnek gyógyulást. Még mindig sokakban él az tévhit, hogy a szoláriumozással elnyert barnaság véd a napfény káros hatásától.

Mi a különbség a napfény és a szolárium fénye között?

A szoláriumok csaknem kizárólag UV-A fényt sugároznak, de emellett 1-3%-ban UV-B fényt is sugároznak.

A rendszeresen szoláriumozók biztosan számíthatnak évek múltán jelentkező tünetekkel is:

• Korai öregedés: Az UV-A sugárzás - akár a napozás, akár a szoláriumozás révén - a bőr öregedésének közvetlen és legfőbb kiváltója. Az irhában megnő a szabad gyökök mennyisége, amely csökkenti a fibroblasztok kollagén és rugalmas rost képzését. Az UV-A sugárzás elnyelődik kollagén- és főként a rugalmas rostokban és azokat közvetlenül is károsítja. Az UV-A sugárzás a fokozott szabad gyök képzés révén közvetve károsítja a DNS-t, a lipideket és a fehérjéket. Már kis adagú UV-A sugárzás hatására is nő a kollagén lebontó enzimek mennyisége és aktivitása, ezáltal az irhában a kollagén I és III mennyisége is csökken és szabálytalanná válik a struktúrája. A károsodott kollagén tovább csökkenti a kollagén termelést. Az UV-A sugárzást a rugalmas rostok elnyelik, mennyiségük csökken és összecsapzódnak.

• A daganatképződés elősegítése: Az UV-A sugárzás elősegíti az UV-B sugárzás bőrrákot előidéző hatását. Emellett önmagában is van DNS károsító és így rákkeltő hatása.

A rendszeres szoláriumozás számos következménnyel jár:

• hajszálerek jelennek meg

• a bőr vastagabb és lazább lesz

• szabálytalan pigmentfoltok jelennek meg

• ráncképződés a járomcsontokon, a száj környékén, a homlokon, az ajak elvékonyodása

• daganatmegelőző vörös, hámló foltok (aktinikus keratosis) kialakulása

• bőrdaganatok (spinalioma, basalioma) megjelenése

• pigmentált anyajegyek megváltozása

Kiemelten kerülendő a szoláriumozás:

• 16 éves kor alatt,

• ha szeplősödére hajlamos,

• ha már előfordult, hogy súlyosan leégett,

• ha családtagjai közül valakinek volt már bőrrákja,

• fény okozta, vagy fény hatására súlyosbodó bőrgyulladása van,

• ha fényérzékenyítő gyógyszert ( vízhajtó, antibiotikum) szed.

Az UV-A sugárzás hatásai a bőrre

Az UV-A sugárzás a hámon keresztül bejut az irhába is. Nem okoz bőrpírt, a bőr gyors, de nem tartós lebarnulását idézi elő a feumelanin nevű pigment képzése révén. A feumelanin eloszlik a hámsejtekben és nem védi a sejtmagot, elnyeli ugyan az UV sugárzást, de közben sok szabad gyök képződik. Emiatt a szoláriumozással elnyert barnaság a közhiedelemmel szemben nem véd a napfény káros hatásától, sőt a bőr védtelenebb állapotban van, mint amikor valaki lassan, az időtartamot fokozatosan emelve napozik. Ekkor ugyanis az UV-B sugárzás hatására a valóban védő hatású eumelanin képződik.

Az UV-A sugárzás D-vitamin képző hatása gyenge, így emiatt sem érdemes szoláriumozni. A szoláriumozás során azonnali mellékhatások is felléphetnek: bőrbetegségek, foto-allergiás bőrreakció, viszketés. Hosszú idejű szoláriumozás gyulladáskeltő hatású, amely néhány nap után megjelenő bőrpírt jelent.

Szerző: Udvari Fanni

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.