Menü

Megbetegít, ha nem alszunk eleget

A legtöbb embernek hét-nyolc óra alvásra van szüksége naponta. Hogy a kevés, nem elegendő alvás nem tesz jót, azt már hallottuk, de hogy beteggé tehet, azt még talán nem gondoltuk eddig, pedig az alváshiány sok problémát okozhat.

Pihentető 7-8 órás éjszakai alvásra mindenkinek szüksége van, mint kisgyerekes anyuka, tudom, hogy a huzamosabb ideig tartó éjszakázások, a nem elegendő alvás teljesen kizökkenti az embert a munkából, koncentrációból, napi teendőkből. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a krónikus alváshiány betegségeket okozhat, például Alzheimer-kór is kialakulhat.

Szakemberek szerint az alváshiány növeli az agyban az úgynevezett béta-amiloid plakk jelenlétét, s amikor ez a plakk felhalmozódik az agyban, nagymértékben romlik az agysejtek és az idegsejtek kommunikációja. Ha pedig jól alszunk, csökken ennek a plakknak a mennyisége és kisebb lesz a kockázata a neurodenegeratív betegségek kialakulásának, mint az Alzheimer-kór, vagy a demencia.

A huzamosabb ideig fennálló alváshiány egészségügyi gondokat is okozhat, például szív-és érrendszeri betegségeket, elhízást, cukorbetegséget, rossz vérnyomást.

A férfiak esetében még nagyobb a kockázat. Az alváshiány, valamint az alvási apnoe bizonyítottan növeli a férfiaknál a szívbetegség és a halál kockázatát.

Az alváshiány és a cukorbetegség közötti kapcsolat összetett, mert a cukorbetegség összefüggésbe hozható az elhízottsággal is, amelyet visszavezethetünk az alváshiányhoz.

A szakemberek gyakran emlegetik, hogy a tartós alváshiány a teljesítőképesség csökkenéséhez, túlsúlyhoz, memóriavesztéshez és csontritkuláshoz is vezethet.

Ha pedig nem ezeket a betegségeket sorolnám fel, akkor elég lenne abba belegondolni, milyen amikor valaki álmosan autóba ül, vagy felelősségteljes munkát végez.

A kevés alvásnak a betegségeke kívül más egyéb komoly következményei is várhatóak, például korai öregedés, ugyanis ez a folyamat felgyorsul.

Egy 2013-as kutatás bizonyította, hogy a túl kevés alvás a bőr idő előtti öregedését okozza.

A nem elegendő alvás összefügg az agykárosodással, stroke kialakulásával. A krónikus alváshiány bizonyítottan visszafordíthatatlan károsodásokat okoz az agyban.

Gyengült immunrendszer, stresszkezelés, csontritkulás. Az alváshiány ezekért is felelőssé tehető, mert szervezetünk nem tud regenerálódni.

Több daganatos betegség rizikóját is az alváshiánnyal hozták összefüggésbe. Akik hat órát vagy annál kevesebbet alszanak éjjelente, megnő a bélrendszeri, illetve prosztatadaganatok kialakulásának esélye.

Nem elegendő alvás esetén meghízhatunk, ugyanis az étvágyat szabályozó hormonok egyensúlya felborul, így gyakoribbá válhatnak a késő esti nassolások. Akik keveset alszanak, több hizlaló ételt, rágcsálnivalót, édességet fogyasztanak.

Talán a fentiek tükrében nem túlzás kijelenteni, hogy az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.