Menü

Milyen tünetei vannak a magnéziumhiánynak?

A szervezetnek nagyon fontos a magnézium, hiszen közel 300 élettani funkcióban vesz részt, ha hiányt szenvedünk benne, egy sor egészségügyi problémával számolhatunk.

A magnézium egy olyan létfontosságú ásványi anyag, mely szükséges a fehérjeszintézishez, az idegrendszer egyensúlyához és a vérnyomás szabályozásához, de szerepe van a csontfejlődésben, a csontépítésben is.

Minden vitaminhiánynak, vagy egyes ásványi anyagok nélkülözésének megvannak a maga jellemző, tipikus tünetei, a magnézium esetében ilyenek lehetnek többek között a szorongás, az izomgörcsök vagy az izomrángások. A magnéziumhiány miatt magasabb lehet a pulzusunk, okozhat csontritkulást és kihathat a szervezetre oly módon, hogy inzulinrezisztenciát is eredményezhet, mégis a legismertebb tünet a fáradtság.

Ha kevés magnézium van a szervezetünkben, akkor a sejtek és a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, fáradtak leszünk, enerváltak, lassul az anyagcserénk, hízhatunk…stb.

Ha valaki rendszeresen sportol, akkor a magnéziumpótlás elengedhetetlen része az étrendnek, vagy étrendkiegészítésnek, így támogatjuk a szervezetünket, de aki nem sportoló, annak is szükséges a magnéziumra figyelni, hiszen a feldolgozott ételek és élelmiszerek korát éljük, a gyorsételek világát, ez pedig a magnézium elégtelen beviteléhez vezet.

Az elmúlt években elmondható, hogy szinte a felére csökkent a napi jellemző magnézium bevitel, az emberek nagy részének magnézium hiánya van.

A minimális javasolt bevitel a nők esetében 320 mg/nap, a férfiaknál pedig több, mint 400 mg/nap. Tanulmányok igazolták, hogy 10 emberből 8 az ajánlott napi minimum magnézium szintet sem viszi be a szervezetébe.

Több kutatás számolt be arról, hogy a magnézium jótékony hatású a menstruáció előtti és alatti időszakban, oldja a feszültséget, hatásos székrekedés esetén, vetélést előz meg, cukorbetegségre ajánlott, pajzsmirigy elégtelenségre is jó és legfőképp az izomgörcsök ellenszere.

Magnéziumhiányra utalnak a következő tünetek: álmatlanság, fáradtság, fejfájás, izomgörcsök, székrekedés, levertség, szorongás, szabálytalan szívverés és még lehetne sorolni, de ezek a leggyakoribb jelek.

A magnézium bevitelét pedig a következő ételekkel fokozhatjuk: tök és tökmag, dió, zabkorpa, quinoa, mandula, spenót, kesudió, fenyőmag, tőkehal, tonhal, tofu, földimogyoró, zabkorpa, barnarizs, hajdina.

Ha étrendkiegészítő formájában visszük be a magnéziumot, arra érdemes odafigyelni, hogy D-vitaminnal és K2-vitaminnal szedjük, melyek segítik a magnézium felszívódását és hasznosulását. jó egészséget kívánok!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.