Menü

5 étel, amit sosem szabadna mikróban újramelegíteni

Kétségtelen, hogy a mikrohullámú sütő nagyon megkönnyíti az ember életét, hiszen a leggyorsabb megoldás a melegítésre. Bár a legegyszerűbb a komplett fogást egy tányéron bedobni pár percre, néhány ételt mégis jobb frissen elfogyasztani, vagy nagyon körültekintően tárolni.

Az újramelegítés ugyanis nemcsak az étel élvezeti értékén ront, de komoly kockázata van az egészségre nézve, különösen, ha a lehűtésre és a tárolásra nem fordít kellő figyelmet az ember. A helytelenül tárolt ételeken ugyanis mit sem segít a mikrós hőkezelés: így pedig akár emésztési zavarokat, sőt, mérgezéses tüneteket is okozhatnak.

Rizs

Rizsből nagyon nehéz pontosan kiszámítani az ebédhez vagy vacsorához szükséges mennyiséget, szobahőmérsékleten viszont gyorsan romlik, a baktériumok szinte azonnal elkezdenek szaporodni benne, és a mikrós melegítés sem öli meg őket. A legnagyobb problémát az ételmérgezést okozó Bacillus cereus okozza. Ami nem fogy el a rizsből, azt még mindig jobb azonnal lehűteni.

Burgonya

A burgonyából is gyakran többet főz vagy süt az ember annál, mint ami egy étkezés alatt elfogy. Ennél is nagyon kell figyelni a tárolásra: szobahőmérsékleten a rizshez hasonlóan nagyon gyorsan baktériumteleppé válhat, és ezen már a mikróban melegítés sem segít, ezért étkezés után mihamarabb hűtőbe kell rakni. A nyers krumplit ezzel ellentétben viszont sosem szabad hűtőben tartani.

Csirkehús

A hűtve tárolt csirkehús egyszer biztonságosan újramelegíthető, de a mikrohullámú sütővel ennek tudatában sem árt vigyázni, különösen, ha az nem egyenletesen melegíti fel az ételt. Ellenkező esetben a húson baktériumok maradhatnak. Az egyenletes, alapos átsütésre már az elkészítéskor is nagyon kell figyelni, a kész sült csirkét pedig jobb hideg salátába tenni.

Gomba

A gombát még inkább ajánlott egy étkezés alatt elfogyasztható mennyiségben főzni, újramelegítés után ugyanis könnyen erős gyomorpanaszokat okozhat. Tovább növeli itt is az ételmérgezés kockázatát, ha huzamosabb ideig szobahőmérsékleten marad, ekkor ugyanis gyorsan szaporodni kezdenek benne a baktériumok.

Olajos ételek

Az olaj túlhevítése során karcinogén hatású bomlástermékek képződhetnek, ezért már a készítésnél vigyázni kell a hőmérsékletre, nem szabad füstölésig melegíteni, a használat után pedig nem biztonságos újra sütni benne. A mikrohullámú sütőben melegített élelmiszerekkel hasonló a helyzet: a magas hőmérsékleten tovább nő bennük az egészségre káros vegyületek aránya.

A goji bogyó szuper hatásai

A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.