Menü

A párkapcsolatok legfontosabb alappillére

Minden ember más és más, így aztán minden kapcsolat is más és más. Mégis, vannak olyan alapvető dolgok, amelyeknek jelen kell lennie ahhoz, hogy boldog és kiegyensúlyozott kötelékben éljünk. Ebben a cikkben összegyűjtöttem azt az öt, leginkább mérvadó hozzávalót, ami a hosszútávú, harmonikus szerelem receptjéhez elengedhetetlen.

Szexualitás:
Ha a szexualitás rendben van a kapcsolatban, akkor a párunkkal tudjuk “élvezni” az életet. Az intim pillanatok erős kötelékeket fonnak a két ember közé. A kicserélt női-férfi energiák adják egy kapcsolat alapját.

Szeretet:
A megértés, az elfogadás, a feltétel nélküliség, az adni és kapni egyensúlyának fenntartása két ember között elengedhetetlen. Ezt egy életen át érdemes tanulni egy párkapcsolatban.

Kommunikáció:
Egy őszinte beszélgetéssel, jó kommunikációval sok mindent tudunk párunk felé közvetíteni. Nemcsak a beszélgetések, hanem az apró gesztusok, a testbeszéd és az érzelmek közvetítése is fontosak egy harmonikus kapcsolathoz.

Bizalom:

Az, hogy ki mennyire tud bízni a társában az már egészen kicsi gyermekkorban eldől. A kötődés elmélettel kapcsolatos kutatások azt eredményezték, hogy a gyermekkorban tapasztalt élmények nagyon nagymértékben meghatározzák a felnőttkori párkapcsolatokat. Vannak biztosan és bizalmatlanul kötődő emberek. Ez utóbbi csoportot további három típusra osztják a szakemberek. (Szorongó-aggodalmaskodó, bizonytalan-elkerülő és bizonytalan-elutasító) Több a bizonytalan kötődésű ember. Annak függvényében, hogy a pár tagjai milyen kötődési típusúak, nagyon változatosak lehetnek a párkapcsolatok.

Van, hogy a bizalom csak lassan alakul ki egy párkapcsolatban és van, hogy már a kapcsolat kezdetétől jelen van. Bármelyik szituáció áll is fenn egy biztos, ha sérül, akkor nagyon nehéz helyreállítani azt. Vannak olyan élethelyzetek, amelyek nagyon megnehezítik, csaknem lehetetlenné teszik egy erős bizalmi kapcsolat kialakulását. Ilyen például, amikor egy párkapcsolat szeretői viszonyból indul, ahol az egyik fél éppen az akkori párjának bizalmával visszaélve kezdett egy új kapcsolatot.

Megcsalás esetén is ez az alappillér sérül. Ahhoz, hogy ez feldolgozható legyen, és a bizalom helyreálljon nagyon tudatos döntések, és sok munka szükséges.

Elköteleződés:

Az elköteleződés szintén a biztonságérzetet erősíti. Amikor mindenki számára nyilvánvalóvá válik két ember összetartozása az fontos időpontja a párkapcsolat történetének. Az, hogy ez pontosan kinek, mit jelent nagyon különböző lehet. Itt merül fel a házasságkötés kérdése. Ma nagyon sok pár érvel azzal, hogy nincs szükség a boldogsághoz papírra, egyébként is csak rossz mintákat láttak és szeretnék ezeket elkerülni, emiatt nem kötnek házasságot. Ez nem azt jelenti, hogy nem elkötelezettek egymás felé. Azonban nagyon fontos, hogy ez a választás csak abban az esetben működőképes, ha mindkét fél így gondolja. Akkor, ha ez a döntés csak az egyikük kívánsága, a másik pedig csak alkalmazkodik hozzá, egy idő után feszültséget generálhat.

Sokan nehezen hoznak döntést az elköteleződésről és ezzel a társukat bizonytalanságban tartják. Hasonló okok miatt nem hozhat mindkét fél számára maradéktalan boldogságot a szeretői viszony.

Vajon, ha ezek az alappillérek sérülnek, akkor javíthatók? A válasz az, hogy jó eséllyel igen, abban az esetben, ha ezek a sérülések nem végzetesek.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

A válások 11 leggyakoribb oka

Amikor a várva várt és oly sokáig tervezett nagy napon kimondjuk a boldogító igent, még valóban komolyan gondoljuk a „holtomiglan-holtodiglan”-t és az „egészségben-betegségben”-t. De mi történik ezután? Miért felejtjük el mire vállalkoztunk?

Mit jelent a hipomániás epizód?

Pár napostól akár hónapokig tartó állapot, melynek során a beteg igen beszédes, feldobott vagy éppen ingerlékeny, s amely jól elválik normális, nem depressziós állapotától.

Praktikák halogatás ellen

Az egyetemi időszak izgalmas próbatételt jelent a saját időgazdálkodásunk szempontjából, mivel az életünk ez alatt a pár év alatt a legkevésbé strukturált: az óráink egy részéről eldönthetjük, hogy látogatjuk-e őket vagy sem, a feladataink elvégzését szabadon osztjuk be, a maradék időt pedig az általunk választott egyéb programok töltik ki.

Az internetfüggőség tünetei és következményei

Az internetfüggők rosszabbul szerepeltek több magatartás-értékelésnél: az addikció mértékében, az érzelmi viselkedésben, a társas kapcsolatokban, a szorongással összefüggő érzelmi problémákban, és a rosszabb pontszámokat összekapcsolták két specifikus agyterület fehérállományának alacsonyabb sűrűségével.