Menü

A fiatalok veszedelme: a Crohn-betegség

A Crohn-betegség egy emésztéssel kapcsolatos autoimmun megbetegedés, amelyről még a tudósok sem tudnak konkrétumokat. Egyelőre nincs gyógymód rá, viszont, ha időben felismerik, könnyen kezelhető a páciens.

Crohn-betegség általában fiatalkorban 18-30 éves korban alakul ki, általában fiúknál. A betegség egyfajta „csendes gyilkos”, mert hullámokban érzékelhető a betegek számára. Néha tünetmentesek, néha pedig fájdalmak gyötrik a crohn betegeket. A Crohn-betegségnél többnyire a vékonybél és a vastagbél érintett, de bizonyos esetekben a tápcsatornára, a nyelőcsőre és a gyomorra is kiterjedhet. Legrosszabb esetben a gyulladás a teljes bélfalat érinti, gyakran a bél perforációjához (kilyukadásához), fekélyekhez, gyulladásos tályogokhoz vagy sipolyképződéshez vezet.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert, tudósok genetikai okokra, illetve az immunrendszer nem megfelelő működésére hivatkoznak. A tudósok szeint egy korábbi vírusos vagy bakteriális fertőzés állhat a háttérben, de úgyis vélekednek, hogy a gyulladás egy autoimmun folyamat része. Jelenleg a legtöbb kutató elmélete szerint a betegséget egy, normálisan a gyomor-bélrendszerben élő baktériumra adott rendellenes immunválasz okozza.

A leggyakoribb tünet, amikor a betegeknél véres széklet jelentkezik. Ez amiatt van, mert a tápanyagemésztése közben a gyulladás vérezni kezd. A beteg gyakorta fogyni kezd, mert a gyulladások miatt lassú a tápanyag megemésztése és a fájdalmak miatt csökken az étvágy. Mivel fekélyek jelennek meg a bélben, gyakran a szájban is megjelennek fekélyes, afta jellegű sebek.

Hogyan ismerhető fel a betegség? Ha valakinél az alábbi tünetek jelentkeznek, érdemes gyomor-vagy végbéltükrözésre menni. Ezek igen kellemetlen dolgok, de az egészség érdekében érdemes egy ilyen kezelésre ellátogatni. Sipolyok kimutatására alkalmas lehet a röntgen.

Kezdetben a kezelés gyógyszerszedésből áll: gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, immungyengítő gyógyszerek alkalmazásával, antibiotikumos kezeléssel enyhíthető a betegség. Műtétre akkor van szükség, amikor a gyógyszeres kezelésre egyes bélszakaszok nem reagálnak, ezért ezeket a szakaszokat el kell távolítani.

A Crohn-betegek diagnosztizálása után diéta szükséges a számukra. Nem ehetnek fűszeres és csípős, aromás ételeket, illetve apró magokat se, mert ezt nem képes megemészteni a szervezetük.

Ha tapasztalod az alábbi tüneteket, mindenképpen keress fel egy orvost!

Nagypál Anna

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.